Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Duda se proti trestu disciplinárky odvolal, Litvínov s Trávníčkem vyčkává

Praha - Trest, odvolání, potvrzení a zase odvolání. Hokejovou extraligu kazí na začátku sezony přohřešky hráčů na ledě. Vedení Karlových Varů se odvolalo proti pětizápasovému trestu od disciplinární komise pro svého kapitána Radka Dudu. Stejný krok zvažuje i Litvínov, jehož kapitán Michal Trávníček v úterý dostal stejný trest.

Radek Duda
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Podle pravidel mohou kluby, respektive oficiálně sami potrestaní hráči, podat takzvaný odpor a disciplinární komise následně v kompletním složení jejich prohřešek projedná ještě jednou.

"Já se na to díval asi dvacetkrát a absolutně nechápu, jak disciplinární komise k tak vysokému číslu přišla. Je to pro mě naprosto nepochopitelné. Jestli budeme za tohle dávat pět zápasů, tak nechápu, jak budeme trestat opravdu vážné fauly. To budeme dávat tresty na třicet zápasů?" uvedl generální manažer Energie Miroslav Vaněk pro aktuálně.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
El. tužka: Zákroky Radka Dudy v zápase se Slavií

Západočeši přiznávají, že Duda útočníka Slavie Pavla Klhůfka v samém závěru fauloval, vysoký trest však podle nich dostal jen za své jméno. Dudovy zákroky totiž disciplinárka v minulosti řešila již několikrát.

"Kdyby úplně stejný zákrok udělal někdo jiný, disciplinárka by k tomu ani nezasedla. Ale že je to Duda, dostane pět zápasů. Tresty nejsou podle skutku, ale jména. Pro mě tím disciplinárka ztrácí nadhled i nezávislost," řekl Vaněk.

Vyjádření předsedy disciplinární komise Karla Holého k faulu Dudy:

"Při zákroku držel hráč (Duda) hůl v obou rukách a protihráče zasáhl úmyslným krosčekem do zad, takže soupeř ztratil stabilitu a úderem hlavou na tvrzené sklo si způsobil v obličeji krvavé zranění."

Podobně jako Karlovy Vary s trestem pro svého kapitána nesouhlasí ani zástupci Litvínova. "Uvažujeme o tom, že odpor podáme. Trest nám přijde neadekvátní. Dostal nejvyšší sazbu za to, že šel protihráči ramenem do těla a on se sehnul. Nezpochybňujeme, že ho trefil do hlavy, ale jak říkám, přijde nám to neadekvátní," řekl generální manažer Vervy Robert Kysela. Severočeši momentálně zvažují, zda se odvolají, nebo po polovině trestu požádají o prominutí zbývající části.

Plzeň čeká na reakci ohledně Hollwega

Naopak Plzeň, jejíž útočník Michal Dvořák byl v úterý také potrestán a nezahraje si tři utkání, se odvolávat nebude. Stejně jako v případě obránce Jakuba Jeřábka, který dostal stop na čtyři zápasy v neděli. "Jsou věci, které jsou dané. Fauly to byly a jsou za to potrestaní," řekl generální manažer Martin Straka.

Rozhodnutí Karlových Varů ale chápe. "Nedivím se tomu. Kdyby se nejednalo o Dudu, dostal by hráč maximálně dvě minuty," podotkl Straka, který momentálně čeká na reakci hokejového svazu ohledně odvolání k Odvolací komisi ČSLH proti desetizápasovému trestu Ryana Hollwega. "Poslali jsme ho v pondělí," dodal Straka.

Matuše propustili z nemocnice

Útočník Radim Matuš z Třince se z těžkého otřesu mozku, který utrpěl v pátečním utkání extraligy s Plzní, už zotavuje doma. Dvacetiletý hráč Ocelářů má po propuštění z nemocnice nařízeno sedm dní úplného klidu a do sestavy se určitě nevrátí dřív než za několik týdnů.

Sport
zdroj: ČT4

Matuš byl od pátečního večera do úterka na pozorování v třinecké nemocnici, kde lékaři chtěli předejít případným komplikacím. "Nyní už byl propuštěn domů. Dostal týden absolutního klidu a po dalším vyšetření bude stanoven průběh další léčby, případně doba jeho možného návratu na led," řekl mluvčí klubu Tomáš Želazko.

Třineckého hokejistu v pátek zranil plzeňský obránce Jakub Jeřábek, který ho zezadu srazil na mantinel. "Nemyslím si, že v tom byl z jeho strany nějaký záměr. Prostě mě u mantinelu trefil, takové věci v hokeji občas vyplynou ze hry," uvedl Matuš pro klubový web s tím, že přijal Jeřábkovu omluvu. Oceláři v pátek i po nešťastném incidentu ze čtvrté minuty utkání porazili Plzeň 3:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články