Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Evropskou hokejovou ligu má hrát 40 týmů, Sparta nechce chybět

Praha - Evropské hokejové kluby udělaly další kroky ve svém pokusu vzkřísit od sezony 2014/15 projekt blízký Lize mistrů a nová nadnárodní hokejová soutěž tak pomalu dostává konkrétní obrysy. Měla by mít 40 účastníků, v herním schématu se počítá s play-off a finálovým turnajem s čtyřmi účastníky. Týmy ji podle původního plánu odehrají paralelně se svými domácími ligami.

Petr Bříza
zdroj: ISIFA/LN autor: Jindřich Mynařík

"Formujeme nyní celou tu strukturu a děláme velké kroky k tomu, aby se vše povedlo dotáhnout do úspěšného konce," řekl člen představenstva pražské Sparty Petr Bříza na tiskové konferenci, která v Praze následovala po schůzce zástupců klubů European Trophy.

"Evropské kluby signalizují už delší dobu, že Evropa nemá nadnárodní klubovou soutěž, byť ji má fotbal, basketbal nebo házená. I kontinentální Evropa chce mít mezinárodní zápasy a nejde v tom o nějaké srovnání s NHL nebo KHL, neboť půjde o paralelně hranou soutěž," doplnil Bříza, jenž je zároveň i zástupcem českých extraligových klubů v European Trophy. Sparta bude podle Břízy o místo v soutěži určitě usilovat.

Ohledně možných účastníků, z nichž každý má v deseti skupinách odehrát podle zamýšleného schématu tři domácí a tři venkovní zápasy, byl však Bříza zatím velmi opatrný. Týmy mají každopádně vykrystalizovat z vítězů základních částí, následného play-off i určitých týmů, které hrály European Trophy.

Člen představenstva Sparty Praha Petr Bříza:

Extraligová mužstva by se měla dozvědět více ve středu při jednání výkonného výboru a Asociace profesionálních klubů. Otevřenou otázkou je účast klubů z KHL. "Jsme v jednáních a snažíme se být v kontaktu, ale zatím se zástupci KHL nijak konkrétně nevyjádřili," řekl Bo Lennartson, šéf European Trophy.

Probíhají také jednání s možnými partnery. "Je hotová marketingová nabídka, která se předložila velkým společnostem, a ty se k tomu do konce června vyjadřují, takže vše má své pevné časové plány. Ty se plní a vše postupuje k tomu, aby finální podoba byla co nejdříve," ujistil Bříza.

Začít hrát se má v srpnu 2014. "Musíme začít v srpnu, abychom se vešli do toho nabitého kalendáře. Jsme v tomto ohledu velmi limitováni a musíme v té sezoně dělat všichni kompromisy. Zatímco v minulosti ale ten zájem o Ligu mistrů postupně klesal, nyní o tom mezi sebou všichni velmi živě mluví a mají zjevně velký zájem na úspěšném projektu," doplnil Bříza.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články