Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Chybějí nám buldoci, říká Alois Hadamczik

Pardubice - Čeští hokejisté zabránili na úvod sezony výsledkovému propadáku na Českých hrách v Pardubicích. Po porážkách s Finskem (1:3) a Švédskem (0:3) zdolali Rusko 2:1, stále je však trápí koncovka a nedostatek silových hráčů. Kouč Alois Hadamczik přesto viděl na turnaji pozitiva a tým jej nezklamal. V příštím týdnu se chystá odtajnit širší nominaci na olympijské hry v Soči, ve které by nikdo ze současného kádru neměl chybět.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Měli jsme jasno už předem, udělali jsme nominaci předevčírem a někdy kolem čtvrtka ji chceme pustit ven. Čítá nějakých pětašedesát jmen. Nevidím důvod, proč škrtnout pět jmen už dopředu, když hráči objíždějí turnaje. Jsou tam napsaní všichni a doplnění ještě těmi, kteří tu nemohli být, a pak hráči z NHL," řekl Hadamczik. Nikomu nechce brát naději před termínem konečného výběru v polovině ledna.

  • "Když je můžeme napsat, tak není proč těm hráčům brát iluzi. Můžou o to bojovat. Že z tohoto kádru mohou někteří kluci jet na olympiádu, je více než jasné. Oni pak musejí být soudní, na co mají a na co ne, jaký výkon do budoucna předvedou," vysvětluje reprezentační kouč.

Představení na Českých hrách stavitelům národního týmu ukázalo, že mužstvo musí nadále pracovat na zlepšení produktivity, se kterou mělo problémy už v minulé sezoně. "Když nejsou góly, prohráváme. My jsme na posledním mistrovství světa prohráli třikrát 1:2, a to byl důvod, proč jsme třeba ze čtvrtfinále nešli dál. Na tom musíme do budoucna dál pracovat," prohlásil Hadamczik.

Nic proti malým hráčům

Při nominaci se prý bude poohlížet po hráčích, kteří typologicky splní úlohu útočníka, jenž jde přímočaře do zakončení a je důrazný před brankovištěm. "Zdálo se mi, u jiných týmů byla výšková převaha hodně velká. Nic proti malým hráčům, ale když jich pak je hodně, tak to prosazení přes vysoké finské, švédské hráče je hrozně těžké," podotkl.

  • "Chybějí nám hráči jako Venca Varaďa. Buldok, který šel důrazně do branky. Jednoduchý hráč, ale silový a strašně platný. Máte hodně technických hráčů," říká Alois Hadamczik.

Hadamczika dále mrzelo, že v dnešním utkání jeho tým v úvodní části nevyužil třikrát přečíslení. "Místo toho, aby to vzal někdo na sebe, chce vyhovět spoluhráči a nevystřelí. Už tam jsme byli trochu naštvaní, protože jet třikrát dva na jednoho proti Rusku není obvyklé. Máme technické hráče, ale chybějí nám buldoci," zopakoval s tím, že z NHL jsou podle něj tuto roli schopní plnit třeba Milan Michálek nebo Vladimír Sobotka. "Daleko od důrazu ale není ani třeba Eliáš nebo Plekanec," řekl kouč.

S výhledem na velké reprezentační akce potřebuje národní tým objevit i kanonýra. "Je pravda, že jsme dávali málo gólů. Loni v Euro Hockey Tour to bylo jeden a půl gólu na zápas, přesto jsme skončili druzí. My jsme střelce přivezli z NHL a oni nám je (na mistrovství světa) taky nedali. V tu dobu Vrbata, Tlustý, Fleischmann góly v NHL dávali. Musíme hledat spíš správné sestavení hráčů a k těm, co umějí dát gól," dodal Alois Hadamczik.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články