Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ti, kteří si za almužnu nechají nadávat. České extralize mizí rozhodčí

Praha – Když si běžný fanoušek hokeje do důsledků uvědomí, co obnáší práce hokejového rozhodčího v České republice, vlastně se hrozícím problémům s jejich nedostatkem nemůže příliš divit. Pro tuzemský hokej to však může být značný problém. Odchází totiž celá řada zkušených rozhodčích: Antonín Jeřábek bude řídit zápasy v KHL, kariéru ukončili hlavní Milan Minář, Radek Husička i čároví Miloš Bádal, Roman Pouzar a Evžen Kostka. Co jméno, to citelná ztráta zkušeností.

Antonín Jeřábek a Milan Minář
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Pozice českých hokejových rozhodčích je dlouhodobě složitá. Pro většinu z nich je řízení zápasů spíše koníčkem ke stálému zaměstnání, nicméně koníčkem, který je značně zatěžuje. A finanční ohodnocení, zejména při srovnání s hokejisty, je mrzké. Obvyklá odměna je šest tisíc korun za zápas, čároví si přijdou na polovinu.

V souvislosti s tím je třeba si uvědomit, co všechno jejich práce obnáší. Rozhodčí si platí fyzickou přípravu, sami se dopravují na zápasy, ze kterých se mnohdy vrací pozdě v noci. A během hokeje si kolikrát vyslechnou zajímavé věci. "Měli jsme loni kluka, co pískal skvěle ve druhé lize, a chtěl jsem ho letos vytáhnout výš. Řekl mi, že nemá zapotřebí, aby si každý víkend nechal nadávat do čmeláků. Nezvládl to a je to škoda," zoufal si v rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf rozhodčích Pavel Halas.

Generační výměna navíc přichází v době, kdy se do pravidel budou implementovat důležité změny, které budou záviset na citlivém posouzení arbitrů. Zkušenost odcházejících rozhodčích bude při posuzovaní například hybridního zakázaného uvolnění notně chybět. Na jejich místa se postupně posunou nynější prvoligoví rozhodčí, ztráta se tak prolne celou rozhodcovskou hierarchií. Vychovat rozhodčího přitom není nic jednoduchého, cesta do nejvyšší soutěže trvá přibližně osm let.

Nedostatečné finanční ohodnocení vynikne i při srovnání s fotbalovými rozhodčími, kteří si za zápas vydělají až pětkrát více. Lépe jsou na tom profesionální rozhodčí, těch v extralize působí ale pouze 10 z celkového počtu 21 hlavních a 30 čárových sudích. Jedním z nich byl i Jeřábek, který působil také na letošních olympijských hrách v Soči a na mistrovství světa v Minsku. Zkušený arbitr však odchází do Kontinentální hokejové ligy.

Zástupci KHL lákali Jeřábka několikrát již v minulých letech, dvaatřicetiletý rozhodčí však vždy nakonec podepsal smlouvu s Českým svazem ledního hokeje. Tentokrát se rozhodl, že do nejkvalitnější soutěže v Evropě zamíří. "Je to velmi pravděpodobné, jednám o smlouvě. Na konci července bych měl odjet na rozhodcovský kemp KHL a tam bych měl smlouvu podepsat," řekl Jeřábek.

Uznávaný sudí, který loni řídil finálové utkání na MS, přiznal, že je tentokrát rozhodnut angažmá v mezinárodní soutěži přijmout. "Beru to jako další krok v profesionální kariéře. Je to podobné jako u hráčů. KHL je podle mého nejlepší soutěž v Evropě a věřím, že mě posune dále," uvedl Jeřábek. Pokud k dohodě opravdu dojde, bude Jeřábek řídit jen zápasy KHL. Pro českou extraligu to je velká ztráta.

Zdroj
ČT sport, ČTK, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články