Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kdo se omluví, nemusí jet na pražské MS, naznačuje Růžička

Basilej – Mladí čeští hokejisté z NHL, kteří se omluvili z účasti na blížícím se mistrovství světa v Minsku, musí podle reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky počítat s tím, že za rok nemusí dostat pozvánku na šampionát na domácí půdě i v případě, že budou k dispozici. Růžička také po skončení finále extraligy přizval do přípravy zlínského Petra Zámorského. "Více jmen jsem nezvažoval, protože už nemáme čas zkoušet další hráče. Kvalitní hokejisté, se kterými pro budoucnost počítáme, jsou v obou týmech. Nás ale čekají před mistrovstvím světa jen tři zápasy," řekl Růžička.

Vladimír Růžička u reprezentace
zdroj: isifa/Lidové noviny autor: Jindřich Mynařík

Růžička to řekl v reakci na omluvenky hráčů Tampy Bay Ondřeje Paláta, Radko Gudase a Andreje Šustra. "Trochu mě to překvapilo, protože jsem s nimi předtím mluvil a říkali trošku něco jiného. Beru to ale jako realitu," uvedl Růžička. V minulosti již několikrát uvedl, že význam předběžných dohod nepřeceňuje. "Před prvním kolem vždy téměř všichni řeknou, že ano, a pak se to nějak vyvine. A nejedou. U mladších hráčů mě to ale překvapuje," přiznal kouč, který na střídačce národního týmu nahradil po olympiádě Aloise Hadamczika.

Palát i Gudas se omluvili kvůli zdravotním problémům, Palátovi navíc stejně jako Šustrovi končí po sezoně smlouva v NHL. "Palát i Gudas sice nebyli fit, ale poslední zápasy hráli. Palát udělal v posledních dvou zápasech tři body. Sice nemá kontrakt, ale ten se pojišťuje," řekl Růžička. Stejně jako asistentovi Jaroslavu Špačkovi se mu příliš nezamlouvá, že mladší hráči své omluvenky zdůvodňují končící smlouvou. V minulosti se to nedělo. "Určitě jsou současní hráči jiní než dřívější generace. Nedovedu si představit, že by to za mě rozhodoval agent. To si rozhoduji sám. Je to jejich věc a samozřejmě, že to respektuju," řekl Růžička.

Poukázal ale na to, že za rok bude mistrovství světa v Praze a on bude při nominaci zohledňovat i minulost. "Nemohou se divit, že na šampionátu v Praze třeba nebudou. To si musí uvědomit a musí s tím počítat. Na olympiádě to bylo (se smlouvami) stejné a hráli. Hráč se může zranit kdykoliv," prohlásil reprezentační kouč. Trochu jinak bere omluvenky u starších hráčů, kteří mají za sebou starty na řadě velkých akcí. "Už mají něco za sebou. Jsou obouchaní, vytížení v klubech. To je třeba příklad 'Židly' (Marka Židlického). Hlavně on v minulosti jel na každou akci," uvedl Růžička.

Stejně jako po olympiádě ve Vancouveru bude i na letošním šampionátu reprezentace tvořena hlavně hráči z evropských soutěží. "Hráči, které máme v týmu, se o to rvou. Trénujeme už měsíc a vidím, že pracují. Máme za sebou čtyři zápasy a teď nás prověří Švýcaři. Ještě tým doplníme dalšími hráči z Evropy a uvidíme," řekl kouč. Zatím jedinou jistou posilou z NHL je útočník Jiří Hudler z Calgary, Růžička ale věří, že nakonec pojede i Jaromír Jágr z New Jersey. Hvězdný útočník trénuje v zámoří a své rozhodnutí by měl sdělit v příštích dnech. "Jarda, pokud je zdravý, má zájem jet. On chuť má a v posledních letech vždy, když to šlo, jel. Je to obrovský příklad pro mladé hráče," dodal Růžička.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články