Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Pardubice už bez Noska, zato se zahraničními posilami hledí vstříc play-off

Praha – Kvality a talent už z východu Čech odvály do NHL mladého Tomáše Noska, klub se díru po jeho odchodu snažil nahradit především zahraničními posilami. Bude to Pardubicím stačit na lepší než loňské sedmé místo? Klub nastoupí do prvního extraligového kola s Třincem (který ho shodou okolností vyřadil v loňském čtvrtfinále play-off) s kompletně novou brankářskou dvojicí, slovenským centrem Tomášem Marcinkem a třeba i staronovým útočníkem Janem Kolářem.

2011/2012 titul, 2012/2013 absence v play-off, 2013/2014 debakl ve čtvrtfinále. Pardubice jako by se v posledních dvou sezonách odrážely k dalšímu velkému úspěchu – a tým na to už jen při pohledu na soupisku schopnosti má. Otázkou zůstává, jak se trenéru Zdeňku Venerovi podaří do sestavy implantovat nové posily. Otazník se týká především nové brankářské dvojice, předpokládané jedničky Slovince Roberta Kristana a dvojky Tomáše Halásze.

Kristan je zkušeným gólmanem, oblékal už dresy několika evropských týmů (Brynäs, Záhřeb či slovenská Nitra) a v loňské sezoně si s Nitrou zahrál i finále play-off. Nyní si 31letý Slovinec vyzkouší i českou soutěž – o ní dopředu, snad ve snaze zavděčit se fanouškům, říká, že je kvalitnější než ta slovenská, a dodává: "Věřím, že máme třeba i na titul." Záda mu bude převážně ze střídačky krýt Tomáš Halász, v loňské sezoně brankář Olomouce.

Další posilou je Tomáš Marcinko, slovenský takřka dvoumetrový centr, který v loňské sezoně výrazně pomohl k titulu Košicím. Marcinko v minulosti zkoušel po dlouhá léta uspět v NHL, prošel si nižšími zámořskými soutěžemi, avšak prodrat se až mezi elitní hráče nakonec nedovedl – vrátil se tak zpět do Evropy a nyní věří, že bude prospěšný právě Pardubicím. Klub v něm navíc dostal hráče se zkušenostmi jak z olympiády v Soči, tak světového šampionátu z Minsku.

Příchodem je i návrat Petra Čáslavy z KHL, na soupisku se vrací další veterán Libor Pivko. Naopak chybět bude dravost Tomáše Noska – toho si vybral Detroit Red Wings a mladý útočník bude zkoušet štěstí v jeho dresu, respektive v dresu jedné z farem Rudých křídel.

V přípravě zatím klub zažil smíšené výsledky – z úspěchů na jedné straně vyčnívá porážka Sparty, na straně druhé lze těžko přehlédnout blamáž 0:4 s Olomoucí. Neúspěšně si zatím Východočeši vedou v Lize mistrů, kde shodně 1:2 podlehli jak Linköpingu, tak Turku. Čekají je v ní však ještě odvetné zápasy a stejně tak dvojzápas s italským Bolzanem.

Trenér Venera před startem sezony klidní očekávání, avšak soupiska Pardubic budí optimismus – a to i přesto, že tým přišel o nejnadanějšího hráče posledních let. Otazník snad spočívá na postu gólmana, avšak za Kristana mluví jeho minulé statistiky a reputace klubů, za které hrál. Před ním bude obranné pásmo střežit veterán Čáslava, v útoku se bude hodit urostlost Marcinky či zkušenost Pivka a Jana Koláře. Pardubice rozhodně mají na to dojít v extralize daleko, ovšem kvality podobné té, kterou měly v roce 2012, jejich kádr pravděpodobně nedosahuje – reálný výsledek v sezoně 2014/2015 je tak třeba hledat zhruba v okruhu loňského vystoupení v soutěži.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články