Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Chmurné výkony českých týmů v Lize mistrů, vyhrály jen Vítkovice

Praha - Hokejisté Vítkovic dokázali jako jediný český zástupce uspět v zápasech 5. kola Ligy mistrů. Ostravský tým vyhrál na ledě Ingolstadtu 5:4 po samostatných nájezdech, přesto přišel o šanci na postup do play-off. Bod za prohru 2:3 v prodloužení na ledě Mannheimu získala Sparta, která tak zůstala ve hře o účast ve vyřazovací části obnovené evropské soutěže. Nedařilo se ani Zlínu, který na ledě švédského Djurgaardenu prohrál vysoko 0:8.

Dominik Hrachovina v dresu Tappary
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Třinec - Tappara Tampere 1:2

Oceláře po gólu Martina Adamského dělilo od postupu 18 minut, finský celek však v závěru stačil skóre otočit. O vítězi skupiny tak rozhodne až poslední kolo, v němž se oba celky střetnou znovu v Tampere. Přestože měl zápas Třince s Tapparou místy rysy exhibice, bylo až s podivem, že ofenzivní utkání trpělo nedostatkem gólů. Domácím možná v koncovce scházel důraz Plíhala, který stejně jako lehce zraněný Roth zůstal v civilu.

Už v první části měl Třinec několik slibných možností, ale dvacetiletý český gólman Hrachovina ve své premiéře za "áčko" Tappary vyzařoval klid a jistotu, která stoupala s každým povedeným zákrokem. Mezi 11. a 12. minutou kryl gólový pokus Ciencaly a možná ještě těžší dorážku Žejdla z brankoviště. Z mírné převahy soupeře se třetí tým finské ligy dostal v závěru první části. Úvod té druhé byl naopak v režii hostů a proti Jormakkovi s Järvinenem musel um předvést i Hrubec.

Úplně nejblíže měl ke gólu v 31. minutě Nosek, ale po ideálním Kindlově pasu nedokázal umístit puk mezi tyče. Třinec dostal do vedení až ve 42. minutě Adamský, který v krátké přesilovce zavěsil zápěstím z mezikruží. Z totožné situace vyrovnal šest minut nato Kolomatis. Hosté hráli v závěru na vítězství a po Irglově faulu jim ho v přesilovce zařídil výhru tři minuty před koncem přesnou trefou bez přípravy Palola.

Oceláři Třinec - Tappara Tampere 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 42. Adamský (Trončinský) - 48. Kolomatis (Da Costa), 57. Palola (Jormakka, Järvinen). Rozhodčí: Rohatsch (Něm.), Pešina - Hlavatý, Tošenovjan (všichni ČR). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 3 807.

Sestava Třince: Hrubec - M. Doudera, Klesla, Nosek, Linhart, Trončinský, Galvas, L. Doudera - Kreps, Žejdl, Dravecký - Irgl, Polanský, Adamský - Ciencala, Matuš, Orsava - Chmielewski, Růžička, Kindl. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Václav Varaďa (Třinec): "Z naší strany to nebylo moc povedené utkání. V první třetině to bylo ještě vyrovnané, ale od druhé třetiny jsme tahali za kratší konec. Finské mužstvo mělo spoustu přečíslení a šancí, na což nejsme zvyklí. I když jsme ve třetí třetině dali první branku, tak naše hra nebyla bůhvíjaká. Mrzí nás ta ztráta, ale pořád máme postup ve svých rukou."

Pardubice - Bolzano 1:3

Pardubice už sice neměly šanci na postup do osmifinále Ligy mistrů, přesto chtěly proti Bolzanu získat první výhru v soutěži. Souboj s úřadujícím mistrem EBEL ligy ale nezačaly vůbec dobře. Už po půlminutě se z branky radoval dorážející Nesbitt, který byl i nadále nejaktivnějším hráčem hostů. Vyrovnání se Východočeši, kteří nastoupili bez opor Píši a Sýkory, dočkali ve 25. minutě, kdy Benákovu střelu od modré dorazil do branky Nahodil.

Halász si poté připsal výborný zákrok při nájezdu Nesbitta, ale z podobné situace o chvíli později kapituloval. Insam si najel z křídla a zakončil přesně pod horní tyč. Pardubice se dlouho nemohly dostat ani k pořádné šanci, kterou by ohrozily jistého brankáře Hübla. Trochu rušno začalo být před brankou Bolzana až v závěrečné pětiminutovce, ale obětavě hrající hosté pouštěli ke své brance minimum puků. Pardubice ještě zkusily hru bez brankáře, ale podruhé vyrovnat nedokázaly. Třetí gól Bolzana přidal do prázdné branky Insam.

ČSOB Pojišťovna Pardubice - Bolzano 1:3 (0:1, 1:1, 0:1) Branky a nahrávky: 25. Nahodil (Benák) - 1. Nesbitt (Cullen), 36. Insam (Nesbitt, Schofield), 59. Insam (Cullen, Lee). Rozhodčí: Romaško, Hradil - Lhotský, Svoboda (všichni ČR). Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. Diváci: 865.

