Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi startují Karjalu duelem se Švédskem

Gävle - S brankářem Jakubem Štěpánkem vykročí ve čtvrtek čeští hokejisté za obhajobou prvenství na turnaji Karjala, druhém dílu Euro Hockey Tour. Prvním soupeřem svěřenců trenéra Aloise Hadamczika budou v Gävle, kam se tým letecky přesunul, hráči domácího Švédska. Utkání sledujte živě od 18:30 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a Martin Hosták.

Reprezentanti na severu Evropy poprvé trénovali a následně kouč Hadamczik oznámil, že se rozhodl dát přednost Štěpánkovi před Jakubem Kovářem. Jméno brankáře bylo jedinou neznámou v české sestavě. Složení formací určil již první trénink v pondělí.

Reprezentace nastoupí s šesti obránci a čtyřmi útoky. Na svou šanci budou čekat tři z pěti nováčků v týmu - bek Milan Doudera a útočníci Jan Buchtele s Robertem Kousalem. Všichni by ale měli být připraveni na střídačce zasáhnout do duelu. "Stejně jako v minulosti je to turnaj, který nám může leccos ukázat. Máme v kádru spoustu nových hráčů, někteří se do reprezentace po přestávce vrací. Uvidíme, jak se budou chovat v mezinárodní konfrontaci, v hokeji, který je na vyšší úrovni," řekl asistent trenéra Josef Paleček.

Češi na Karjale dvakrát nastoupí proti domácímu týmu. Po duelu se Švédskem se v pátek přesunou do Helsinek, hlavního centra turnaje, kde se utkají s Finskem a Ruskem. "Soupeři budou mít výhodu domácího prostředí i diváků, ale na dalších turnajích se to otočí. Bereme to jako realitu a uvidíme, jak se s tím hlavně noví hráči popasují," uvedl Paleček.

Prakticky v celé minulé sezoně i na Českých hokejových hrách měli reprezentanti velký problém s produktivitou. V třiadvacetičlenné nominaci je pět nováčků, což je na akci EHT nezvykle hodně. I oni by se měli pokusit dodat týmu energii a dravost. "Je na nich vidět, že šanci být zde berou jako poctu. Pořád se říká, že máme dávat šanci mladým v Euro Hockey Tour. Nám ani nic jiného nezbývalo, protože se řada hráčů omluvila. Mladí si o to ale svými výkony říkali. Uděláme maximum pro výsledky, ale šanci jim dáme," řekl Hadamczik.

Zápas se odehraje v Läkerol Areně, domovské hale Brynäs s kapacitou 8 500 diváků. V Gävle samostatná česká reprezentace ještě nehrála, třikrát se zde představilo Československo. Naposledy zde před 29 lety národní tým prohrál 2:6. Byl u toho i současný Hadamczikův asistent František Musil, který ale tentokrát součástí realizačního týmu na Karjalu není. Plní si totiž povinnosti skauta Edmontonu. "Na dalším turnaji bychom ale měli být kompletní," uvedl Paleček.

Je nám líto, video expirovalo.
Proti Švédsku bude chytat Štěpánek

Předpokládaná sestava:

Štěpánek - T. Kaberle, Krajíček, Nakládal, Krejčík, Kutlák, Piskáček, Doudera - Smoleňák, Rolinek, V. Nedorost - Petružálek, Vrána, Kašpar - Irgl, Jan Kovář, Hubáček - Sekáč, Roman, I. Rachůnek - Buchtele, Kousal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články