Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krejčí je pánem play-off, vévodí produktivitě i kanonýrům

New York - Český hokejový útočník David Krejčí z Bostonu potvrzuje, že se mu ve vyřazovacích částech NHL daří. Po semifinále play-off vládne produktivitě i tabulce střelců. Sedmadvacetiletý centr pomohl Bruins do finále Stanleyova poháru 21 body a devíti trefami v 16 zápasech. V kanadském bodování má Krejčí náskok čtyř bodů přes spoluhráčem z útoku Nathanem Hortonem. Mezi kanonýry vede o gól před duem Bryan Bickell a Patrick Sharp z Chicaga.

David Krejčí
zdroj: Getty Images

Krejčí je jediným českým hokejistou, který už produktivitu i tabulku střelců v play-off NHL vyhrál. V roce 2011 se podílel na zisku Stanleyova poháru 23 body a 12 trefami v 25 zápasech.

Krejčí předloni překonal český střelecký rekord v jednom play-off, který předtím držel s 11 góly z let 1992 a 1996 z působení v Pittsburghu Jaromír Jágr. Maximum v produktivitě stále patří Jágrovi, jenž v roce 1992 nasbíral ve 21 duelech 24 bodů. Krejčí může na svého současného klubového spoluhráče opět zaútočit, pokud se mu podaří vylepšit bilanci ve finále s Chicagem. Jágr je v produktivitě se sedmi body za sedm asistencí na 45. místě.

Jágr útočí na další rekord

Jágr se může vyrovnat se třemi triumfy českým rekordmanům Jaroslavu Pouzarovi (v letech 1984, 1985 a 1987 s Edmontonem) a Jiřímu Hrdinovi (v roce 1989 s Calgary a v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem). Může se také zapsat do historie NHL jako hráč s nejdelší pauzou mezi dvěma triumfy. Jágr vyhrál Stanleyův pohár s Pittsburghem v letech 1991 a 1992, teď může na trofej dosáhnout po 21 letech. Dosud patří tento primát Chrisu Cheliosovi, který po vítězství s Montrealem v roce 1986 vyhrál až za dalších šestnáct let s Detroitem.

Krejčí bude útočit i na pozici nejlepšího nahrávače play-off. S 12 asistencemi se drží na druhém místě spolu s Jevgenijem Malkinem z Pittsburghu. O přihrávku více má Malkinův spoluhráč Kris Letang, který už svou sbírku nevylepší. Druhý je Krejčí i v bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech s 14 kladnými body, má jich o sedm méně než vedoucí Horton.

V čele brankářských statistik jsou finalisté. Nejvyšší úspěšnost zákroků 94,3 procenta má Tuukka Rask z Bostonu, druhý je Corey Crawford z Chicaga (93,5). Nejnižší průměr 1,74 obdržené branky na zápas si drží Crawford, druhý je Rask (1,75). Český gólman Tomáš Vokoun z Pittsburghu je s průměrem 2,01 gólu na utkání i s úspěšností 93,3 procenta pátý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články