Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hadamczik o olympijské nominaci: 80 až 90 procent hráčů bude z NHL

Helsinki – Pro trenéra české hokejové reprezentace Aloise Hadamczika nastávají velmi obtížné chvíle. Do konce prosince musí zveřejnit nejméně osmnáct až dvacet jmen pro olympijský tým. A výběr to nebude vůbec jednoduchý. Jisté je, že drtivou většinu mužstva budou tvořit hráči z NHL. Kouč Hadamczik naznačil, kterým směrem se bude ve svém uvažování ubírat, v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi na turnaji Karjala.

Po zasedání čtyř evropských velmocí na turnaji Karjala je jasné, že větsina nominantů pro Soči má být zveřejněna do konce tohoto roku. "Pokud se někdo zraní, může být nahrazen jiným hráčem. Když bude 18 hráčů, tak sedm, když 20, tak pět jmen bude možno donominovat do 13. ledna," vysvětlil reprezentační kouč. "Chtěli bychom udělat tiskovou konferenci někdy 28. prosince a tam bychom oznámili 18 jmen," prohlásil Hadamczik.

Závěrečná nominace bude obsahovat 22 hráčů do pole a tři brankáře. Kdo má šanci z hráčů z Evropy? "Když to řeknu trochu alibisticky, tak šanci má každý. Ale samozřejmě musí být jiná výkonnost. Podle výkonu se Švédskem (český tým s ním prohrál na Karjale 0:6 – pozn.), nikdo," konstatoval Hadamczik. "Gros týmu bude složeno z hráčů z NHL, to není pochyb," uvedl kouč s tím, že by to mělo být 80 až 90 procent. "Šanci mají tak dva tři útočníci a dva obránci a jeden brankář," dodal o potenciálních posilách z Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Aloisem Hadamczikem o olympijské nominaci

Trenér musí uvažovat i o vhodných typech hokejistů pro velké kluziště, v Soči bude mít rozměry 60 krát 30 metrů. "Musíme si říct ze zkušeností, kteří hráči mají větší problémy s přechodem z malého na velké hřiště. Musíme být hrozně opatrní," varoval Hadamczik. "Tým nemůže mít jen technické hráče, ale musí mít hráče, kteří mají vůli a jsou odolní v osobních soubojích. Kteří nejen přijímají, ale i rozdávají v osobních soubojích. Nominace bude psychologicky těžká pro trenéra i pro některé hráče," zdůraznil.

Hadamczik o Jágrovi: Je to vrchol, který si nenechá ujít

Tahounem týmu by měl být v Soči dvaačtyřicetiletý Jaromír Jágr. Podle Hadamczika mu chuť reprezentovat nechybí. "Jsem přesvědčen, jak Jágra znám, že pokud bude zdravý a bude mít formu, reprezentovat bude chtít. I styl, kterým hrajeme v národním týmu, mu vyhovuje. Je to takový vrchol, který si nenechá ujít," uvažoval Hadamczik.

Už několikrát reprezentační trenér naznačil, že ideálním centrem pro Jágra je Tomáš Plekanec. "Plekanec je pro mě nejužitečnější hráč. Je dobrý dozadu i dopředu, pracant a charakterový hráč. S Jágrem jsou z jednoho města, navíc spolu chtějí hrát," podotkl kouč. Zároveň zmínil, že se mu dobře jevila i spolupráce Milana Michálka s Patrikem Eliášem. "Určitě velmi dobře hrála dvojice Hemský, Krejčí. Když k sobě dostanou důrazného hráče, můžou spolu fungovat," doplnil.

Chybí střední generace

Vedle matadorů vidí naději i v mladých hráčích. "Velice dobře se jeví Hertl – přijít do NHL, dát devět gólů a být v první lajně… Hrál výborně mistrovství světa. Nepadalo mu to tam, ale herní stránka byla dobrá," řekl trenér.

Hadamczik si je vědom negativ a slepých míst. "Trochu nám chyb střední generace," posteskl si. Ví, že v současnosti český výběr nedisponuje takovými obránci jako například Švédové. "Musíme se s tím vyrovnat. Věřím, že nás podrží gólman," řekl a zároveň jmenoval své tipy na beky. "Máme dobré obránce jako Židlický, (Zbyněk) Michálek, Rozsíval. Potěšilo mě, že hraje Martínek. Když je zdravý, má výbornou střelu. Z mladých je to Gudas," naznačil.

Na postu gólmana zatím také nemá Hadamczik úplně jasno. Jakub Štěpánek se na Karjale nepředstavil v ideálním světle. Přesto evropské brankáře nechce trenér zatracovat. Na příštím turnaji chce vyzkoušet Alexandra Saláka. A ti ze zámoří? "Jsem přesvědčen, že Ondřej Pavelec dokáže být prvním gólmanem ve Winnipegu. Má dobrou povahu, že se dokáže soustředit na výkon v daný den na daném turnaji. Věřím, že pokud bude zdravotně v pořádku, dovede se připravit," prohlásil Hadamczik. "Nepodceňoval bych ani Mrázka, který se charakterově do té kombinace brankářů hodí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články