Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Bob a Bobek se obléknou do hokejového – MS 2015 má své maskoty

Praha – Oficiálními maskoty pro hokejový světový šampionát 2015 v Praze a Ostravě se staly večerníčkové postavičky Bob a Bobek. Oblíbené Králíky z klobouku představili představitelé organizačního výboru a Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).

Je nám líto, video expirovalo.
Bob a Bobek budou maskoty hokejového MS v Praze a Ostravě

"Samozřejmě jsme přemýšleli o lvu, který je s českým hokejem neodmyslitelně spojen. Chtěli jsme však, aby ten maskot byl příjemný a milý. Chtěli jsme, aby se lidi bavili, k čemuž maskot patří," prohlásil prezident ČSLH Tomáš Král.

Pochvaloval si také fakt, že poprvé v historii budou maskoti MS dva. "Získali jsme tím nové možnosti například při simulaci faulů v televizních spotech," vysvětlil.

Představitelé hokejového svazu původně koketovali s myšlenkou, že by se maskotem MS stal krteček, ale s ohledem na složitá jednání o autorských právech od svého záměru nakonec ustoupili. Práva na použití Boba a Bobka vlastní Česká televize, s jejímiž zástupci se bez větších problémů domluvili.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák:

"To, že se v příštím roce bude tento hokejový svátek konat u nás, nám otevírá velké možnosti. Fanoušci se mohou těšit na nebývalé množství přenosů utkání i bonusů. Právě práce s maskoty bude jedním z nich. Králíci z klobouku totiž sice nejsou mezinárodnímu publiku neznámí, protože jsme jejich příběhy poskytli už do více než dvaceti zemí světa, včetně takových hokejových velmocí, jako jsou Kanada nebo Švédsko, ale uděláme maximum pro to, abychom jejich popularitu ve světě ještě zvýšili. Věřím, že to může obecně pomoci propagaci české animátorské školy, která si mezinárodní uznání zaslouží."

"Maskot je pro vyznění akce jednou ze stěžejních záležitostí, které jsme se v rámci organizačního výboru intenzivně věnovali. Chtěli jsme, aby něco vypovídal o České republice a aby zároveň něco říkal našim lidem," uvedl Král.

Králíci místo lvíčka

Bob a Bobek jsou hlavními postavami oblíbeného českého kresleného Večerníčku o dvou králících, kteří žijí v kouzelnickém klobouku. Seriál se na obrazovkách Československé televize objevil poprvé v roce 1979. Jeho autorem je známý výtvarník, ilustrátor, kreslíř a režisér Vladimír Jiránek. O hokejový vzhled Boba a Bobka se postaral výtvarník a scénograf Alex Dowis.

Hokejové MS se na území České republiky konalo v minulosti již devětkrát, naposledy v roce 2004, kdy byl maskotem lev Tomík. Lva jako hlavní znak šampionátu si zvolili českoslovenští pořadatelé i v letech 1985 a 1992.

Rekordní šampionát v ČT

Z mistrovství světa, které přivítá Praha a Ostrava od 1. do 17. května, fanoušky čeká na obrazovkách České televize rekordní počet zápasů. "Divákům nabídneme padesát sedm televizních utkání, všechna již tradičně v HD kvalitě. Utkání budeme samozřejmě komentovat přímo ze stadionů v Praze a Ostravě, na kterých budeme mít svá studia. Chybět v nich nebudou ani zajímaví hosté a oblíbené divácké ankety," popsal plánovaný program výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Přehled maskotů MS v ledním hokeji za posledních deset let:

2005 (Rakousko) - orel Winni

2006 (Lotyšsko) - bobr Rix

2007 (Rusko) - medvěd Teamka

2008 (Kanada) - lední medvěd Champion

2009 (Švýcarsko) - kráva Cooly

2010 (Německo) - dinosaurus Urmel

2011 (Slovensko) - vlk Gooly

2012 (Finsko a Švédsko) - pták HockeyBird

2013 (Švédsko a Finsko) - rys Icy

2014 (Bělorusko) - bizon Volat

2015 (Česká republika) - králíci z klobouku Bob a Bobek

Maskoti MS na českém (čs.) území:

1985 (Praha) - lev Pepa

1992 (Praha a Bratislava) - lev Leo

2004 (Praha a Ostrava) - lev Tomík

2015 (Praha a Ostrava) - králíci z klobouku Bob a Bobek

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články