Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Hrubý přemlouval Hradila, ten se však rozhodl chybně a zařízl Spartu

Třinec – "Rendo, já bych to vůbec nezkoumal. Vykoplá brána, jasnej gól. Bez videa," naléhal rozhodčí Hrubý na kolegu Hradila po nájezdu Buchteleho. Hlavní arbitr byl však neoblomný a regulérní branku chybně neuznal. I kvůli tomu nakonec sparťané v Třinci přišli o vítěznou sérii, když následnou penaltu proměnil Polanský a Třinec zvítězil 3:2 po nájezdech.

Rozhodčí René Hradil
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Ke klíčovému momentu došlo ve čtvrté sérii samostatných nájezdů. Na branku třineckého brankáře Hrubce se rozjel Buchtele, který šikovně zamíchal pukem a od tyče poslal puk do sítě. Gólman Ocelářů však při snaze zasáhnout pravým betonem posunul brankovou konstrukci, a i když sparťané slavili, rozhodčí se rozhodli celou situaci konzultovat s videorozhodčím.

Zde však udělali zásadní chybu. Podle hokejového pravidla číslo 509 totiž měli branku okamžitě uznat. "Když se v průběhu trestného střílení nebo samostatných nájezdů k určení vítěze utkání branka uvolní dříve, něž puk vnikne do branky následkem 'zákroku' brankaře, gól se uzná́ a situaci nelze přezkoumávat."

Jeden z hlavních arbitrů Hrubý si po chvíli uvědomil chybu a několikrát se pokusil svého kolegu Hradila přesvědčit. "Rendo, vezmem to na sebe, pojď dát gól. Ten gólman šel bruslí a betonem do tyče, to je podle mě vykoplá brána a to je podle mě gól." Ten se však nenechal. Po konzultaci s videorozhodčím i přes protesty Pražanů branku kvůli posunuté konstrukci neuznal a ani nenechal nájezd opakovat. Z následného trestného střílení se poté prosadil Polanský a rozhodl tak o vítězství Třince nad Spartou.

"Smůla. Ale myslím si, že buď se ten nájezd měl opakovat, anebo měli uznat gól. To pravidlo není úplně šťastné," prohlásil Buchtele. "Pravidlo o posunutí branky by určitě stálo za nějakou diskusi. Vím, že to vychází z mezinárodních pravidel, ale mělo by se uvažovat o změně alespoň pro naši extraligu," doplnil ho kouč poražených Josef Jandač.

Je nám líto, video expirovalo.
Druhý Buchteleho nájezd v zápase Třinec - Sparta

Sparta hodlá podat stížnost a chce pro rozhodčí trest

Mnohem emotivněji situaci komentovalo vedení Sparty. To prohlásilo, že hodlá proti chybnému verdiktu podat protest a bude požadovat tvrdé postihy obou rozhodčích.

"Jsme přesvědčeni, že oba hlavní rozhodčí i videorozhodčí jednoznačně chybovali. Ještě na ledě jsme reklamovali, že branka měla být uznána. Rozhodčí nás ovšem přesvědčovali o opaku a argumentovali zcela chybným výkladem pravidel. Chápu, že v tak rychlém sportu, jako je hokej, se vloudí při verdiktech rozhodčích chyba. Co se ale stalo v Třinci, to je naprosto skandální neznalost pravidel. Podáme oficiální protest a budeme požadovat tvrdé potrestání rozhodčích," prohlásil v oficiálním prohlášení sportovní manažer Sparty Patrik Martinec.

Chybu Hradila a Hrubého již přiznala i komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), která se spornou situací zabývala. A její předseda Pavel Halas následně vydal prohlášení, že gól měl platit. Další informace ale poskytne až po skončení jednání výkonného výboru ČSLH.

"Pravidla hokeje stanoví, že při hře nelze uznat gól v případě, že branková konstrukce není ve správném postavení. Při trestném střílení pravidla připouštějí uznání gólu v případě, ze puk vnikne do branky, která není ve správném postavení následkem zákroku brankáře," uvedl Halas, jenž zároveň potvrdil, že rozhodčí neměli situaci vůbec konzultovat s kolegou u videa.

Zdroj
ČT sport, hcsparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články