Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kometa Brno: S kapitánem Čermákem zpátky do play-off

Praha - Značně obměněný kádr, nový kapitán i staronový trenér. To je krátký výčet hlavních změn, se kterými hokejisté Komety Brno vstupují do nového ročníku extraligy. Celek z moravské metropole chce napravit minulou zpackanou sezonu, v níž namísto opětovných bojů o mistrovský pohár musel zachraňovat příslušnost v nejvyšší soutěži až v play-out, a po roce opět postoupit do vyřazovacích bojů.

Novými posilami jsou hned dvě obranné řady
zdroj: ČT Brno

Přitom na startu minulého ročníku to vypadalo, že Brňané naváží na velkolepou jízdu z play-off, která skončila až ve finále. Kometa od začátku předváděla solidní výkony a dlouho bojovala o špici tabulky. To vše bez posil ze zámoří. V prosinci však došlo k nebývalému zlomu. Svěřenci Zdeňka Venery z posledních čtyřiadvaceti kol osmnáctkrát prohráli, přičemž z šesti výher byly pouze dvě v základní hrací době, a z čela tabulky padli až na jedenácté místo. 

Brněnští fanoušci si tak museli nechat zajít chuť na vyhrocené boje o zlatý pohár. Na místo toho sledovali svoje miláčky hrající o záchranu. To však již pod staronovým trenérem Vladimírem Kýhosem, který nahradil po základní části Zdeňka Veneru. Kometa se sedmapadesátiletým koučem, který ji vedl již v první sezoně po návratu mezi hokejovou elitu, nakonec i přes nevyrovnané a nevýrazné výkony play-out zvládla a obsadila celkově jedenáctou příčku.

Veterány nahradila střední generace

Kýhos si díky tomu v Brně vysloužil smlouvu. Nezůstalo však pouze u této změny. Kádr Komety opustilo hned sedm převážně velezkušených hráčů, obránci Radim Bičánek, Tomáš Malec, Juraj Valach, Jan Švrček a útočníci Róbert Petrovický, Roman Erat a Radek Dlouhý.

Na jejich místa brněnské vedení přivedlo několik zvučných jmen. Největší posilou by měl být obránce David Nosek, jenž byl v minulém ročníku druhým nejproduktivnějším bekem ligy. "Jsem rád za všechny posily. Ale Davida znám, je to poctivý kluk a vynikající bek," řekl na adresu Noska Kýhos. Obranné řady by měl vyztužit i dvojnásobný mistr extraligy se Spartou Jan Hanzlík a dvojice ze Slavie, Petr Kuboš a navrátilec Michal Kempný. Do útoku přivedla Kometa zatím pouze jednoho hráče, a to zkušeného Libora Pivka, který přichází z týmu ruské Kontinentální ligy Dynama Minsk, a brankářskou trojici doplnil mladý Marek Čiliak.

Velké změny v sestavě se projevily i v přípravě, kdy bylo na hře Komety znát, že si na sebe hráči musí teprve zvyknout. I přesto má však brněnský celek prozatím bilanci pěti výher a čtyř proher, přičemž v rámci European Trophy dokázal porazit Hamburg či Berlín. "Pořád je co dolaďovat, teď se ukázalo, že nám vázne koncovka a chybí klid v útočné třetině. Ale myslím, že na ligu připravení jsme," řekl útočník Tomáš Svoboda, jenž je s pěti brankami nejlepší střelec Komety v dosavadních přípravných zápasech. Daří se i novému kapitánovi Leoši Čermákovi, jenž má na kontě šest kanadských bodů. Formu naopak hledá nejproduktivnější hráč brněnského celku z minulé sezony Jan Hruška, který je zatím bez bodu.

Kometa by měla minimálně do předkola dojít

Brnu se od návratu mezi elitu povedlo po play-off postoupit jen jednou, a to ještě přes předkolo. V nadcházející sezoně by si však tuto bilanci mělo napravit. Vedení se povedlo posílit zejména obranu několika velice kvalitními hráči, kteří by měli sedět útočnému a agresivnímu stylu hokeje, jenž chce trenér Kýhos praktikovat. Velkým plusem je, že se Kometě povedlo udržet svoje útočné hvězdy, a pokud Jan Hruška naváže na minulý ročník a Tomáši Svobodovi i dalším vydrží zdraví, měla by Kometa bojovat o premiérový přímý postup do play-off.

Tip na umístění po základní části: 7. místo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články