Sestava Pardubic: Halász - Korím, Čáslava, Benák, Ščotka, Gregorc, Kočí, Škvor, Havlík - Semorád, T. Zohorna, Moučka - Radil, Nahodil, Tybor - Kolář, M. Špaček, Poulíček - Voženílek, Kaut, Cetkovský. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Zdeněk Venera (Pardubice): "Měli jsme velmi špatný vstup do utkání a po celou první třetinu byl soupeř o krok napřed. Až od druhé části jsme se zlepšili, více jsme bruslili, ale bohužel jsme ze třiceti střel vytěžili jedinou branku v přesilovce. Celkově bylo Bolzano lepší."

Mannheim - Sparta 3:2 PP

Sparta se v Německu představila jako vedoucí tým skupiny a i přes prohru se udržela ve hře o postup mezi šestnáct nejlepších. Pražané v Mannheimu dvakrát prohrávali, ale vždy dokázali srovnat krok. Na první gól domácích odpověděl Pech, na druhý poté při dlouhé závěrečné power play obránce Mikuš. Na konci normální hrací doby ale fauloval Polášek a Adler v prodloužení využili přesilovku čtyři na tři. Rozhodující gól vstřelila největší hvězda Mannheimu, bývalý hráč NHL Hecht.

Adler Mannheim - Sparta Praha 3:2 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Hospelt (Richmond, Fischer), 43. Mauer (Ullmann, Richmond), 61. Hecht (Ullmann) - 24. Pech, 60. J. Mikuš (Pech, Pilař). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Brüggemann - Schrader, Berger (všichni Něm.). Vyloučení: 5:5, navíc Barinka (Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 5 466.

Sestava Sparty: Staňa - Ďaloga, Barinka, Polášek, Piskáček, J. Mikuš, Hrbas Pilař - Kumstát, Pech, Rolinek - Réway, J. Hlinka, Klimek - Sabolič, Přibyl, Cingel - Forman, Bahenský, Dvořáček - Volek. Trenéři: Jandač a Motlák.

Ingolstadt - Vítkovice 4:5 SN

Vítkovice měly v Ingolstadtu blízko k výhře, v čase 59:59 si ale domácí při přesilové hře podpořené odvoláním brankáře vynutili prodloužení. V nastavené pětiminutovce rozhodnutí nepadlo, v následných nájezdech byli úspěšnější Ostravané. Pielmeiera v brance Ingolstadtu překonali Svačina, Roman a Vandas, Šindelář inkasoval jen dvakrát. V dresu domácích se v zápase prosadili i čeští útočníci Davídek a Tatíček. Tým kouče Oremuse je ve skupině H třetí s pětibodovou ztrátou na SaiPu, tři body jej dělí od druhého Zugu, se kterým má horší vzájemnou bilanci.

Ingolstadt - Vítkovice Steel 4:5 po sam. náj. (0:2, 2:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Davídek (Periard, Kohl), 37. Tatíček (Kohl, Davídek), 48. Brocklehurst (Davídek), 60. Ross - 9. M. Hlinka (Demel), 14. Klok (Huna), 32. Svačina (Čerešňak, Roman), 55. Huna (Svačina, Roman), rozhodující nájezd Vandas. Rozhodčí: Mullner (SR), Schukies - Büse, Flad (všichni Něm.). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:3. Diváci: 1 146.

Sestava Vítkovic: Šindelář - Šenkeřík, Demel, Čerešňák, Klok, Pastor, Bail, Hawlík, Puzič - Huna, Roman, Svačina - Blahuta, Němec, Kolouch - Vandas, M. Hlinka, P. Zdráhal - Tomi, Šedivý, Kucsera. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Djurgaarden - Zlín 8:0

Nejhůře z extraligových týmů dopadl Zlín, který na ledě Djurgaardenu utrpěl debakl 0:8. Český mistr nastoupil ve Švédsku bez Čajánka, Lešky a Veselého a navázal na nevýrazné výsledky z domácí soutěže. Berani inkasovali šest branek ve druhé části, celkem čtyřikrát gólmani Horčička a Kašík kapitulovali v přesilových hrách soupeře.

Zlín tak zřejmě přišel o reálnou šanci postoupit do play-off. Skupinu již vyhrát nemůže a maximálně se může zlepšit na deset bodů a skončit druhý; za předpokladu, že Djurgaarden prohraje v 6. kole na ledě Fribourgu. Z druhého místa ale bude z jedenácti skupin postupovat jen pět týmů, a i kdyby deset bodů stačilo, berani mají aktuálně výrazně záporné skóre.

Djurgaarden - PSG Zlín 8:0 (1:0, 6:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 19. H. Eriksson (Högström, Holmqvist), 22. Ljungh (Högström), 25. Heinerö (Falk, Saviano), 30. Samuelsson (J. Eriksson, Ljungh), 32. Ljungh (Holmqvist, J. Eriksson), 32. Ahlén (Nordlund, Ljungh), 37. H. Eriksson (Högström, Holmqvist), 44. Álvarez (Högström, Ahlén). Rozhodčí: Warshaw (Rak.), Johansson - Ahlén, Dahmén (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:10. Využití: 4:0. Diváci: 871.

Sestava Zlína: Horčička (32. Kašík) - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Urbanec, Valenta - Balaští, Holík, Kubiš - Ondráček, Roman Vlach, Köhler - Okál, Popelka, F. Čech - Kovařík, Fořt, Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články