Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta po velkém závěrečném boji udolala Vítkovice

Praha - Hokejisté pražské Sparty v úvodním utkání čtvrtfinále extraligy zdolali Vítkovice 3:2. Suverénní vítěz základní části získal rozhodující náskok ve druhé třetině díky trefám Daniela Přibyla a Petra Tona, za Ostravany jen snížil ve 49. minutě Vladimír Svačina. Druhý duel série na čtyři vítězství se hraje ve středu od 18:30 opět v Praze.

Petr Ton slaví gól
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta se hned v první přesilovce dočkala vedení. Při Stehlíkově trestu ve čtvrté minutě skončilo za Šindelářovými zády Pilařovo nahození od modré čáry. Další možnost sparťanů měl Simon a v sedmé minutě málem překvapil střelou od mantinelu vítkovického gólmana kanonýr Ton, který trefil horní tyč. Po pasáži bez šancí v 15. minutě vystřelil po odpískání na Pöpperleho Svačina, což vyvolalo emoce. Vítkovický útočník dostal osobní desetiminutový trest, domácí Pech dvě minuty za hrubost a hosté hráli přesilovku.

V té ohrozil gólmana Pražanů z mezikruží Strapáč. Vyrovnání se dočkali Ostravané v 19. minutě, kdy tečovaná střela Stehlíka od modré čáry zapadla k levé tyči. Ve druhém dějství nejdříve Sparta nevyužila přesilovku, ale ve 28. minutě už slavila vedení. Nahození Tomáše Rachůnka od modré čáry tečoval před Šindelářem Přibyl. Vzápětí měl další možnost Kumstát.

Těsně po polovině utkání získala Sparta dvoubrankový náskok, když Rolinek vyslal do úniku Tona a nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč základní části vítkovického gólmana překonal blafákem do forhendu. Ostravané mohli snížit při Poláškově trestu, těsně před druhou pauzou minul na druhé straně z dobré pozice Ton. Do třetí třetiny vstoupily Vítkovice aktivně a po minutě a půl trefil Roman tyč a vzápětí zakončil jen do boční sítě Kudělka.

Za domácí měl příležitost Klimek, ale Šindeláře nepřekonal. Pak neuspěl ani Roman, který ale ve 49. minutě připravil snížení. Zpoza branky našel Svačinu, jenž si připravil střeleckou pozici a forhendem trefil odkrytý prostor branky. Sparta mohla náskok pojistit, Šindelář ovšem všechny její další pokusy včetně Přibylovy šance pokryl. Za hosty mohl vyrovnat Šedivý, stavem už ale nepohnuli ani při závěrečné power play. 

HC Sparta Praha - HC Vítkovice Steel 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Pilař (Piskáček), 28. Přibyl (T. Rachůnek, Forman), 31. P. Ton (Rolinek, Polášek) - 19. R. Stehlík (Huna, Roman), 49. Svačina (Roman). Rozhodčí: Pešina, Minář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:3, navíc Svačina (Vítkovice) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7 191. Stav série: 1:0.

Sparta Praha: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Švrček, Krejčík, Polášek, Philipp, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Simon, I. Rachůnek - Forman, Přibyl, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Vítkovice: Šindelář - Dudáš, Barinka, Sloboda, Kudělka, Kovář, R. Stehlík, Štencel - Strapáč, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Vandas, E. Němec, Kolouch - J. Káňa, Szturc, Šedivý. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Zdeněk Moták (Sparta): "U nás vznikla mírná složitost, že jsme dvanáct dní nehráli. Na to jsme se připravovali a do zápasu jsme vstoupili poměrně dobře. Ve druhé třetině jsme asi měli dát více branek. Ve třetí jsme se dostali trošku pod tlak, ale jsme rádi, že jsme navlékli první korálek a vedeme 1:0."

Peter Oremus (Vítkovice): "Náš výkon bych rozdělil do dvou kategorií - byly tam dobré momenty, ale i špatné. Byly to ztráty puků ve středním pásmu a tlak na naši bránu ve druhé třetině byl velký. Z těch pozitivních momentů, když jsme měli dobrý pohyb, tak s námi měla Sparta problémy. Od toho se musíme odrazit a zítra náš tlak na bránu musí být větší, abychom vstřelili více než dva góly."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články