Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Údajnou korupci v juniorské extralize už řeší disciplinárka

Praha - Případ hráče HC Motor České Budějovice, který čelí podezření z pokusu o ovlivnění zápasu s Litvínovem v juniorské extralize, již řeší disciplinární komise. Hokejista se hájil tím, že šlo o špičkování a nepochopený vtip, nikoliv o snahu vydělat při sázení. Případ vyšetřuje také policie. Sázkové kanceláře by rovněž mohly čelit otázkám svazu o vhodnosti sázení na juniorský hokej.

Sázková kancelář
zdroj: ČT24

"Na základě podnětu vedoucího soutěže rozhodl předseda disciplinární komise František Dvořák v sobotu 23. srpna o zahájení disciplinárního řízení s hráčem HC Motor České Budějovice, kterého se podezření týká. Disciplinární řízení bylo zahájeno v pondělí 25. srpna s tím, že rozhodnutí bude vydáno v nejkratší možné době po prověření všech informací a vyslechnutí jednotlivých osob," informoval hokejový svaz.

Vedení svazu také učinilo další kroky, aby zabránilo podobnému jednání. Všichni účastníci extraligy juniorů mají hráče v tomto smyslu instruovat. "Jak v podobných případech postupovat a informovat je o případných sankcích, které vyplývají z disciplinárního řádu ČSLH a trestního zákoníku. Stejné proškolení provedou na nejbližších reprezentačních srazech trenéři mládežnických výběrů České republiky," uvedl svaz.

Prezident svazu Tomáš Král navíc navrhne Asociaci provozovatelů kursového sázení (APKS) diskusi o tom, zdali je vhodné přijímat sázky na juniorské soutěže. 

"Nepochopený vtip"

Zápas Litvínova s Českými Budějovicemi byl v pátek odložen poté, co svaz dostal informaci o podezření z pokusu o ovlivnění. Jeden z hráčů Litvínova byl údajně kontaktován hráčem Budějovic sms zprávou, která obsahovala záměr ovlivnit výsledek kvůli sázení. Litvínovský hráč informoval trenéra Roberta Reichela a zástupci severočeského klubu poté postoupili případ svazu.

"Vedení ČSLH ocenilo způsob, jakým v tomto případě postupoval oslovený hráč i jeho klub, a požádalo HC Litvínov, aby o podezření ihned informoval Policii České republiky a předal jí veškeré dostupné podklady," stojí ve vyjádření svazu. "Hokejový klub Litvínov podal trestní oznámení, které prošetřuje obvodní oddělení v Litvínově. Šetření je teprve na začátku," řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Českobudějovický klub také okamžitě jednal. O víkendu mimořádná schůze rady klubu vyslechla vyjádření trenéra juniorského týmu a vedoucího sportovního centra mládeže Jana Trummera a potom i podezřelého hráče.

"Hráč situaci vysvětloval jako špičkování a nepochopený vtip, který zašel dál, než si vůbec dokázal představit. A ubezpečoval přítomné, že v žádném případě nechtěl ovlivnit zápas," uvedl jihočeský klub. Hráč byl do rozhodnutí disciplinární komise a objasnění celé události vyřazen z týmu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články