Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hradec Králové: Extraliga po dvaceti letech. Ale na jak dlouho?

Hradec Králové – Jde o jeden z nejzajímavějších a nejrozporuplnějších příběhů novodobé historie extraligy. Hradec na konci minulého ročníku uzavíral jedenáctou sezonu v první hokejové lize, ve které se sice pravidelně dostával do play-off, v něm ale následně troskotal na ambicióznějších týmech. Kdo by v té době řekl, že do sezony 2013/2014 bude nastupovat jako čerstvě extraligový tým s licencí původně z Českých Budějovic. 

Extraligový hokej dorazil do Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Byl to celkově podivný přesun. Společnost HC Mountfield odešla z Českých Budějovic ve zlém po trapné aféře, kterou rozpoutal na první pohled malicherný spor o to, jaké pivo se bude v budějovické hale čepovat. A nakonec se radují fanoušci Hradce, letos si užijí extraligu, což bude po loňsku jistě vítaná změna. Po základní části totiž skončili v první lize sedmí a v play-off vypadli hned ve čtvrtfinále s pozdějším účastníkem baráže Olomoucí.

Přestože představitelé Mountfieldu HK před startem přípravy avizovali, že šanci v "novém" extraligovém klubu dostanou i původní hráči prvoligového Hradce, skutečnost je jiná. Na východě Čech budou tvořit kostru týmu loňští extraligisté z Budějovic, zatímco hráči, se kterými se původně počítalo pro první ligu, z Hradce zmizeli. Mnozí hledají angažmá poté, co se neuchytili ani v prvoligovém týmu Českých Budějovic. S hokejem pak úplně skončili Jiří Hendrich, Luděk Brož a dlouholetý Hradečák Filip Luňák.

Příprava Hradce Králové:

Díky přesunu licence z Českých Budějovic se Hradec Králové letos v přípravě účastní European Trophy. Ještě před jejím startem v historicky prvním zápase týmu Mountfield HK jeho hokejisté prohráli o gól se Znojmem. V letním turnaji sice porazili úřadujícího plzeňského mistra a německý Hamburk, nestačili ale na brněnskou Kometu, švédskou Luleu, finský Kärpät Oulu a prohráli i s berlínskými "Ledovými medvědy".

Tým pro nadcházející sezonu nezapře nástupnictví po extraligových Českých Budějovicích. Obranu budou tužit zkušení borci jako František Ptáček, René Vydarený nebo Peter Frühauf. V útoku zůstávají například Jakub Langhammer, Jiří Šimánek, Lukáš Květoň a další exbudějovičtí hráči. Tým nadále trénuje Peter Draisaitl. Hradec však nemůže počítat s Alešem Kotalíkem, budějovický patriot jasně deklaroval, že na východ Čech nepůjde, a setrval v jihočeské metropoli, přestože v prvoligovém dresu.

Byť sestava v poli vypadá na první pohled dobře, Mountfield HK přenesl z jihu na východ problém s brankářským postem. Po odchodu reprezentačního brankáře Jakuba Kováře do KHL se nepodařilo přivést adekvátně zkušenou náhradu. V brance zatím dostává přednost mládí v podobě trojice Jaroslav Pavelka, Pavel Kantor a Ondřej Kacetl, se kterými si tým drží v přípravě průměr téměř tří inkasovaných branek na zápas.

Těžko odhadovat, jak si Hradec povede v následující sezoně. Tým vypadá papírově dobře, podmínky od města jsou více než příznivé. Hradečtí fanoušci se s novým kádrem také sžívají bez větších problémů, po letech prvoligové letargie bude extraliga na moderně rekonstruovaném stadionu tahákem. Na druhou stranu je otázkou, jak se přesun podepíše na samotných hráčích, kteří se stěhovali poměrně narychlo, mnozí museli opouštět své rodinné zázemí a tvořit si v Hradci od základu nové. Tak to sice v hokeji u jednotlivců občas chodí, ale stěhování celého týmu je záležitostí zcela výjimečnou. Hradec Králové to v první extraligové sezoně po dvaceti letech nejspíš odsoudí jen ke hře o udržení.

Tip na umístění po základní části: 12. místo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články