Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Třinec se Zlínem a Sparta s Brnem vstupují do bojů o finále

Praha - Úvodními dvěma duely na ledě lépe postavených týmů po základní části začnou ve středu a ve čtvrtek semifinálové série play-off hokejové extraligy. Vítěz základní části Sparta přivítá před svými fanoušky Kometu Brno. Výhodu domácího prostředí bude mít rovněž Třinec, který bude hostit Zlín, utkání sledujte živě od 17:10 na programu ČT sport a našem webu, komentují Michal Dusík a David Moravec.

Zlín - Třinec
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

17:10 Třinec - Zlín (ČT sport)

Třinec se chce po Pardubicích vzepřít dalšímu soupeři, který ho dosud v play-off nikdy nepustil dále: ani jednu z pěti sérií ve vyřazovací části Oceláři proti Zlínu nevyhráli. Ševci stopli Slezany i v obou posledních sezonách, ale v základní části s nimi mají mírně pozitivní bilanci. "Musíme být připravení na těžké souboje, na urputné zápasy, které se mohou tahat. Připravení musíme být herně, systémově i v hlavách. Pokud se budeme držet naší hry, kterou jsme předváděli, máme šanci je eliminovat," uvedl trenér Jiří Kalous.

Třinci nahrává lepší aktuální forma: od Silvestra vyhrál 20 z 24 zápasů, Zlín má bilanci 25 zápasů a 16 vítězství. Zlín je však s Pardubicemi a Vítkovicemi jedním ze tří celků, který Slezany v průběhu posledních tří měsíců dokázal porazit. Hned čtvrtina třineckého týmu má na Zlín vazbu z dřívějšího působení. Modrožluté barvy hájili Zíb, Linhart, Nosek, Galvas a Bonk. Zlín narazí na Třinec již potřetí za sebou. "Třinec určitě nemá z té vzájemné bilance v play-off žádný komplex. V posledních letech má nejsilnější tým, který ještě v průběhu sezony stále doplňoval," uvedl trenér Rostislav Vlach, který vnímá Oceláře jako vyznavače útočného stylu.

"Hraje se nám proti nim lépe než například ve čtvrtfinálové sérii s úporně bránícím Hradcem Králové. Ale pozor. Současný Třinec se výrazně zlepšil v obraně. Tým je velmi dobře poskládaný a trenér Kalous mu vštípil účinný nátlakový hokej," všiml si Vlach. Zlínský kouč považuje za výhodu, že sérii začnou Berani na ledě soupeře. "Doma je tým pod tlakem povinnosti zvítězit. Umíme zahrát dobře i venku, důležité bude, jak sérii rozehrajeme," tvrdí Vlach.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním Třinec - Zlín

19:00 Sparta - Brno

Brno si podle všeho na Pražany věří, trenéra Sparty Josefa Jandače to však nechává zcela chladným. "Jsou to všechno jen řeči přes noviny. Ukáže se až na ledě. Kometa už je v podstatě hodně nad plán, teď se mohou bavit. Poprvé se dostali přímo do čtvrtfinále. Zatím měli výkyvy. Jednou byli ve finále, poté hráli o udržení. My máme cíl od začátku sezony daný," porovnal Jandač, aniž by však chtěl předbíhat a hovořit o titulu.

Vzájemné zápasy ze základní části podle jeho názoru vůbec nic neukazují. "Výsledek 7:0 v základní části nic neřeší, to už je pryč. Soupeř se taky připraví jinak. Navíc si myslím, že Kometa oproti základní části je posilněná o dva útočníky, kteří téměř nehráli. To jsou Pivko a Jakub Svoboda," připomněl Jandač. V Brně čeká hodně bouřlivou kulisu. "Ale věřím, že nám diváci nejprve pomohou v domácím prostředí," dodal Jandač.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta se připravuje na semifinálovou bitvu s Kometou

Hokejisté Brna se netají cílem získat v Praze alespoň jedno vítězství. "Samozřejmě víme, že to nebude jednoduché. Musíme se odrazit ze zápasů, které jsme se Spartou sehráli dobře. Z těch si určíme, jakým způsobem budeme hrát," uvedl kouč Brňanů Vladimír Kýhos, který dal svým svěřencům po pátečním posledním vítězném duelu nad Plzní dva dny volna k odpočinku. "Nemám rád, když se tvrdí, že nemáme co ztratit. A že už máme splněno. Rozdíl je v tom, že Sparta v semifinále musí uspět. My chceme vyhrát, ale nejsme pod takovým tlakem," dodal brněnský trenér.

Ani podle něho nehraje žádnou roli poslední vzájemný výsledek v základní části, kdy Brno v Praze prohrálo se Spartou hrozivým rozdílem. "Byl to jiný zápas, který máme už za sebou. Play-off je jiné a Sparta nás určitě nepodcení," dodal Kýhos, který by uvítal zopakování výkonu Komety z prvního duelu v Praze. "Navzdory prohře 1:4 jsme tehdy odvedli velmi dobrý výkon. Samozřejmě musíme přizpůsobit taktiku širšímu kluzišti," dodal Kýhos.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články