Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mise splněna. Čajánek dovedl klub k titulu a splnil si dětský sen

Zlín – Celý stadion dlouho po konci zápasu provolával jeho jméno. Osmatřicetiletý Petr Čajánek prolomil smůlu, která se za ním táhla celou jeho kariéru. Hned čtyřikrát totiž musel extraligové finále strávit jako poražený. Vše klaplo až na pátý pokus. "Nedá se to srovnat. Mistrovství světa je vrchol pro každého hokejistu, je to turnaj na čtrnáct dní. Klubová sezona je o něčem jiném, pro mě to byl dětský sen," řekl novinářům trojnásobný vítěz světového šampionátu.

Petr Čajánek s Masarykovou trofejí
zdroj: ČTK autor: Dalibor Gluck

Po boji dlouho kroužil na ledě s pohárem nad hlavou a přiznal, že trofej byla po náročné cestě za titulem už pořádně těžká. "Já to na konci nemohl ani objet. Není tak těžký, ale člověk je už tak nějak unavený," prohlásil. Ani dolehnutí náročné sezony ale oslavy nepokazilo. "My jsme všichni tady domácí kluci. Vnímáme to. Známe polovinu hlediště, takže tu podporu jsme cítili ze všech stran," prohlásil Čajánek, který si užíval poslední vteřiny zápasu také přímo na ledě. Už před vypršením hrací doby se Zlínští objímali radostí. "Chtěl jsem si to užít."

Čajánek sehrál klíčovou roli ve vývoji zápasu, když Zlín v první třetině nejdříve ustál dvouminutové oslabení tří proti pěti a po svém návratu na led ještě v oslabení ve čtyřech vrátil domácím vedení (2:1). "Tam se lámal zápas, že to kluci dokázali ubránit a zůstali jsme v zápase. Takové věci rozhodují, odvedli parádní práci," ocenil Čajánek hráče na oslabení. Cenil si soudržnosti týmu, který se skládá převážně z odchovanců. "Každý to vidí, nehrajeme žádný hurá hokej, ale tu cestu, která tady je. Že hrají odchovanci. Je tu spousta mladých kluků. Je to obrovská radost pro nás, kteří se tady motáme kolem hokeje," řekl. 

Zlín se podruhé za sebou dostal do finále, přestože jeho rozpočet patří v extralize k těm nižším. Podle Čajánka hraje velkou roli právě základna odchovanců. "Ty výsledky jsou v nějakých periodách, ti hráči se musejí sejít. Měli jsme hrozně silný ročník kluků - Honejsek, Holík, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Kašík, loni Sedláček. Když se to sejde, mužstvo hraje nahoře. Ti, co mají finanční základnu, tak je to věc manažera, jestli to zvládne, nebo ne," myslí si Čajánek. 

Věří, že zlínské mužstvo bude mít i v další sezoně sílu. "Uvidíme, co s mužstvem udělá léto, protože vždycky nějací hráči vyskočí a odejdou, což jim přejeme. Na druhou stranu ti, co hráli, mají zase víc zkušeností," podotkl. Sám se o pokračovaní kariéry bude teprve rozhodovat. "Nevím. Teď o tom nehodlám ani přemýšlet. Ale nějaké myšlenky jsem měl, ten úspěch je opojný, ale já nemám kam spěchat. Chci si užít s mužstvem," dodal Čajánek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy hokejového finále

Rozhodující pátý zápas měl ale z pohledu domácích jinou hvězdu. Jednadvacetiletý obránce Petr Zámorský vstřelil 2 góly, a výrazně tak přispěl k výhře 5:3 nad brněnskou Kometou. "Všichni jsme dojatí, je to mimořádná záležitost. Jsme za to rádi a užíváme si to. Oslavy budou dlouhé a velké. Spoluhráči si to zaslouží, byli jsme parádní tým," uvedl Zámorský, který v úspěch věřil. "Mě to napadlo už na začátku sezony, v srpnu, když jsme začali hrát. Tak jsem tomu začínal věřit," dodal Zámorský s nadsázkou. 

Berani byli ve finále podruhé za sebou. Loni padli po vyrovnané bitvě s Plzní až v sedmém zápase ve druhém prodloužení. Letos výkonnost potvrdili. "Už loni jsme podávali parádní výkony, hráli jsme jako tým. Vytáhli jsme srdce a letos nám to vyhrálo titul," radoval se čerstvý extraligový mistr. 

Na kouči vítězů Rostislavu Vlachovi byla při oslavě znát především úleva. Série podle něj byla náročná na psychiku i fyzickou kondici. Za nejobtížnější označil dnešní poslední krok. "Bylo velké horko, pro hráče těžký led. I z toho důvodu jsme stáhli sestavu na tři lajny, těch sil už moc nebylo," vysvětlil kouč mistrovského týmu. Základem úspěchu podle něj byl kolektivní výkon a výborná soudržnost mužstva. Pochvaloval si i spolupráci s hráči po všech stránkách. "Během sezony jsme neměli žádné větší nesváry. Disciplína tým zdobila. Měli jsme pokoru i skromnost. Kluci chtěli pracovat, dodržovali systémy a nakonec je z toho vítězství," rozebral tajemství zlínského úspěchu.

Vítězové ročníku 2013/2014
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články