Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rusko rozjelo svoji vlastní NHL

Omsk - V Rusku a třech okolních zemích se dnes rozjel ambiciozní projekt Kontinentální hokejové ligy (KHL). Prozatím v ní hraje 24 týmů z Ruska, Běloruska, Kazachstánu a Lotyšska, ale během několika let chce KHL přitáhnout špičkové kluby z celé Evropy a úrovní předstihnout slavnou kanadsko-americkou NHL. Zázemí a potřebný kapitál Kontinentální lize nechybí, už teď přeplácí některé hvězdy NHL. Mezi ně patří i za Avantgard Omsk hrající Jaromír Jágr.

"Neskrýváme, že budujeme projekt, který se chce v budoucnu NHL reálně postavit," prohlásil Vladimir Šalajev, výkonný ředitel Kontinetální hokejové ligy. Do boje proti zámořské konkurenci vytáhla Kontinentální liga hlavní zbraň - Čecha Jaromíra Jágra. Tříletý kontrakt za údajných 35 miliónů dolarů z něj může udělat jednoho z nejlépe placených hokejistů světa. Rusové doufají, že Jágr přiláká do soutěže o Gagarinův pohár i další zahraniční hvězdy. Český hokejista se ale zatím přehnaným očekáváním brání.

I když Jágr a další hvězdy úspěšně plní ruské stadióny, na skutečné soupeření s bohatou zámořskou konkurencí si budou muset ještě počkat. KHL totiž chybí tradice, zázemí a hlavně finanční udržitelnost. Obrovské peníze, které do ligy nalévají polostátní sponzoři, se jim v nejbližších letech nemůžou vrátit. "Dokud budou celý projekt dotovat firmy jako Gazprom, bude všechno v pořádku. Jakmile se ale trochu změní politická situace, může se liga zhroutit jak domeček z karet," uvedl hokejový novinář Vladislav Domračev

Podle hokejového trenéra Dynama Moskva Vladimíra Vůjtka jde o ruskou mentalitu, Rusové chtějí a vždy chtěli být nejlepší na světě. Problémy si nepřipouštějí ani fanoušci Jaromíra Jágra a dalších hvězd ruské ligy. Prestiž východního hokeje je podle nich definitivně zpátky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články