Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ke strojům, extraliga startuje! Co přinese nový ročník?

Praha – Po měsících relativního klidu opět naplno ožijí česká extraligová kluziště i hlediště. Nejvyšší česká hokejová soutěž se nadechuje ke svému jednadvacátému ročníku v její novodobé historii. Fanoušky čekají, krom obvyklé zápasové porce, i jisté novinky. Ať už jde o (konečně) podrobné statistiky nebo nové město na extraligové mapě. Tradičně pečlivě se bude hokeji věnovat Česká televize. První televizní utkání, ve kterém se střetne úřadující mistr z Plzně s Vítkovicemi, sledujte živě od 18:00 na ČT sport a našem webu, komentují Michal Dusík a Martin Hosták.

Extraligu čeká se startem několik nikoliv nepodstatných změn v pravidlech. Začněme tou nejzásadnější – v extraligových týmech by fanoušci měli vídat více mladých hráčů. Cíl opatření je jasný, vedení nejvyšší soutěže chce tímto krokem dát prostor mladíkům a pomoci celému podhoubí českého hokeje. Trenéři mohou nově pro zápas využít dva brankáře, 15 hráčů bez věkového omezení, maximálně tři hráče ve věku 20–22 let a konečně dva juniory ve věku do devatenácti let.

Další změna souvisí s rekonstrukcí stadionu v Litvínově. Zde se totiž upravovaly střídačky a hlavně ochranné plexisklo, díky čemuž se konečně mohou sjednotit česká pravidla s mezinárodními, která považují střídačku za součást hřiště. Praktický důsledek je ten, že vyhození puku na střídačku z obranné třetiny již nebude trestáno dvěma minutami.

Diváci na stadionech, které jsou vybavené multimediální kostkou nebo obrazovkou, budou od nové sezony moct sledovat opakované záběry sporných momentů. Extraliga totiž zrušila pokutu za jejich promítání. Potrestané i nepotrestané zákroky se však nadále vysílat nesmí. Poslední větší změna se týká prodloužení v play-off, která se nově budou hrát dvacet minut a s plným počtem hráčů na ledě.

Největší změny: Konečně podrobné statistiky, Hradec místo Budějovic

Po letech volání hokejových příznivců extraliga konečně vyšla vstříc zájemcům o podrobné statistiky. Hráčům se budou nově počítat střely, úspěšnost na vhazování, počty střídání nebo čas na ledě. Řada "počítačů statistik" bude konečně moci odložit své letité notýsky, do kterých si jednotlivé údaje zapisovali. "Kvalitní statistiky nám chyběly. Mají je všechny velké ligy a chlubí se jimi. Statistiky k hokeji patří a byl to můj hlavní úkol, který jsem chtěl dotáhnout," řekl ředitel extraligy Josef Řezníček ke změnám.

První rok po změně systému baráže, ve které hrají mezi sebou dva poslední extraligisté a prvoligoví finalisté, žádnou změnu mezi účastníky nepřinesl. O to překvapivější byla letní "pivní šaráda", díky které přišly České Budějovice o nejvyšší soutěž. Společnost Mountfield, držitel jihočeské licence, přesunula extraligu (včetně hráčského kádru a multimediální kostky) do Hradce Králové. Nejen Východočeši se nyní mohou těšit na zajímavé derby mezi Pardubicemi a Hradcem, které od sebe dělí dvacet kilometrů. Kratší cestu na stadion rivalů mají pouze hokejisté a fanoušci Sparty, respektive Slavie.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Předseda hokejového svazu Tomáš Král

Extraligu dál táhnou staří matadoři

A na jaké hráče se letos bude chodit? Po loňských žních, které se konaly díky výluce NHL, přichází poněkud střízlivější ročník. Spousta hráčů extraligu opustila, namátkou jmenujme plzeňské Jana Kováře s Markem Mazancem, exslávistu Tomáše Hertla nebo třeba Jakuba Kováře z Budějovic.

Na druhou stranu se některá zajímavá jména vrátila. Vyniká zejména Jaroslav Bednář, který by se měl stát zkušeným tahounem a lídrem Slavie. Sparta hlásí návrat ztraceného syna Tomáše Pöpperleho, přestože se stěhuje pouze z pražského Lva takřka "přes chodbu". Odchody spojenými s koncem výluky NHL loni nejvíce utrpělo Kladno, nicméně na prahu nové sezony fanoušky potěšil velký návrat, zadní řady vyztuží Tomáš Kaberle. Samostatným otazníkem je pokračování plzeňské ikony Martina Straky, který by do prvního zápasu měl nastoupit. Zdali potáhne mistrovskou Plzeň po celou sezonu, se však dozvíme až v jejím samotném průběhu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články