Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Príbeh ako o Popoluške. Média se rozplývají nad bronzem slovenských juniorů

Toronto/Bratislava – Slovo fantazie použil v posledních hodinách snad každý slovenský sportovní server. Výhra Slováků 4:2 nad Švédskem v boji o bronz na mistrovství světa do dvaceti let však fantastická je. Jak trefně poznamenal web sme.sk, slovenští hokejisté "odcházeli potichu, vrací se s bronzem". O to silněji jejich výhra působí.

Slavící hokejisté Slovenska do 20 let
zdroj: ČTK/AP autor: Ryan Remiorz

Slovenští sportovní žurnalisté i samotní hokejisté uznávají, že úspěchu napomohla viditelná demotivace švédského celku po semifinálové prohře. "Projevilo se to na jejich hře. My jsme dnes chtěli vyhrát o trochu více," poznamenal brankář Denis Godla, modla slovenských fanoušků a oblíbenec kanadských diváků.

Jak významnou roli ve slovenském úspěchu Godla sehrál, ilustruje i pozápasové vyjádření útočníka Samuela Petráše. "Je to neskutečný chlapík. Každý ho má rád, je to náš hrdina, jakoby rocková hvězda. Je pro nás vším, naším bohem. Je úžasný," rozplýval se. Přidá-li se k tomu taktika trenéra Ernesta Bokroše, tedy urputná obrana a v pravou chvíli smrtící útok, najednou slovenský bronz nevypadá až tak překvapivě.

Zřejmě nejrozmáchleji se o slovenské výhře nad Švédskem rozepsal oficiální web Mezinárodní hokejové federace, který cestu za bronzem popsal jako pohádkový příběh o Popelce. To však není úplně odpovídající přirovnání, Slovensku výhra nepadla do klína sama od sebe, tvrdě si ji vydřeli.

"Kdybychom hráli tak, jak umíme, porazili bychom Slovensko každý den v týdnu," myslí si švédský obránce Gustav Forsling. Nicméně na "kdyby" se nehrálo, reálně Švédové podali zkraje zápasu bídný výkon, a když si uvědomili, že i proti Slovensku je třeba bojovat, byli již jejich soupeři ve velké psychické výhodě.

A tak mohla švédská média po zápase pouze truchlit nad výkonem výběru Tre kronor. "Zklamání po semifinále nebylo nic proti tomu, co přišlo po zápase o třetí místo," vzpomněl web expressen.se semifinálovou prohru s Ruskem. Švédští mladíci tak na zlato z roku 2012 a stříbra z posledních dvou šampionátů medailí nenavázali.

Zdroj
ČT sport, ČTK, tasr.sk, iihf.com, sme.sk, hokej.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články