Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Litvínov porazil Brno i potřetí a je krok od finále

Brno - Litvínov vyhrál i třetí zápas s Brnem a je krok od extraligového finále. Severočeši měli výborný vstup do utkání, hned v první minutě vedli, a přes obětavou obranu a kontrolu středního pásma prošli k výhře bez jediného inkasovaného gólu, naopak tři vstřelili. Zásadním mužem podepsaným pod výhrou Litvínova byl opět brankář Pavel Francouz.

Radující se Litvínov
zdroj: ČT24 autor: Václav Šálek

Poté, co domácí beci Ptáček (1200), Hanzlík a Kuboš (oba 800) převzali speciální dresy k zápasovým jubileům z nedávné doby, přišel pro Kometu šokující úvod. Už po 54 vteřinách zakončil Hanzl svou akci nádhernou přihrávkou na brankoviště, kde stačila Petružálkovi jemná teč, aby puk usměrnil za Čiliaka a otevřel skóre. Ve třetí minutě mohlo být s domácími ještě hůře. Hübl se po rychlé kombinaci ocitl tváří v tvář Čiliakovi, domácí brankář však vyšel z tohoto souboje jako vítěz.

Vzápětí zachránil Kometu při litvínovském přečíslení tří na jednoho Kuboš. Herní převahu měl poté i nadále k nelibosti brněnského publika Litvínov, první třetinu vyhrál na střely 12:3. Prakticky jedinými záblesky na straně Komety byla Tonova povedená individuální akce ve 14. minutě, po níž však hostující defenziva nepustila k zakončení Hrušku, a Vondráčkova rána po ledě, která se však nevešla mezi tyče. I proto měl litvínovský brankář Francouz jen minimum práce.

Také nástup do druhé části patřil hostům. Jejich pohodu narušila až série tří po sobě jdoucích vyloučení. Hosté se ovšem bez potíží ubránili. V 36. minutě při hře čtyři na čtyři projel celým hřištěm Káňa a orazítkoval horní tyč, od níž se puk odrazil kousek před čáru. Místo vyrovnání gólově udeřili hosté. Čiliak měl i kvůli Martynkově teči problémy s Trávníčkovým nahozením, vyrazil puk přímo před Gerháta a ten snadno zvýšil.

Po třech trestech v krátkém sledu hrál Litvínov dlouho čtyři na tři a ve velké šanci selhal Hübl. Litvínov dohrával výhodnou přesilovku ještě po přestávce, přičemž Ručinský už za Čiliakem zakončoval do prázdné branky, ten se ale stihl otočit a svou širokou holí kotouč zastavil. Na druhé straně Francouze prověřil Ton. Ve 48. minutě po zaváhání litvínovského gólmana odpálil puk na poslední chvíli do bezpečí Gula. Vzápětí neuspěl proti Čiliakovi Petružálek. Závěr přesto zvládli Severočeši s velkým přehledem, při dlouhé domácí power play ještě pečetil jejich výhru Hübl.

HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Petružálek (R. Hanzl, Ručinský), 39. Gerhát (Martynek, Trávníček), 59. Hübl (Jánský). Rozhodčí: Hejduk, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 7 200 (vyprodáno). Stav série: 0:3.

Brno: Čiliak - Ptáček, Kováčik, Hájek, Hanzlík, Kuboš, Malec - Vondráček, L. Čermák, J. Káňa II - Mrázek, Koreis, Burian - Ton, V. Němec, J. Hruška - Honejsek, H. Zohorna, Dočekal. Trenéři: Kýhos, Pešout a K. Beran.

Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Gula, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Vladimír Kýhos (Brno): "Zápas ovlivnila první minuta, kdy Libor Hájek rozehrával, trefil hokejku litvínovského hráče a dostali jsme z toho gól. To je trošku smůla, ale stalo se. Byli jsme z toho samozřejmě opaření, v tu chvíli jsme byli psychicky dole a mohli jsme inkasovat ještě víckrát. Ve druhé třetině jsme se zvedli. Bylo velkou chybou, že jsme nevyužili nějakou přesilovku. Na druhou stranu jsme dobře odehráli ta oslabení. Dalším důležitým momentem zápasu bylo, když Honza Káňa trefil břevno. A za chvilku jsme dostali gól na 0:2."

Radim Rulík (Litvínov): "Myslím, že utkání ovlivnilo to, že nám vyšel začátek zápasu, první třetina, hlavně těch prvních deset minut. Pak už se to srovnalo. Ve druhé třetině bylo strašně důležité, že jsme uhráli to oslabení. V té třetí měla Kometa tlak a nejvíce střel, tam jsme to uhráli se štěstím. A to rozhodlo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články