Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V nominaci na Karjalu vede extraliga, Růžička vybral osm nováčků

Praha - Osm nováčků zařadil trenér českých hokejistů Vladimír Růžička do nominace na listopadový turnaj Karjala v Helsinkách. Jak kouč dopředu avizoval, v kádru není žádný hráč z Kontinentální ligy, která se hraje i během reprezentační pauzy. Do sedmadvacetičlenného kádru Růžička zařadil 21 zástupců české extraligy, čtyři krajánky z Finska a po jednom ze Švédska a z Německa.

Vladimír Růžička na lavičce české hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Debutovat v národním týmu budou brankář Šimon Hrubec z Třince, obránci Michal Kempný z Komety Brno, Martin Pláněk z Hradce Králové, Adam Polášek ze Sparty a útočníci Jakub Lev s Dominikem Simonem z Plzně, Tomáš Kubalík z KalPy Kuopio a Daniel Přibyl ze Sparty. Také další hráči mají s národním týmem převážně minimální zkušenosti.

Jen tři se zúčastnili velké mezinárodní akce. Na letošním mistrovství světa v Minsku debutovali obránci Petr Zámorský z Blues Espoo a Ondřej Vitásek z Liberce. Zadák Jakub Krejčík ze švédského Örebro se představil na světovém šampionátu v roce 2012. Třiadvacetiletý Krejčík má s 33 starty nejvíce zkušeností z celého kádru. 

Je nám líto, video expirovalo.
Růžička do reprezentace povolal osm nováčků

Řadu hráčů už měl Růžička v kádru v přípravě na šampionát v Minsku, další byli v létě na soustředění v Praze a Rokycanech. Tam byli i všichni nováčci s výjimkou Kubalíka, pro něhož to bude první seznámení s A týmem.

"Máme širší kádr. Hráči jsou v dobrém věku a tento turnaj nám otevře oči. Před mistrovstvím světa nehrálo mužstvo špatný hokej, i když to byly zápasy Norskem či Dánskem. Doufám, že teď nás zápasy prověří trošku víc. Na další akci má každý šanci, ale tam bych chtěl nominovat už hodně hráčů z KHL," řekl Růžička k výhledu na prosincový Channel One Cup v Praze a Soči.

Reprezentace bude hrát EHT ve Varech a Praze

Česká reprezentace bude hrát v únoru zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem v Karlových Varech a Praze. Nejdříve se představí ve čtvrtek 5. února v KV Aréně a o dva dny později se utká se sbornou v O2 areně. Ještě předtím se národní tým představí v O2 areně 18. prosince v duelu se Švédskem v rámci Channel One Cupu, což bylo známo již dříve. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky sehrají v sezoně, která vyvrcholí mistrovstvím světa v Praze a Ostravě, doma 14 až 17 utkání. Bude záležet na tom, jak bude dlouhá jejich cesta světovým šampionátem.

Ligu mistrů, v které se hrají první osmifinálové duely 4. listopadu a odvety o týden později, hrají tři hráči z reprezentačního kádru. Sparta s obráncem Poláškem a útočníkem Přibylem hraje první utkání s Linköpingem doma, TPS Turku s útočníkem Radkem Smoleňákem nastoupí rovněž doma proti Raumě. "Hráči odehrají zápas a pak se připojí k mužstvu," uvedl Růžička na adresu svěřenců, kteří mají ještě klubové povinnosti.

U Přibyla, který v posledních zápasech chyběl kvůli zranění v sestavě Sparty, není start úplně jistý. "Má zdravotní problémy, takže uvidíme. Jinak všechny hráče vyzkoušíme. Někteří hráči budou hrát tři zápasy, někteří dva a někteří jeden podle toho, jak se to bude vyvíjet," dodal Růžička.

Reprezentace se sejde v úterý v 15:15 v Ice Areně v pražských Letňanech. O den později dopoledne si hokejisté ještě zatrénují v Praze a pak se vydají do Helsinek, kde vstoupí do prvního dílu Euro Hockey Tour ve čtvrtek duelem s Finskem. V sobotu čeká tým kouče Růžičky a asistentů Ondřeje Weissmanna a Jaroslava Špačka souboj se Švédskem a v neděli zakončí vystoupení na Karjale proti Rusku.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala v Helsinkách (6.-9. listopadu):

Brankáři: Pavel Francouz (HC Verva Litvínov), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec),

obránci: Milan Doudera, Vladimír Roth (oba HC Oceláři Třinec), Bohumil Jank, Martin Pláněk (oba Mountfield Hradec Králové), Michal Kempný (HC Kometa Brno), Vojtěch Mozík (HC Škoda Plzeň), Adam Polášek (HC Sparta Praha), Ondřej Vitásek (Bílí Tygři Liberec), Jakub Krejčík (Örebro HK/Švéd.), Petr Zámorský (Blues Espoo/Fin.),

útočníci: Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Bílí Tygři Liberec), Jakub Lev, Dominik Simon (oba HC Škoda Plzeň), Lukáš Radil, Tomáš Zohorna (oba HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Ondřej Roman, Vladimír Svačina (oba HC Vítkovice Steel), Michal Birner, Tomáš Kubalík (oba KalPa Kuopio/Fin.), Petr Holík (PSG Zlín), Jakub Orsava (HC Oceláři Třinec), Daniel Přibyl (HC Sparta Praha), Petr Pohl (Eisbären Berlín/Něm.), Radek Smoleňák (TPS Turku/Fin.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články