Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi vedli nad Slovenskem o dva góly, přesto nakonec prohráli

Praha - Čeští hokejisté prohráli v pražské Tipsport aréně se Slovenskem 2:3, když v závěrečné desetiminutovce přípravného utkání ztratili vedení 2:1. Za domácí se dvakrát trefil Jiří Novotný, vítězství týmu českého trenéra Vladimíra Vůjtka zařídili Ján Sýkora, Tomáš Surový a Michel Miklík. Odveta se uskuteční v sobotu v Bratislavě.

Česko - Slovensko
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Úvodní dějství moc šancí nenabídlo. V šesté minutě měli možnost otevřít skóre Slováci, ale po Stümpelově přihrávce minul branku Radivojevič. Češi se neprosadili při vyloučení Vydareného, kdy pokus obránce Mojžíše zblokovala defenziva soupeře. Hadamczikův výběr získal postupem času převahu, ale Staňa si hned z několika závary před svou brankou poradil. Vedení se dočkali domácí 19 vteřin před koncem úvodní části, kdy se při hře čtyř proti čtyřem prosadil po průniku po levé straně z vlastního obranného pásma až před slovenského gólmana Novotný.

Bek Sloboda jej v konečné fázi podrazil a útočník Lva Praha setrvačností natlačil Staňu s pukem za brankovou čáru. Sudí Minář se Šindlerem gól po poradě s videorozhodčím uznali. V úvodu druhého dějství musel gólman Kovář zasahovat proti Miklíkovu pokusu zpoza obránce. Ve 24. minutě Češi zvýšili náskok, když se prosadil dorážkou vlastní střely opět Novotný. Vzápětí se natlačil před slovenskou branku Vondrka, ale Staňa byl na místě. Výběr českého trenéra Vůjtka snížil ve 27. minutě po parádičce Sýkory.

Po vzoru Fina Mikaela Granlunda nabral za brankou puk na čepel a Kovář místo u pravé tyče nestačil pokrýt. V polovině utkání mohl vrátit českému týmu dvoubrankový náskok Koukal, ale zblízka netrefil odkrytou branku. Další možnost měl Gulaš, za Slovensko ve snaze vyrovnat ohrozil Kováře nejvíce Miklík. Těsně před druhou pauzou z otočky zakončoval před brankovištěm Vrána, ale Staňa jeho pokus také pokryl.

Na začátku třetí třetiny se Češi ubránili při trestu Trončinského a ve 46. minutě nedotáhl únik Hudáček, jehož ještě stihl vytlačit z dobré pozice Kutlák. Slováci pak odolali při vyloučení Radivojeviče a následně zaveleli k obratu. Nejdříve zůstal v 51. minutě na pravé straně volný Surový, který se trefil k protější tyči. Za tři minuty dostal ve stejném prostoru místo k zakončení Miklík a ránou na lapačku rozhodl. V závěru už Češi nevyrovnali ani v power play a po výhrách v dvojzápasech s Lotyšskem a v Německu si připsali v pátém vystoupení první prohru v Euro Hockey Challenge.

ČR - Slovensko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 20. Novotný, 24. Novotný (Hubáček) - 27. J. Sýkora (Radivojevič), 51. Surový (Ölvecký, Sloboda), 54. Záborský (Miklík, Bližňák). Rozhodčí: Minář, Šindler - Bláha, Pešek. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5148.

ČR: Jakub Kovář - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Krejčík, Trončinský, Kutlák - Irgl, Novotný, Hubáček - Tenkrát, Hertl, Kašpar - Gulaš, Koukal, Vondrka - T. Rachůnek, Vrána, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik, Slavomír Lener a Jan Procházka.

Slovensko: Staňa - Ďaloga, Mezei, Švarný, Brejčák, Sersen, Vydarený, Sloboda, Mihálik - Radivojevič, Stümpel, Sýkora - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Záborský, Bližňák, Miklík - Bartek, Ölvecký, Surový. Trenéři Vladimír Vůjtek a Peter Oremus.

Alois Hadamczik: "Je dobré takové zápasy hrát. Byl to nejlepší soupeř, s kterým jsme v Euro Hockey Challenge hráli. Budujeme nový tým, je i jiný, než jsme měli na Euro Hockey Tour, a je dobré si takovou zkouškou projít. Mužstvo si ověřilo, že 2:0 ještě v hokeji nic neznamená. Máme na čem pracovat. Mužstvo začalo velmi dobře, vedli jsme 2:0 a měli šance. Pak jsme ale zbytečně otevírali hru, všichni by chtěli jen dávat góly. Nehráli jsme kompaktně v obranné činnosti a neukázněně jsme pouštěli střední pásmo. Obránci chtěli hodně útočit, nebyli jsme pohromadě tak, jak to normálně vyžadujeme v obraně. V závěru rozhodly individuální chyby v obranném pásmu. Vidíme hráče, kteří se nám jeví pro mistrovství světa velice. Ať už to je Jirka Novotný, Petr Hubáček nebo v obraně Petr Čáslava a Jakub Nakládal. U jiných hráčů jsem si myslel, že by mohli jet, ale dnešní výkon nebyl dobrý, ale nebudu říkat jména. Máme ještě čtyři zápasy a uvidíme, jak se to vyvine v NHL. Doplníme to potom dál."

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články