Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Musil jako druhý Čech navázal v NHL na svého otce: Je to splněný sen

Edmonton – Pouze dvakrát se z českého pohledu přihodilo, že by se v NHL objevil po otci i jeho syn. Prvním takovým byl Jiří Šlégr, který následoval Jiřího Bublu. Tím druhým se v noci stal David Musil, syn bývalého hráče a současného skauta Edmontonu Františka Musila. Dvaadvacetiletý obránce Oilers musel strávit na ledě porážku svého celku 0:4 od Calgary, ale po zápase byl i tak nadšený. "Je to ale splněný sen, příště snad vyhrajeme," prozradil.

David Musil z Edmontonu (vpravo) v utkání s Winnipegem
zdroj: ČTK/AP autor: JASON FRANSON

Musil ještě v minulém týdnu hrál na farmě v Oklahoma City, ale Oilers ho v pátek povolali do hlavního týmu a hned ho také zařadili do základní sestavy. Rodák právě z Calgary nahradil zraněného Nikitu Nikitina.

"Byl jsem na začátku trošku nervózní, ale pak to ze mě spadlo a bylo to lepší. Ale byl to těžký zápas a daleko příjemnější by byl s vítězstvím. Je to ale splněný sen, příště snad vyhrajeme," řekl po své premiéře Musil, který ve čtvrtek oslaví 22. narozeniny. V hledišti jej podporovala matka Andrea, bývalá tenistka, a o čtyři roky mladší bratr Adam, který působí v juniorské WHL v dresu Red Deer, ale je momentálně zraněný.

Otec František o tento velký okamžik přišel, protože odcestoval pracovně do Švédska. "Říkal, že se bude snažit to sledovat. Ale nevěděl, jestli to půjde," uvedl Musil.

Když se dozvěděl, že proti Calgary nastoupí, hned jako prvnímu to chtěl sdělit dědovi Jaroslavu Holíkovi. "Asi ho také mrzelo, že nemůže být u toho. Hodně to prožívá," doplnil zadák, jehož draftovali Oilers v roce 2011 v druhém kole jako 31. hráče v pořadí.

Calgary, které se pere o postup do play-off, na ledě třetího nejhoršího celku této sezony NHL kralovalo. "Mají dobrý tým. Hráli dobře a vyhráli," uvedl Musil, který si v této sezoně AHL připsal v 62 zápasech deset bodů za jednu branku a devět asistencí.

František Musil v dresu Ottawy (vlevo) v souboji o puk se Stefanem Ustorfem z Washingtonu
zdroj: ČTK/AP

V zámoří působí jihlavský odchovanec od roku 2009, kdy odešel do juniorské WHL. Tam strávil tři sezony a část další v celku Vancouver Giants a pak se přesunul do týmu Edmonton Oil Kings. V nižší AHL má na kontě celkem 123 zápasů a 22 bodů za tři góly a 19 přihrávek. "V NHL jsou hráči daleko šikovnější a je na všechno méně času, ale na druhou stranu jsou soupeři daleko čitelnější a víte, co od nich očekávat," popsal rozdíl.

David Musil se tak postaral o další rodinný zápis v NHL. Jeho otec v elitní soutěži za Minnesotu North Stars, Calgary, Ottawu a Edmonton sehrál 797 utkání a další 42 přidal v play-off. Strýc Robert Holík má na kontě za Hartford, New Jersey, New York Rangers a Atlantu dokonce 1314 utkání v NHL a dalších 141 startů zaznamenal v bojí o Stanleyův pohár, který získal dvakrát s New Jersey v letech 1995 a 2000.

Bratr Adam, který na rozdíl od Davida reprezentuje místo České republiky Kanadu, půjde letos na draft a podle prognóz by se mohl dočkat také ve druhém kole.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články