Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vyděračské ultimátum, komentuje Schön nabídku Budějovic

České Budějovice - Vedení hokejového klubu HC Mountfield odmítlo nabídku vedení města České Budějovice na vyřešení sporu "o pivo", která měla zachovat extraligu na jihu Čech. Předseda představenstva klubu Miroslav Schön ji označil za vyděračské ultimátum. I nadále je tak velmi pravděpodobné, že se extraligový tým přestěhuje do Hradce Králové.

Protestující českobudějovičtí fanoušci
zdroj: isifa/MAFRA autor: Slavomír Kubeš

"Ultimátum odmítáme jako vyděračské a obsahující nesplnitelné požadavky. Jedná se pouze o zoufalý pokus primátora mediálně svalit odpovědnost za vzniklou situaci na klub," uvedlo představenstvo v prohlášení po dnešním mimořádném jednání. Zástupci klubu se hodlají k situaci znovu vyjádřit až po úterním zasedání rady a zastupitelstva Hradce Králové, které má potvrdit dohodu HC Mountfield s klubem Hradečtí lvi na přesunu extraligy.

"Pan primátor chce svým ultimátem učinit hradecké jednání zbytečným. To je však postup, který již v této chvíli nemůžeme akceptovat," napsal Schön. Jihočeský klub začal jednat o přesunu týmu do jiného města po sporech s radnicí a Budějovickým Budvarem o čepování piva při domácích zápasech extraligy. V pátek primátor Juraj Thoma Mountfieldu nabídl, že město je připraveno zrušit smlouvu s Budvarem o propagaci pivovaru na hokejovém stadionu. Ale jen za předpokladu, že klub nabídku města přijme do pondělního podvečera a zaručí radnici, že extraliga zůstane v následujících dvou letech v Českých Budějovicích.

Je nám líto, video expirovalo.
HC Mountfiled odmítl nabídku budějovického magistrátu na vyřešení sporu o pivo

Vyjádření HC Mountfield:

"Požadavek primátora Thomy, abychom garantovali setrvání HC Mountfield s extraligou v Českých Budějovicích v nadcházejících dvou sezonách, jasně vypovídá, jak vážně je míněn 'pokus k záchraně extraligy'. Takovou garanci nemůže poskytnout žádný alespoň trochu soudný hokejový funkcionář. I malé dítě ví, že hokej je pouze sport... Každý může získat mistrovský titul, ale každý může také sestoupit do 1. ligy."

Zástupci Mountfieldu, kteří vlastní extraligovou licenci, se také pozastavili nad částkou, jíž primátor Thoma vyčíslil škodu v případě zrušení smlouvy s Budvarem. Město by podle něj přišlo o 14 milionů korun. "Kdyby byl tak zodpovědným hospodářem, za jakého se nyní vydává, nikdy by nemohl pronajmout název arény společnosti Budvar za dva miliony korun ročně, když běžná cena v ostatních městech se pohybuje v částkách 4 až 5 milionů," podotkl klub.

Thomu představitelé klubu kritizovali i za páteční prohlášení, že pokud jeho nabídku nepřijmou, město začne jednat s hokejovým svazem a možnými partnery, aby se ve městě hrála alespoň nižší seniorská soutěž. "Kdyby tak činil v minulosti ve prospěch klubu a kdyby v roce 2011 neodmítl naši nabídku na bezúplatný převod 30 až 50 procent akcií klubu na město, tak bychom se dnes v takto vyhrocené situaci neocitli," uvedli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články