Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Bude hrát Hertl ve Slavii, nebo v San Jose? Možná nikde

Praha - Odchod hokejového útočníka Tomáše Hertla do zámořské NHL se komplikuje. Opora Slavie se upsala San Jose i přesto, že má smlouvu se Slavií a vedení Pražanů s jeho odchodem nesouhlasí. Problémem je, že stále nebyla podepsána smlouva mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL upravující podmínky odchodu hráčů z Evropy do zámoří. Teoreticky se tak může stát, že reprezentační útočník bude mít zastavenou činnost a nebude moct hrát nikde.

Tomáš Hertl
zdroj: Getty Images autor: Eduard Erben

Prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král již o "případu Hertl" telefonicky mluvil i s prezidentem IIHF Reném Faselem. Král v rozhovoru pro web Aktuálně.cz přiznal, že by bylo nejlepší, kdyby všechny strany našly společné řešení. Uznal ale, že Slavia je v právu. Hertl smlouvu se Sharks podepisovat neměl, neboť dohoda mezi IIHF a NHL ještě oficiálně uzavřena nebyla, i když evropské svazy včetně českého s podmínkami již souhlasily.

Kdo udělal chybu? Zřejmě nikdo

"Tomáš Hertl, to je celkem nešťastná situace. Nešťastná proto, že se časově potkalo několik věcí. Vznikl problém, kde mají všichni zúčastnění pravdu, nebo aspoň konali v dobré víře," uvedl Král, podle nějž se musí domluvit hráčův agent se San Jose, aby Hertl do NHL odešel až za rok, nebo Slavia s Hertlem a jeho agentem na předčasném ukončení smlouvy v Česku. "Co je reálnější, nevím. Smlouvy by se měly v každém případě ctít, jinak povládne anarchie. Hertl má smlouvu tady, v Česku," řekl prezident ČSLH.

Kdyby k dohodě nedošlo, mohla by Slavia požádat o zastavení činnosti pro Hertla a ČSLH by podnět automaticky předal IIHF. "Pokud se to stane, předpokládám, že by nemohl hrát, ale záleží na tom, jak to bude respektovat NHL. Ta situace není šťastná. Ale zatím žádný podnět ze Slavie nepřišel," uvedl Král, který ale zároveň uznal, že chybu podle všeho neudělal ani hráčův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest. Vedení NHL totiž agentům rozeslalo dopis, že mohou o odchodech hráčů z Evropy do zámoří jednat.

Momentálně je prakticky jisté, že smlouva mezi IIHF a NHL nebude podepsána do 15. června, což bylo v návrhu první datum umožňující odchody hráčů pod smlouvou z Evropy do zámoří za odstupné 240 000 dolarů (4,631 mil. korun). "Žádný termín, kdy by k podpisu mělo dojít, není. Podepsané jsou jen základní podmínky, smlouva ne," řekl generální sekretář ČSLH Martin Urban. Stejně jako Král nepředpokládá, že se tak v nejbližších dnech stane. "NHL a IIHF mají teď jiné problémy. Řeší podmínky startu hráčů z NHL na olympiádě v Soči," uvedl Urban.

Je nám líto, video expirovalo.
Hertlovi hrozí i zákaz činnosti
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články