Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Byla to improvizace, přiznal se Kovář ke své trefě

Zlín - Plzeňský útočník Jan Kovář v úvodním finálovém duelu potvrdil, že si stále drží obrovskou herní i střeleckou pohodu, do níž se dostal během play-off. Přes palebnou převahu Zlína ve druhé části pomohl k navýšení plzeňského náskoku parádně zakončeným sólovým únikem a po jeho trefě jako by už domácí přestali věřit, že mohou zápas zvrátit.

Jan Kovář v šanci
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Kovář se dostal do sóla proti brankáři Jakubu Sedláčkovi ve 38. minutě a zdálo se, že ho dostal přesně tam, kam zamýšlel. Po zápase však přiznal, že skutečnost byla jiná. "Možná jsem přemýšlel až moc, byla to taková improvizace. Na poslední chvíli jsem to gólmanovi zametl mezi nohy, bylo to spíš štěstí. Nebylo to promyšlené," řekl Kovář novinářům. Potvrdil, že povedená koncovka možná souvisí s jeho výtečnou formou. "Věřím si, v takových situacích jsem dřív zmatkoval, nyní se mi podařilo dát gól," přitakal Kovář.

Přes poměrně výmluvné skóre 3:0 pro indiány odmítl, že by šlo o snadné vítězství. "Projevilo se, že jsme dali první gól. Kdyby soupeř ve druhé třetině vyrovnal, byl by to otevřený zápas. Zlín měl hodně šancí. Nám se povedlo odskočit na rozdíl dvou branek a už jsme si to pohlídali," uvedl. Poprvé v průběhu play-off zvládla Plzeň úvodní zápas série. "A taky jsme konečně skórovali," připomněl Kovář porážky 0:1 s Litvínovem ve čtvrtfinále a 0:3 na ledě Slavie v semifinále.

"S Litvínovem jsme byli hodně přemotivovaní, Slavia nás jasně přehrála. Nyní jsme si na to dali pozor, hráli jsme od začátku až do konce dobře," pochvaloval si. "Není ale podstatné, jaký je výsledek. Samozřejmě jde o cenné vítězství, udělali jsme první krok, ale další tři nám ještě chybí," zdůraznil Kovář. Jako by během play-off začalo vše v plzeňském týmu do sebe zapadat a skvěle pracující soukolí se opět dostávalo do obrátek, které vynesly Plzeň do čela extraligy.

Svěřencům kouče Milana Razýma vyšlo parádně 37 kol, ale poté přišel sešup a přes velký náskok až na třetí příčku v základní části. "Tentokrát nám to sedlo, i když tam nějaké chyby byly. Zlín hrál dobře, měl šance, ale 'Mazi' (gólman Marek Mazanec) to zavřel. Rozhodně máme pořád co zlepšovat," myslí si Kovář. "Pořád nepředvádíme těch sto procent, které umíme," dodal třiadvacetiletý hráč.

Pochválil Mazance, jenž si připsal druhé čisté konto v play-off. "Chytal výborně. Ale tím to ještě nekončí. Doufáme, že nás podrží i ve středu." Neočekává, že by z dnešní výhry měla vyplynout pro jeho celek výrazná výhoda a domácí berani se dostali pod tlak. "Zatím to výhoda není. Vedeme o jeden bod, jenže dokud nebudeme mít čtyři, je to pořád otevřené. Je to podobné jako set v tenisu," uzavřel Kovář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články