Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdo je nejvíce oddaný hokeji? Jágr je v nominaci na Mastertonovu trofej

New York – Jaromír Jágr je v NHL mezi finalisty na Bill Masterton Memorial Trophy, jež se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji. V tříčlenné nominaci českého útočníka New Jersey doplňují Manny Malhotra z Caroliny a Dominic Moore z New Yorku Rangers. Vítěz bude vyhlášen 24. června na galavečeru v Las Vegas.

Kandidáty na ocenění vybírají členové Asociace profesionálních hokejových novinářů, kteří za každý klub NHL zvolí jednoho uchazeče. Jágr si podle nich nominaci za Devils vysloužil díky tomu, že mu oddanost hokeji umožnila hrát na vysoké úrovni ve 42 letech, kdy je většina jeho vrstevníků v hokejovém důchodu.

Jágr byl za uplynulou sezonu vyhlášen nejužitečnějším hráčem Devils. V klubu po základní části ovládl statistiky v počtu asistencí (43), kanadské bodování (67), hodnocení plus/minus (+16), kraloval i v počtu vítězných gólů (6) a počtu střel (231).

Ještě žádný Čech trofej nezískal

Na Mastertonovu trofej byl Jágr nominován už před dvěma lety poté, co se v dresu Philadelphie po tříleté pauze vrátil do NHL po působení v Omsku. Loni byli mezi kandidáty Václav Prospal z Columbusu a Radek Martínek z New Yorku Islanders. Dosud žádný český hokejista tuto trofej, udělovanou od roku 1967, nezískal.

Třiatřicetiletý Malhotra, jenž byl stejně jako Jágr nominován už v roce 2012 za Vancouver, si letos vysloužil uznání za to, že se dokázal do NHL vrátit po vážném zranění oka. Za Hurricanes nakonec odehrál 69 zápasů a v lize byl druhý v hodnocení úspěšnosti na buly (59,4 procenta).

Jeho vrstevník Moore získal uznání za návrat po těžké životní zkoušce. Na jaře 2012 z NHL odešel, aby se mohl starat o manželku Katie, která onemocněla vzácnou formou rakoviny jater. Po její smrti v lednu loňského roku založil nadaci na pomoc podobně postiženým lidem a jejich rodinám a rozhodl se vrátit k hokeji. Rangers přispěl 18 body k druhému místu v Metropolitní divizi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články