Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Extraliga se domluvila s NHL na odchodech hráčů

Praha - Zástupci extraligových klubů dnes odsouhlasili návrh smlouvy, na základě které by hokejisté mohli z české nejvyšší soutěže odcházet za odstupné do zámořské NHL i přes platný kontrakt v tuzemsku. Čtyřletá smlouva s opcí, kterou bude zastřešovat Mezinárodní hokejová federace (IIHF), by mohla platit již od příští sezony.

Tomáš Hertl
zdroj: AP

Zatímco v minulosti mohly české kluby získat za odchod hráče do NHL finanční kompenzaci za takzvaný přímý přestup maximálně 200 000 dolarů, nová nabídka je o 40 000 dolarů vyšší. Pokud by v jedné sezoně za Atlantik zamířilo více než deset hráčů, částka by se zvýšila na 325 000 dolarů. To je ale krajně nepravděpodobné, v posledních sezonách o extraligové hokejisty nebyl v NHL velký zájem. Letos v létě by ale díky nové smlouvě mohl odejít do zámoří devatenáctiletý talent Tomáš Hertl ze Slavie.

Předchozí smlouva mezi IIHF a NHL platila až do sezony 2007/08, kdy i díky českým klubům skončila. V dějišti mistrovství světa ve Stockholmu zástupci kanadsko-americké soutěže předložili evropským svazům a federacím novou konkrétní nabídku, se kterou dnes nejprve souhlasil výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje a poté i Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK).

"APK pověřilo mě, Tomáše Krále (prezident ČSLH) a Petra Břízu (viceprezident ČSLH), abychom pokračovali v jednání a domluvili konkrétní podmínky," řekl generální sekretář ČSLH Martin Urban. Čeští zástupci nyní IIHF i NHL oficiálně potvrdí souhlas s předloženou smlouvou, kterou musí ratifikovat ještě další evropské země a NHL. Mělo by se ale jednat o formalitu, neboť řada zemí s předloženými podmínkami předběžně souhlasila už ve Stockholmu.

Pouze Češi a Švýcaři si vzali čas na projednání nabídky s představiteli domácích klubů. Urban ocenil, že se zástupci extraligových klubů vyjádřili rychle. "Baví se o tom už dlouho, proto byli schopni rozhodnout," řekl Urban. Hokejový svaz sice teoreticky mohl smlouvu s NHL podepsat i bez souhlasu klubů, to ale nechtěl udělat. "Byl by to nesmysl. Jsou to jejich hráči," vysvětlil svazový funkcionář.

Součástí dohody mezi IIHF a NHL bude i odstupné (minimálně 25 000 dolarů) za hráče, kteří se do NHL prosadí přes juniorské zámořské soutěže. "NHL chce ale omezit počet hráčů z Evropy, kteří do juniorských soutěží odcházejí," konstatoval Urban. Připravené kroky ale ještě nechce zveřejňovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články