Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Dnes startuje nová KHL s Jágrem a téměř třemi desítkami Čechů

Moskva - Nově vzniklá Kontinentální hokejová liga jako první ze všech soutěží zahájí dnes svou sezonu. Hlavním trumfem nástupkyně ruské superligy je český útočník Jaromír Jágr, který dal sbohem NHL a zamířil do Avangardu Omsk. Tuzemský hokej má s téměř třemi desítkami zastoupení ve čtrnácti ze čtyřiadvaceti klubů soutěže, která se mimo ruské území rozšířila i do Lotyšska, Kazachstánu a Běloruska a má plány i do dalších zemí.

Jaromír Jágr
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Dvacítku klubů ruské superligy z minulé sezony v soutěži doplnily Dynamo Riga, Barys Astana a Dynamo Minsk. Nováčkem je ruský Chimik Voskresensk, který nahradil Jekatěrinburk. Ten byl sice do soutěže přihlášen, ale nesehnal dostatek peněz. Kluby zlákaly řadu zajímavých jmen z NHL, ale i z evropských soutěží a snaží se vytvořit protipól prestižní zámořské soutěže na euro-asijské půdě.

Právě Jágr je důkazem toho, že nová soutěž může v mnoha ohledech konkurovat NHL. V Rusku se platy hráčů zatím nezveřejňují, ale čistý příjem bývalého kapitána New York Rangers v Omsku se podle dostupných zdrojů může vyšplhat až na sedm milionů dolarů ročně. V tom případě by se dal považovat za nejlépe placeného hokejistu světa, protože příjem nyní nejvýše oceněného hráče NHL Alexandra Ovečkina 9,538.462 dolarů může po zdanění klesnout pod hranici Jágrova platu.

Jágrův plat bude pohyblivý

"Jisté je, že Jarda je nejlépe placený hráč v KHL. Jeho plat tvoří pohyblivá složka za týmový i osobní úspěch. Sám to tak chtěl, chce si to odpracovat," řekl Jágrův zástupce pro Rusko Jaroslav Zídek, který s Omskem vyjednával. Oproti zámoří navíc nemá česká hvězda ani žádné náklady například za bydlení. "O všechno se stará klub. Nabídli Jardovi bydlení, se kterým je naprosto spokojený, má řidiče a na stadionu celodenní stravování," popsal Zídek.

Otázkou je, zda Jágr bude výjimkou, nebo soutěž přiláká další hvězdy podobného typu. Jágrův současný plat je údajně dvojnásobný oproti loňskému příjmu hvězdy soutěže Alexeje Morozova z Kazaně, který však nyní uzavřel nový pětiletý kontrakt. Každopádně v Kontinentální lize je v premiérovém ročníku platový strop na klub 25,4 milionu dolarů a i podle slov generálního manažera Magnitogorsku Gennadije Veličkina jej deset až dvanáct klubů naplní na maximum.

V plánu jsou i kluby střední a západní Evropy

Větší konkurencí NHL by se ještě mohla soutěž stát ve chvíli, kdy by se jí podařilo expandovat dále v Evropě. V plánech je údajně už v příští sezoně rozšíření na třicet klubů. Osloveny byly například Frölunda a Färjestad ze Švédska, které se k tomu ještě nevyjádřily, mohl by přibýt ukrajinský Sokol Kyjev, v souvislosti s KHL se mluvilo i o Kärpätu Oulu, Eisbärenu Berlín a Karlových Varech, naposledy i o rakouském Salcburku.

V Kontinentální lize se bude hrát o Gagarinův pohár, který získá nový šampion - vítěz play off. V nadcházející sezoně v základní části odehraje každý tým 56 zápasů - po čtyřech s týmy z vlastní divize a po dvou s týmy z dalších divizí. Do play off postoupí nejlepších šestnáct celků, přičemž vítězové divizí jsou nasazeni na první čtyři místa. Osmifinále a čtvrtfinále se hraje na tři vítězné zápasy, semifinále a finále na čtyři vítězné.

České hokejové legie v Rusku

Český hokej má největší zastoupení v Magnitogorsku, kde k Janu Markovi a Jaroslavu Kudrnovi přibyli Tomáš Rolinek z Pardubic a Karel Pilař z farmy Atlanty. Po třech hokejistech je v Omsku a mistrovské Ufě. V Avangardu doplnili Pavla Rosu Jágr a Jakub Klepiš ze Slavie, v Ufě je nově s Miroslavem Blaťákem a Michalem Mikeskou Leoš Čermák z Liberce.

Jaroslavl posílil Josef Vašíček z New Yorku Islanders a v týmu se tak setká se Zbyňkem Irglem. K trenérovi Vladimíru Vůjtkovi do Dynama Moskva přišli Petr Čajánek z Kazaně a Karel Rachůnek z New Jersey. Další kouč Miloš Říha má v kádru nově Ondřeje Fialu, který hrál v juniorské WHL za Saskatoon Blades. V Čeljabinsku doplnil Marka Vorla Jan Platil z Chabarovsku.

Do Novokuzněcku přišli Jan Horáček z Čechova a Miloslav Hořava z Čerepovce. V Nižněkamsku jsou nově Petr Hubáček z Vítkovic a Ladislav Kohn z CSKA Moskva. Kanonýr Pavel Brendl zamířil z Brynäs do Nižného Novgorodu, Filip Novák z Českých Budějovic do Dynama Riga a bek Tomáš Klouček ze Zlína do Barysu Astana. V Mytiščích zůstal Jan Bulis a v Čerepovci Josef Straka.

Trojnásobné zastoupení mělo být v Jekatěrinburgu, ale po krachu jeho účasti v soutěži se vrátil gólman Marek Pinc do Vítkovic, útočník Tomáš Divíšek se přesunul do Pardubic a bek Radek Philipp odešel do Luley, ale předtím načne sezonu v Košicích.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články