Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bek Kolář: Na přelety si zvyknout nejde, v letadle pomáhají rybářské karimatky

Praha - Desítky hodin v letadle a neustálé zvykání na časový posun, tak vypadá v této sezoně hokejový život obránce Jana Koláře. Osmadvacetiletý bek se loni v létě dohodl na smlouvě s Vladivostokem a působí tak až na východě Ruska. Se změnami časových pásem ale bojuje pořád.

Jan Kolář a kouč Vladimír Růžička
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Na to si zvyknout nejde. Jde spíše o to, aby se člověk přemohl a šel spát tehdy, kdy má. Přetrpět pár hodin, vydržet a jít spát přes noc v novém časovém pásmu," řekl Kolář po jednom z tréninků národního týmu.

K reprezentaci se připojil až po srazu. Ještě v neděli a v pondělí totiž ve Vladivostoku hrál zápasy Kontinentální ligy, až v úterý ráno místního času se společně s brankářem Novosibirsku Alexanderem Salákem vydal do Prahy.

"Cesta byla dlouhá, přece jen jsem letěl z druhého konce světa, ale byl tam jen jeden přestup. Horší byl ten posun. V noci jsem se dvakrát vzbudil, v jednu a v pět. Ale překonal jsem to a snad už to bude dobré," doufal Kolář.

Adaptace na změnu času je pro něj jednodušší, když cestuje na západ. "Díky tomu zůstáváme déle vzhůru. Na východ je to horší. Člověk musí jít spát dříve a tělo není unavené. Běžně nám tak dělá větší problém, když se vrátíme z tripu a musíme se aklimatizovat na domácí prostředí," přiznal účastník loňského mistrovství světa.

Kolář působí v KHL od listopadu 2012, kdy z Pardubic zamířil do Doněcku. Cesty do dalekého Vladivostoku nebo Chabarovsku tak zažil jako hráč hostujícího týmu a stejně jako například hráči Lva Praha v minulých sezonách se tehdy snažil na nový čas si vůbec nezvykat.

"Taky jsme v noci chodili po městě a šli spát v šest sedm hodin ráno. Teď to ale nejde. Kdybychom zůstali na svém čase, tak bychom začínali hrát zápasy ve tři čtyři hodiny ráno. My se musíme hned aklimatizovat na nové časové pásmo," vysvětlil Kolář.

Dvojnásobný extraligový šampion v dresu mateřských Pardubic si ale pochvaluje dopravní "servis" Admiralu. Klub totiž k většině zápasů cestuje vlastním letadlem. "Každý hráč tak má tři sedačky. Když je let dlouhý, tak si můžeme v klidu lehnout. Kluci si koupili speciální rybářské karimatky, které se rozloží na trojsedačku a je to docela pohodlné," uvedl Kolář. Do Moskvy tým dvakrát letěl linkovým spojem. "Nemuseli jsme ale díky tomu tankovat, takže let byl o dvě tři hodiny kratší," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články