Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Petružálek je již hráčem Litvínova, většinu platu dá na charitu

Litvínov (Mostecko) – Opět po devíti letech uvidí fanoušci hokejového Litvínova v žlutočerném dresu hráče se jmenovkou Petružálek. Český útočník a účastník letošního mistrovství světa podepsal s mateřským klubem smlouvu do konce sezony a v dresu Vervy by se mohl představit už v pátečním zápase proti Spartě. Definitivní rozhodnutí ale padne až v den zápasu.

Jakub Petružálek během tréninku Litvínova
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Zatím jsem tu absolvoval první trénink a atmosféra je pozitivní. Chci pomoci klukům, aby zůstali tam, kde jsou teď. Osobně nikdy nemám velké očekávání a teď je to stejné. Budu začínat od nuly, jako kluci na začátku sezony," uvedl Jakub Petružálek na tiskové konferenci v Litvínově. "Jsem rád, že jsme se dohodli rychle," doplnil Petružálek.

Do extraligy se devětadvacetiletý hráč rozhodl vrátit poté, co před nedávnem náhle zemřela jeho přítelkyně Kateřina Netolická. Následně se dohodl na ukončení smlouvy v Jekatěrinburgu hrajícím Kontinentální ligu a rozhodl se vrátit domů, aby mohl být blíže rodině a nejbližším přátelům. "Jsem rád, že jsem se dostal zpět do kolejí, na které jsme jako hokejisté zvyklí. Jen možná do toho půjdu s větší vervou," uvedl.

Po nešťastné události byly podle něj jen dvě varianty dalšího angažmá - návrat do mateřského klubu nebo pokračování v Jekatěrinburgu. "I když sezona v Rusku šla dobře, tak jsem chtěl být co nejblíže svým blízkým. A kam jinam se vrátit než tam, kde všechny znáte?" řekl. "Těším se i na fanoušky. Od bráchy jsem slyšel, že je tady při zápasech fantastická atmosféra. Jsem rád, že hokej v Lítvínově získal jméno, které dříve měl," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Petružálek podepsal v Litvínově

Jeho oblíbené číslo mu přenechal Sklenička

Petružálek bude v Litvínově nastupovat se svým oblíbeným číslem 88, které mu ale musel uvolnit Zbyněk Sklenička. "Je to kamarád a vážím si ho za to, že mi ho nechal. Když jsem mu řekl, že bych ho chtěl, tak ani deset sekund nepřemýšlel. Chápu, že je Zbyněk starší a podle nepsaného pravidla tohle starší hráč většinou nedělá," řekl Petružálek, který se rozhodl věnovat většinu svého platu na charitativní účely. Již delší dobu podporuje psí útulky a Dětský domov na Hoře Svaté Kateřiny. "Další charitu si chci ještě promyslet. Chci, aby to mělo pádný důvod a pořádný smysl," uvedl.

Obnovenou extraligovou premiéru by mohl absolvovat už v pátek ve šlágru 25. kola proti Spartě. "Bavili jsme se o tom s trenéry a rozhodneme se v pátek po dopoledním rozbruslení. Myslím si ale, že jsem dobře fyzicky připravený z Ruska, kde se trénovalo tvrdě. Uvidím, jak se budu cítit," uvedl Petružálek, který se z Jekatěrinburgu vrátil ve středu.

Petružálek opustil Litvínov v lednu 2006, kdy odešel jako junior do zámoří. V té době měl na kontě už 31 startů za seniorský tým v extralize a jeden vstřelený gól, který si dobře pamatuje. "Dal jsem ho Romanovi Málkovi a Plzni. Byla to dorážka, kdy jsem kolem něj otočil nahozený puk," řekl.

Po třech letech v zámoří se Petružálek vrátil do Evropy a nejprve hrál ve Finsku za Lukko Rauma. Po dvou sezonách odešel do Ruska, kde oblékal dresy Chabarovsku, Dynama Moskva, se kterým vyhrál Gagarinův pohár, Kazaně a Jekatěrinburgu.

Do Litvínova se nakonec vrací i přesto, že před lety nevycházel s klubem v nejlepším a prohlásil, že kdyby se měl vracet do Česka, tak jedině do jiného klubu. "Názory i lidi se mění. V současné situaci jsem ani vteřinu nepřemýšlel o jiné možnosti a jiném extraligovém týmu. Věřil jsem, že se domluvím doma. To, co bylo tři roky nazpátek, to už je minulost. A já žiju přítomností," podotkl Petružálek, který v létě 2013 na Stadionu Ivana Hlinky slavil svůj triumf v Gagarinově poháru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články