Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Voráček pomohl Flyers, Chicago otočilo sérii se St. Louis

New York - Vítězný gól Jakuba Voráčka zařídil výhru Philadelphie na ledě NY Rangers 2:1 a vyrovnání stavu série na 2:2 na zápasy. V dalším z utkání 1. kola vyřazovací části NHL se dařilo obhájcům Stanleyova poháru z Chicaga – ti porazili 3:2 v prodloužení St. Louis a otočili stav série z 0:2 na 3:2.

Hokejisté Chicaga porazili St. Louis v prodloužení
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Billy Hurst

Philadelphia – New York Rangers 2:1

Voráček se prosadil ve 28. minutě v přesilové hře. Navzdory pádu udržel puk v útočném pásmu, najel si před branku a úspěšně tečoval střelu Braydena Schenna. Zlomil nerozhodný stav 1:1 po první třetině. "Snažil jsem se zavést puk do třetiny, ale někdo mě podrazil. Puk se dostal zpátky na modrou čáru, Schenn výborně zvedl hlavu a poslal mi to na teč. Snažil jsem se puk nasměrovat pod horní týčku a povedlo se," popsal Voráček rozhodující moment zápasu.

Philadelphia vůbec poprvé v celé sérii využila přesilovou hru na domácím ledě, v předchozím duelu jich promarnila pět. "Myslím, že jsme líp hráli s pukem a vytvořili si několik dobrých šancí. Kolik jsme dnes měli přesilovek? Dvě? Takže máme padesátiprocentní úspěšnost, to není špatné," smál se Voráček, který skóroval v letošním play-off už podruhé. Další gól už nepadl a český útočník byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu za brankářem Flyers Stevem Masonem, který zneškodnil 37 z 38 střel Rangers.

Pětadvacetiletý kanadský gólman přitom vychytal své premiérové vítězství v play-off NHL. Naposledy se ve vyřazovacích bojích radoval z výhry ještě jako devatenáctiletý junior v roce 2008 v dresu Kitchener Rangers v mládežnické Ontario Hockey League. Od té doby chytá v play-off teprve podruhé. Před pěti lety v brance Columbusu prohrál všechny čtyři zápasy, letos naskočil do vyřazovací části se zpožděním kvůli zranění a na ledě se poprvé objevil až v závěru třetího utkání (1:4), které stejně jako ty dvě předchozí odsloužil Ray Emery.

"Je to skvělý pocit," liboval si Mason po první výhře. "Čekal jsem na ni hodně dlouho. Ale jedno vítězství v dlouhé sérii ještě nic neznamená," dodal. "Steve odvedl skvělou práci, v brance se dnes mohl postavit na hlavu, abychom vyhráli. Předvedl několik fantastických zákroků," pochválil ho útočník Matt Read, který v 9. minutě vyrovnal na 1:1. "Je fascinující, že dva týdny nechytal a vůbec to nebylo znát. Hned se vrátil do své obvyklé formy," dodal Read.

St. Louis – Chicago 2:3 v prodloužení

Chicago prohrálo s Blues oba úvodní duely v jejich aréně v prodloužení a zdálo se, že poslední vítězové Stanley Cupu budou letos rychle ze hry. Blackhawks ale dvakrát zabrali na domácím ledě a nyní dokázali poprvé zvítězit i v St. Louis. Mají tak postupový mečbol, který mohou proměnit v neděli před vlastními fanoušky.

O jejich páteční výhře rozhodl Jonathan Toews, který se v 8. minutě prodloužení dostal do samostatného úniku a brankáře Ryana Millera překonal kličkou do bekhendu. "Seběhlo se to hrozně rychle. Naskočil jsem na led, najednou jsem měl puk na hokejce a jel sám na bránu. A pak už jsem jen začal slavit, i když jsem si nebyl jistý, jestli je to skutečně pravda," smál se Toews.

Naopak v kabině soupeře legrace dávno skončila a začínají převládat obavy, že Blues podruhé vstoupí do stejné řeky. Loni rovněž v 1. kole vedli nad Los Angeles 2:0 na zápasy, pak ale prohráli čtyřikrát v řadě a byl konec. A stejně jako nyní St. Louis tehdy ztratilo čtvrtý a pátý zápas v prodloužení. "Nedá se nic dělat, musíme zpátky naskočit na koně. Pořád je to série na čtyři vítězství, my máme dvě, soupeř tři. Teď musíme vyhrát v Chicagu, tak se tam, pánové, uvidíme," shrnul lakonicky situaci útočník Alexander Steen.

Annaheim – Dallas 6:2

Postupový mečbol vybojovali také hokejisté Anaheimu, kteří si jako nejlepší tým Západní konference udrželi stoprocentní úspěšnost na domácím ledě. Po dvou prohrách v Dallasu "Kačeři" rozstříleli soupeře 6:2, a to zejména díky vydařené třetí třetině, kterou vyhráli 3:0.

1. kolo play off NHL:

Východní konference - 4. zápas:

Philadelphia - New York Rangers 2:1 (1:1, 1:0, 0:0) Branky: 9. Read, 28. Voráček - 5. Moore. Střely na branku: 25:38. Diváci: 20.132. Stav série: 2:2.

Západní konference - 5. zápasy:

St. Louis - Chicago 2:3 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1) Branky: 32. Oshie, 42. Pietrangelo - 17. Hossa, 38. B. Smith, 68. Toews. Střely na branku: 29:30. Diváci: 19.796. Stav série: 2:3.

Anaheim - Dallas 6:2 (2:1, 1:1, 3:0) Branky: 6. Bonino, 11. Rakell, 22. Perreault, 42. Silfverberg, 45. Getzlaf, 47. Perry - 11. Jamie Benn, 29. Horcoff. Střely na branku: 23:36. Diváci: 17.334. Stav série: 3:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy