Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sen dvacítky o semifinále se rozplynul ve třetí třetině

Malmö (Švédsko) - Čeští hokejisté do 20 let prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Malmö s Finskem 3:5, přestože v utkání vedli 3:1. Přišli tak o možnost ukončit čekání na medailový úspěch a na turnaji skončí nejlépe šestí. Naposledy junioři postoupili v roce 2005, kdy získali bronz. Finové se v semifinále střetnou s Kanadou, která vyhrála nad Švýcarskem 4:1.

Marek Langhamer inkasuje branku
zdroj: AP autor: Ludvig Thunman

Do zápasu lépe vstoupili Finové, kterým se již ve třetí minutě podařilo otevřít skóre, když Mäenalanen pohotově dorazil za Langhamera střelu Teräväinena odraženou od mantinelu. Český tým ale rychle odpověděl, již o 45 sekund později vyrovnal Simon. Seveřané byli aktivnější a do vedení se mohli dostat v úvodní přesilové hře, Langhamer byl ale pozorný. Jeho spoluhráči následně srovnali se soupeřem krok, v závěru první části se ale dostali pod finský tlak. Ten umocnila 107 sekund dlouhá přesilovka pět na tři, kterou ale Češi ubránili.

Svěřenci kouče Přerosta byli pod tlakem i deset minut v druhé třetině, poté však udeřili. Aktivně hrající Simon i přesto, že byl faulován, dokázal přihrát Procházkovi, který překonal Sarose ve finské brance. Vyrovnat mohl Kinnunen, ale ve slibné pozice přestřelil. Lepší koncovku prokázal na druhé straně Faksa, jenž využil Tomečkovu přihrávku od mantinelu a připsal si první gól na turnaji.

Miroslav Přerost (trenér ČR): "Zápas jsme dobře rozehráli a ve druhé třetině jsme měli víc ze hry. Bohužel, nedotáhli jsme to do vítězného konce. Začaly nám potom ubývat síly, i kvůli tomu, že jsme hráli jen na pět obránců. V závěru jsme předvedli individuální chyby a byli jsme za ně potrestáni."

Finští trenéři si následně vzali oddechový čas a jejich svěřenci ještě v druhé třetině snížili. Kulmalovu střelu po rychlém protiútoku Langhamer ještě vyrazil, proti dorážce Juusiho Ikonena byl ale bezmocný. Seveřany snížení povzbudilo a ve třetí třetině se jim podařilo zápas otočit. Nejprve pohotovou tečí vyrovnal Henri Ikonen a obrat dokonal Kinnunen. Základem úspěchu byla finská aktivita, Langhamer měl třikrát více zákroků než jeho protějšek. V 59. minutě se český tým rozhodl riskovat bez brankáře, místo vyrovnání ale popáté inkasoval.

Česko - Finsko 3:5 (1:1, 2:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Simon (Pastrňák, Procházka), 32. Procházka (Simon, Vrána), 35. Faksa (Tomeček, Volek) - 3. Mäenalanen (Teräväinen, Lindell), 39. J. Ikonen (Kulmala), 46. H. Ikonen (Lehtonen), 52. Kinnunen (Kulmala, J. Ikonen), 60. Mäenalanen (Teräväinen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Wigand - Müller (oba Švýc.), McIntyre (USA). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 4085.

Česko: Langhamer - Knot, Šidlík, Plutnar, Šulák, Košťálek - Pastrňák, Simon, Procházka - Kämpf, Vrána, Kaše - Faksa, Tomeček, Volek - Sedláček, Machač, Zdráhal. Trenér: Miroslav Přerost.

Finsko: Saros - Lindell, Pokka, Lehtonen, Ristolainen, Honka, Vainonen, Vainio - Mäenalanen, Teräväinen, Lehkonen - Nikko, Mustonen, Haapala - J. Ikonen, Kinnunen, Kulmala - Leskinen, Nättinen, H. Ikonen - Rauhala. Trenér: Karri Kivi.

Američané titul neobhájí, vypadli s Ruskem

Američané na MS titul neobhájí - ve čtvrtfinále podlehli Rusku 3:5 a po loňském triumfu v Ufě zůstanou bez medaile. Rusové se v boji o finále utkají v sobotu s vítězem duelu mezi domácím Švédskem a Slovenskem.

Sborná rozhodla proti USA v druhé třetině, kdy využila dvakrát přesilovku pěti proti třem a obrat z 2:3 na 4:3 zařídil v obou případech Nikita Zadorov. Nejdříve v 34. minutě využil trestů Stephana Matteaua a Thomase DiPauliho. Hned za pět vteřin byl po vyhození puku vyloučen za zdržování hry Steven Santini a Zadorov udeřil znovu. Výsledek pojistil v power play po chybě Matta Grzelczyka do prázdné braky Pavel Bučněvič.

Favorizovaní Kanaďané se ujali proti Švýcarsku vedení v 19. minutě, kdy v závaru skóroval Griffin Reinhart. V polovině utkání zvýšil z trestného střílení Anthony Mantha. Vteřinu před koncem druhé třetiny snížil tečí Nico Dunner, ale naděje Švýcarů utnuli v závěrečné části Curtis Lazar a Derrick Pouliot.

Krok k záchraně udělali v sérii na dvě vítězná utkání Norové, kteří zdolali Německo 3:0. Nováček elitní skupiny vstřelil všechny tři branky v druhé třetině a rozhodnout o udržení může už v pátek. Němci se budou snažit vynutit nedělní třetí zápas.

USA - Rusko 3:5 (3:2, 0:2, 0:1) Branky a nahrávky: 9. Matteau (Eichel, Skjei), 12. Hartman (Matteau), 16. Kerdiles (Barber) - 7. Grigorenko (Slepyšev), 10. Bučněvič (Mironov), 34. Zadorov (Slepyšev), 35. Zadorov (Slepyšev), 60. Bučněvič. Rozhodčí: Kubuš (SR), Linde - Pihlblad (oba Švéd.), Saha. Vyloučení: 6:5, navíc Sladničenko, Bučněvič (oba Rus.) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 1876.

Kanada - Švýcarsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. G. Reinhart, 30. Mantha z trestného střílení, 45. Lazar (G. Reinhart), 54. Pouliot - 40. Dunner (Mirco Müller, Fiala). Rozhodčí: Grumsen (Dán.), Romasko (Rus.) - Šefčík (SR), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 2580.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články