Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hokejová dvacítka má na úvod MS těžkého protivníka z USA

Malmö – Otevřený turnaj bez výraznějšího favorita slibuje stejně jako v posledních letech i 38. mistrovství světa hokejistů do 20 let. Souboje deseti nejlepších juniorských výběrů světa i za účasti českého týmu potrvají ve švédském Malmö až do 5. ledna, kdy bude znám nový mistr světa. Novinkou je herní systém včetně toho, že o sestup se utkají nejhorší dva celky v sérii na dva vítězné zápasy. Přímý přenos všech utkání českého týmu v základní skupině sledujte na ČT sport a našem webu, duel s USA dnes od 17:20.

Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta tak mohou na úvod šampionátu jen překvapit. Oba týmy se utkaly ve čtvrtfinále na předešlém turnaji a Češi prohráli vysoko 0:7. Národní tým se do Malmö přesunul minulý týden ve čtvrtek a na severu Evropy sehrál i dva přípravné zápasy. Nejprve prohrál 2:3 se Švýcarskem a pak deklasoval Norsko 8:1. Na oba týmy mohou Češi narazit až ve druhé části turnaje, neboť hrají ve skupině B.

"Švýcaři potvrdili, že tady mají dobrý tým. Je to hodně těžký soupeř. Norové jsou výkonnostně slabší, chtěli jsme si proti nim vyzkoušet určité herní situace, což se podařilo," uvedl Miroslav Přerost, který vede juniorskou reprezentaci na MS počtvrté za sebou.

Přerost společně s asistenty Jiřím Juříkem a Pavlem Trnkou se již rozhodli, že do zápasu proti USA nastoupí s šesti obránci a dvanácti útočníky. Hned na začátek JMS tak nenaplní soupisku. "Chceme být připraveni reagovat na případné zranění," vysvětlil Přerost. Oproti původní nominaci za týmem do Malmö přiletěl útočník Patrik Zdráhal, jeden z hráčů má totiž zdravotní problémy.

Dovrší USA zlatý hattrick?

Po pětileté nadvládě v letech 2005 až 2009 zatím marně čeká na další titul Kanada, která dosáhla na zlato již patnáctkrát a je v tomto ohledu historicky nejúspěšnějším týmem před sbornou s 13 tituly. Rusové kralovali na začátku roku 2011, o rok později se radovali Švédové, kteří po letošním stříbru budou toužit po návratu na nejvyšší stupínek.

Nejúspěšnějším celkem posledních let jsou však s dvěma zlaty Američané a potvrzují tak zvýšený důraz na výchovu mladých hokejistů ve své zemi. Právě toto kvarteto by se mělo o titul poprat i tentokrát a bylo by obrovským překvapením, pokud by se v závěrečném duelu šampionátu radoval někdo jiný. Český výběr čeká na cenný kov z mistrovství už devět let a ani letos se příliš neočekává průnik mezi nejlepší čtyři týmy turnaje.

Kanada "20" - Česko "20"
zdroj: AP/ČTK autor: Nathan Denette

Zásadní novinkou je formát, podle něhož si už nemohou vítězové základních skupin zajistit přímý postup do semifinále. Místo toho postoupí z obou pětičlenných skupin po čtyřech týmech do čtvrtfinále play-off a mužstva na posledních místech čeká vzájemný souboj o setrvání mezi elitou. Odehrají mezi sebou sérii na dva vítězné zápasy a mohou se tak utkat až ve třech duelech. Poražený celek sestoupí do skupiny A divize I a pro příští šampionát v Kanadě jej nahradí Dánsko.

Jako obvykle bude šampionát velkou přehlídkou talentů a vycházejících hvězd světového hokeje. Největší pozornost budou poutat ti, kteří se již zabydlují ve slavné NHL; švédský útočník a pětka letošního draftu Elias Lindholm z Caroliny a ruský forvard Michail Grigorenko, jehož si Buffalo vybralo loni jako 12. hráče celkového pořadí. Branku Švédů má hájit Oscar Dansk, který patří Columbusu. Američané zase budou spoléhat na gólmana Jona Gilliese a útočníka Rileyho Barbera.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová dvacítka má na úvod MS těžkého protivníka z USA

Představí se rovněž Kanaďan Jonathan Drouin, po němž při letošním výběru talentů sáhla Tampa Bay a byl dokonce trojkou draftu. Velká pozornost bude upřena na jeho spoluhráče z ofenzivy Sama Reinharta, jenž patří k favoritům na jedničku draftu v příštím roce. Finové mají v týmu nositele slavného příjmení: na turnaji se představí syn jednoho z finských velikánů Samiho Kapanena - teprve sedmnáctiletý Kasperi.

Šampionát se odehraje ve dvou halách, z nichž hlavní Malmö Arena pojme přes 13 tisíc diváků a na jejím ledě proběhnou boje základní skupiny B s domácím týmem Tre kronor. Soupeři Švédů v ní budou Rusové, Švýcaři, Finové a nováček elitní skupiny Norsko. Menší Malmö Isstadion má kapacitu 5 800 návštěvníků a hostí skupinu A včetně českého celku. Svěřence kouče Miroslava Přerosta v ní postupně čekají Američané, Kanaďané, Němci a v poslední den roku Slováci. Závěrečné boje o medaile hostí již pouze Malmö Arena.

Program zápasů českého národního týmu ve skupině A MS juniorů:

26. prosince, 17:30: ČESKO - USA (PP ČT sport)
28. prosince, 17:30: Kanada - ČESKO (PP ČT sport)
30. prosince, 13:30: ČESKO - Německo (PP ČT sport)
31. prosince, 13:30: Slovensko - ČESKO (PP ČT sport)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články