Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nevím, jestli si vůbec uvědomuje, kde je, říká o Hertlovi trenér

San Jose – Ten pohled se hned tak nezají. Usmívající se spoluhráči, dojatá maminka a přítelkyně, sedmnáct tisíc nadšených fanoušků a uprostřed toho všeho Tomáš Hertl s úsměvem od ucha k uchu. Mladý český hráč vstřelil NY Rangers čtyři góly, a zejména o tom posledním se bude ještě dlouho hovořit. Byla to jednoduše nádhera. "Je to šílené. Tohle se mi nikdy nepodařilo ani v české extralize, vždyť já jsem vlastně nikdy nedal ani hattrick," kroutil hlavou.

Tomáš Hertl překonává Martina Birona střelou mezi nohama
zdroj: ČTK/AP

V San Jose se mu hned od začátku daří - Hertl prožívá nejpodařenější start českého nováčka do NHL v historii. Po třech zápasech má devatenáctiletý hráč na kontě sedm bodů za šest tref a jednu asistenci. Hertl ví, že musí potvrzovat formu po celou sezonu, pak by mohl jako první český hokejista aspirovat i na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. Ani Jaromír Jágr na takové ocenění nedosáhl.

Trenér Todd McLellan zařadil slávistického odchovance do útoku s kapitánem Joem Thorntonem a Brentem Burnsem a i díky této trojici zažívají Sharks povedený vstup do sezony. Vyhráli všechny tři dosavadní zápasy. "Hrajeme opravdu dobře. Já jsem si se spoluhráči také sednul a hlavně mi tam padne všechno, o co se pokusím. Když si vzpomenu, jak jsem se kolikrát v extralize nadřel i na jediný gól. Neměl jsem štěstí. Tady ho mám," řekl Hertl.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Událostí, komentářů: Slavomír Lener o Tomáši Hertlovi

Tomáš Hertl: "Stále je to pouze začátek soutěže. A to platí i o mých výkonech."

San Jose rozprášilo Rangers 9:2 a herní pohoda se projevila i na gólech českého reprezentanta. Zejména po jeho poslední trefě, kdy svůj samostatný nájezd zakončil s hokejkou mezi nohama, bouřila vyprodaná hala nadšením. "Vyplynulo to z pohody, kterou jsme dnes měli na ledě. Navíc já už měl za sebou hattrick. Tak jsem to zkusil a ono to vyšlo. Ale sám jsem nevěřil, že se to podaří tak brzy v NHL," uvedl Hertl, který efektní zakončení zkouší při tréninku a odhodlal se k němu i v přípravném zápase. Ale neúspěšně. Proti Martinu Bironovi mu ale vyšlo.

Nadšení neskrývali ani Hertlovi spoluhráči. "Bylo to opravdu neuvěřitelné, tohle se nevidí často. Miluje dávat góly, můžete to vidět už podle toho, jak je slaví. Sledovat ho byla zábava," řekl kapitán San Jose Joe Thornton. A pochval se mu dostává i od trenéra Todda McLellana. "Je to vášnivý mladý hráč, nejsem si jistý, zdali si vůbec uvědomuje, kde je."

Už po předešlém duelu s Phoenixem, v němž skóroval dvakrát, uvedl, že kdyby přidal třetí branku, asi by v noci neusnul. Teď se trefil hned čtyřikrát. "Obávám se, že asi nebudu dobře spát. Jsem hodně nabuzený, asi se mi to bude přehrávat v hlavě celou noc. Ale snad to nebude ten týden bez spánku, jak jsem se obával," smál se Hertl.


Ten má celou, navíc ještě olympijskou sezonu před sebou, a další průběh ukáže, co mu ještě spolupráce s hvězdou Thorntonem přinese. "Z pozice spoluhráče je skvělé sledovat, jak stále rozvlňuje síť," usmíval se Thornton. Jestli se bude Hertlovi dařit takto i nadále, máme se na co těšit.

První Hertlův gól: Druhý Hertlův gól: Třetí Hertlův gól: Čtvrtý Hertlův gól:

Zdroj
ČT sport, ČTK, www.sport-invest.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články