Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Lev Praha získal zkušeného Fina Kapanena

Praha – Jedenáctou zahraniční posilou hokejistů Lva Praha se stal finský útočník Niko Kapanen, který s českým účastníkem Kontinentální ligy uzavřel roční smlouvu. Pětatřicetiletý mistr světa z Bratislavy z roku 2011, jenž má zkušenosti z NHL, strávil uplynulých pět sezon v Kazani. V týmu však naopak končí Kapanenův krajan Teemu Ramstedt.

Niko Kapanen
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Kapanen přiletěl do Prahy v neděli večer a byl rád, že jednání dospěla do cíle. "Bylo to celkem zdlouhavé. Chvíli čekal na moji odpověď Lev, chvíli jsem naopak čekal já. Bylo to ale jako každé jiné dohadování o smlouvě," řekl Kapanen.

Přes léto se připravoval individuálně. "Chvíli jsem trénoval sám. Pak jsem ale byl na ledě se svým mateřským týmem HPK," řekl. Zatím netuší, jestli zasáhne už tento týden do zápasů na Prague Hockey Cupu. "Musím si promluvit s trenéry. Uvidím, jaká bude moje role v týmu," doplnil útočník, který bude nosit své oblíbené číslo 39. Působení v pražském týmu jej lákalo.

Niko Kapanen:

"Lev se o mě zajímal a chtěl mě do týmu. Slyšel jsem, že Lev je skvělá organizace. Je tu opravdu skvělá parta kluků. Znám všechny finské hráče a i pár ostatních. V Praze jsem už sice párkrát byl, ale pokaždé jenom kvůli hokeji. Nikdy jsem zde nebyl na dovolené."

Kapanen dosud nasbíral v KHL ve 346 zápasech včetně play-off 211 bodů za 70 branek a 141 asistencí. V dresu Ak Bars získal odchovanec Hämeenlinny v letech 2009 a 2010 dvakrát Gagarinův pohár. Předtím působil v NHL, kde za Dallas, Atlantu a Phoenix zaznamenal v 397 utkáních 126 bodů a dalších devět přidal v 18 duelech play-off.

Stabilní člen finské reprezentace má ve sbírce sedm medailí z velkých akcí. Z obou startů na olympijských hrách má cenný kov - stříbro z Turína 2006 a bronz z Vancouveru 2010. Z devíti startů na světových šampionátech má vedle zlata i dvě stříbra a dva bronzy. Byl také u cesty Finska do finále světového poháru v roce 2010.

Kapanen je při velké obměně kádru Lva po premiérové sezoně, ve které klub došel do prvního kola play-off, už jedenáctou zahraniční posilou. Do ofenzivy již přišli Rus Nikolaj Žerděv také z Kazaně, Švédové Martin Thörnberg z Nižného Novgorodu, Teemu Ramstedt z Petrohradu, Calle Ridderwall z Düsseldorfu a Kanaďan Justin Azevedo z Raumy. Navíc klub ještě zkouší Švéda Patrika Zackrikssona.

V týmu jsou nově také finští brankáři Petri Vehanen z Raumy a Atte Engren z TPS Turku. V obraně pak jejich krajan Topi Jaakola z Chabarovsku a Kanaďané Marc-André Gragnani z farmy Caroliny Charlotte a Spencer Humphries z Calgary Hitmen z WHL.

Díky příchodům beka Martina Ševce ze Skelleftey, útočníků Petra Tatíčka z Davosu a Tomáše Kubalíka z farmy Winnipegu St. John's a gólmana Jana Lukáše z Olomouce je v kádru vedle téměř dvou desítek cizinců také třináctka českých hráčů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články