Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Startují plnohodnotné boje o titul - i s drobnými změnami

Praha - Dva dny po skončení předkola play-off hokejové extraligy budou zahájeny čtvrtfinálové série. Na rozdíl od předešlých let se budou všechny hrát v jeden den, nově se také v případě nerozhodného stavu po normální hrací době bude prodlužovat dvacet minut. Až pak by ke slovu přišly samostatné nájezdy. Zatímco o soubojích Plzně s Brnem a Zlína s Hradcem Králové bylo jasno již po skončení základní části, Sparta i Třinec se jména soupeřů dozvěděly až v neděli. Pražané nastoupí proti Vítkovicím a Třinec se utká s Pardubicemi.

17:00 Plzeň - Brno (ČT sport, závěr dle vývoje utkání Sparta - Vítkovice exkluzivně na webu)

Prvním soupeřem Plzně v cestě za obhajobou titulu je Kometa. Indiáni mají o motivaci víc, aby Brnu oplatili prohru ze semifinále 2012. "Všichni to máme v živé paměti. Musí si to pamatovat tak osmnáct hráčů na každé straně. Týmy se samozřejmě trochu změnily, ale nezměnila se jejich tvář. Očekáváme tedy, že sem přijedou s důraznou hrou v soubojích vpředu i vzadu a hlavně dobrou obranou," uvedl trenér Milan Razým. Vzájemné souboje podle něj budou stejně jako v sezoně vyrovnané. "Nám se povedly první dva zápasy, jim další dva. Skóre je 10:9, přesilovky 5:5, takže těžko hledat favorita. My se budeme snažit doma udržet výhodu, kterou jsme drželi až do posledních utkání, která jsme prohráli s pouhým jedním vstřeleným gólem a kde nás zradila koncovka," dodal Razým.

S cílem postoupit jde ale do série i Kometa, která vyhrála poslední dva vzájemné zápasy. "V play-off bude rozhodovat hlavně zkušenost a zachování chladné hlavy starších hokejistů ve vypjatých chvílích. Naši hráči jsou dobře naladěni. Čekám vyrovnané zápasy, ve kterých se nebude hrát hurá hokej," uvedl trenér Vladimír Kýhos. Kometa si podle něj musí dát pozor na přesilové hry a také na úvodní třetiny soupeře. "Ve statistice úspěšnosti prvních třetin byla Plzeň jedním z nejlepších týmů extraligy," připomněl Kýhos.

18:30 Sparta - Vítkovice (ČT sport, začátek dle vývoje utkání Plzeň - Brno exkluzivně na webu)

Sparta suverénně ovládla základní část, nastřílela nejvíce branek a měla i nejlepší obranu. Proti Vítkovicím se ale bude snažit o první postup do semifinále od roku 2009. Pražané nechtějí opakovat rok 2012, kdy také ovládli dlouhodobou část a následně prohráli s Kometou Brno. "Určitě to bude úporný boj. Vítkovice si poradily 3:0 s Libercem, takže měly dostatek možností na to odehrát dobré zápasy i si odpočinout. Určitě budou dobře připraveni, ale to my také," řekl asistent trenéra Zdeněk Moták. Pražané sice prohráli poslední tři zápasy základní části, ale na jejich výkony to prý nebude mít vliv. "Na hráčích se už se projevil nedostatek motivace," podotkl kouč Josef Jandač.

Vítkovice se v předkole ve třech zápasech vypořádaly s Libercem a před sérií se Spartou si tím zajistily čtyři dny na obnovu sil. Jistou výhodu může Ostravanům dodávat vědomí toho, že v základní části na ledě suverénní Sparty dokázali dvakrát zvítězit. Navíc nevypadli z herního tempa. "Momentálně pro nás hraje to, že jsme byli v zápasovém rytmu. Sparta na svého soupeře musela čekat, v tom bychom mohli mít určitou výhodu," myslí si vítkovický asistent Roman Šimíček. "Nicméně Sparta má výborný tým a pro nás to bude velmi těžké. Ale jedeme se o to poprat."


17:30 Zlín - Hradec Králové

Podobně vyrovnaný by měl být i souboj Zlína a Hradce Králové, alespoň podle papírových předpokladů. Tři vzájemné zápasy skončily výsledky 2:1, jen poslední duel vyhrál Zlín 4:2. "Podobné to bude i v play-off. Moc branek v těchto soubojích padat nebude. Rozhodovat budou drobnosti. Hra Hradce se vyznačuje velmi důslednou a organizovanou defenzivou. Musíme překonat obranný val soupeře," uvedl trenér Beranů Rostislav Vlach. Pro Zlínské je nejdůležitější zprávou, že mají kompletní kádr. "V přestávce se doléčili útočníci Petr Holík s Filipem Čechem. Měli jsme dostatek času na odpočinek i přípravu," tvrdí Vlach. 

Hradec Králové se těší na premiérový start v play-off, na východ Čech se extraliga přesunula loni z Českých Budějovic. "Bude to vyrovnané, šance vidím padesát na padesát. Dobře je i to, že jsme měli oba stejně dlouhou přestávku," uvedl asistent Jiří Kučera. Klíčem k úspěchu bude podle něj disciplína. "Určitě budeme muset něco skousnout, abychom se zbytečně nevytočili, protože každý faul může rozhodnout. Těžko asi budeme vídat zápasy, které skončí třeba 5:4. Spíš se bude bránit a pak rozhodne každá střela, třeba i tečovaná. Přesilovky máme my i Zlín dobré, to by mohlo hrát také klíčovou roli. Musíme hrát s chladnou hlavou, i když to někdy bude bolet," dodal Kučera. 

18:00 Třinec - Pardubice

Třinec měl v závěru základní části nejlepší formu ze všech týmů a jedinou prohru v posledních deseti kolech mu shodou okolností připravily Pardubice, přes které Oceláři v historii play-off navíc nikdy nepřešli. Všechny tři dosavadní série se staly kořistí Východočechů. Trenér Jiří Kalous doufá, že se mu povedlo formu načasovat na vrchol sezony. "Jako pozitivní faktor vnímám především naši zlepšenou hru a výsledky v závěru základní části. Naším úkolem je nyní zvládnout úspěšně první kolo vyřazovacích bojů. Bude to velmi těžké, ale z týmu cítím odhodlání udělat maximum pro postup," řekl Kalous.

Pardubice si zajistily postup až v neděli. Bez velkého odpočinku se tak musí připravit na Třinec. "Byla to pro nás hodně těžká série. Nakonec hrálo roli to, že jsme mohli hrát rozhodující zápas v domácím prostředí. Fanošci nám hodně pomohli," uvedl trenér Zdeněk Venera. "Třinec je hodně útočně laděné mužstvo, ale v play-off se může stát, že i Třinec bude bránit. Uvidíme, jak se do zápasu promítne třinecká dlouhá pauza a to, že my hrajeme už po dvou dnech. Může to být výhoda i nevýhoda," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokej den poté
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články