Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nenápadný postrach: Hradečtí lvi se chtějí zakousnout v popředí i letos

Praha – Málokdo by na to před rokem vsadil. Po nuceném přesunu z Budějovic do Hradce si navzdory zklamání skalních Jihočechů většina týmu hlavně oddychla, že může dál hrát extraligový hokej. Výsledky ukázaly, že opačný osud by byl minimálně škoda. Hradečtí lvi ani před začátkem letošní sezony nemluví nijak sebevědomě. Dlouhodobé stíhání čela tabulky a konečné páté místo z loňské základní části ale naznačuje, že se v ambicích nemusí nijak krotit. A stavět chtějí na tom, co zafungovalo v předešlé sezoně – tedy úporný, tvrdý a pro každého soupeře nepříjemný hokej.

Celek se silným sponzorem, zato bez potřebného zázemí, musel kvůli krizovému plánu přesídlit nikoliv do vedlejší haly, ale hned o 170 kilometrů dál. Většina českobudějovického kádru si musela na cizí prostředí zvykat a přijmout ho za své během tří měsíců. Pozoruhodný příběh musel zafungovat. Možná i proto se později právě Hradec stal nejlepším extraligovým týmem na kluzištích soupeřů.

"Vydřené vítězství" – právě takový termín nejčastěji vypovídal o výsledcích Mountfieldu. Trenérské duo Peter Draisaitl - Jiří Kučera z Hradce vytvořilo houževnatého soupeře, se stylem plným střetů a přímočarosti, pozornou obranou a efektivními přesilovkami. Velmi často si právě z venkovních utkání Hradec odvážel těsná vítězství v prodlouženích či po nájezdech.  "Máme tým, který nebude mít mraky šancí, musíme hrát na málo gólů," vystihl kouč Draisaitl po jednom ze zápasů. Podobná taktika slavila úspěch až do čtvrtfinále, kde východočeský tým nestačil na Zlín, pozdějšího vítěze extraligy.

Peter Draisaitl
zdroj: ČT24

I letos by mohla Hradecké táhnout hlavně zkušená dvojice z prvního útoku: Jiří Šimánek s Jaroslavem Kudrnou. Právě jejich góly v rozhodujících chvílích či rozstřelech pomohly k faktu, že hradečtí lvi po většinu sezony zůstali zakousnutí na druhém místě tabulky - nejistota v závěru základní části nakonec znamenala pád o tři místa dolů. Také stálice v obraně zůstávají – klíčovou "slovenskou" osu René Vydarený, Peter Frühauf, Peter Mikuš se v kádru podařilo udržet i pro letošní sezonu.

Tým si přesto po výrazné obměně zatím sedá, o čemž svědčí i rozkolísané výsledky z přípravy. V generálce na extraligový start Mountfield prohrál s německým Straubingem 3:5, o tři dny dříve pak s členy širšího kádru podlehl znojemským Orlům. Přesto má za sebou cennou zkušenost zápasů s ruskými celky KHL Chabarovskem a Vladivostokem.

Mezi klíčové posily pro sezonu 2014/2015 patří hlavně slovenský reprezentant Roman Kukumberg. Zkušený centr prověřený KHL přichází na východ Čech ze Slovanu Bratislava a podle nasazení v přípravě by měl velet druhé útočné řadě. Právě v ní může usměrňovat dravé mládí v podobě 21letého Kanaďana Collina Valcourta. Mladý novic z kempu Calgary Flames zaujal trenéra Draisaitla jakožto spoluhráč jeho talentovaného syna. Lehce by se měl zabydlet také další Slovák Tomáš Troliga, který uspěl při testech a svým důrazem přesně zapadá do herní koncepce týmu.

Ani obranné řady se do nového ročníku neobejdou bez změn. Přišli Tomáš Slovák z Plzně nebo René Piegl z prvoligových Budějovic. Po odchodu Františka Ptáčka má především zkušenost vnést Jiří Vašíček, který míří do Hradce z konkurenčních Pardubic. Kromě Ptáčka z týmu odešli i Tomáš Harant nebo Michael Kolarz, z útočníků pak Martin Podlešák, Lukáš Květoň, Josef Marha, Vladimír Škoda, Michal Švihálek a také Jakub Langhammer s Jakubem Markem, kteří se představí v Německu. Hradec se ale k dalšímu doplnění kádru může porozhlédnout třeba ve vlastních řadách - díky úspěchům v mládežnických kategoriích.

Proměnou prošel i samotný stadion – při částečné rekonstrukci dostal novou ledovou plochu včetně mantinelů. Jejich tvrdost v zápase si Hradec poprvé mohl zkusit právě proti Straubingu. Komfort komplexně zmodernizované haly přispívá i fanouškům, kteří po dobrých výkonech (včetně vyrovnané bilance ze zápasů s úhlavním rivalem – Pardubicemi) nový tým původem z jižních Čech už zřejmě definitivně přijali za svůj.  

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články