Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hadamczik cítil v zámoří zájem reprezentovat

Praha - Hokejová reprezentace se podle všeho může těšit během mistrovství světa na posily ze zámořské NHL. Hráči, s nimiž kouč národního týmu Alois Hadamczik mluvil v průběhu krátké inspekční cesty v Severní Americe, totiž mají v případě, že budou zdravotně v pořádku a jejich klub nepostoupí do play-off, zájem startovat. Zatímco se kouč vrátil ze zámoří, reprezentace se sešla před dalšími přípravnými zápasy, které odehraje v pátek a v sobotu v Německu. K týmu se připojili obránce Vladimír Roth s útočníkem Jakubem Orsavou z Třince a také útočník Tomáš Hertl a gólman Dominik Furch z pražské Slavie.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Hráči, kteří nebudou v play-off, mají zájem reprezentovat," řekl Hadamczik. Společně s týmovým manažerem Janem Černým byl v USA týden a osobně viděl čtyři zápasy a šest týmů (Philadelphia, Washington, New Jersey, New York Islanders, Winnipeg, Florida).

"Některé týmy, které jsou na hraně play-off a máme v nich hráče, jako je například Phoenix, Edmonton nebo Calgary, jsem ale neviděl. Proto jsme se domluvili, že do zámoří poletí ještě Sláva Lener, který bude sledovat právě tyto týmy," prozradil Hadamczik. Generální manažer reprezentace do USA odletí na necelý týden v pátek. "Pak bychom měli mít soupisku hráčů, kteří jsou volní a jsou ochotní reprezentovat," řekl.

Kostra týmu nikoli ze zámořských hráčů

Hadamczik chce pro MS získat několik posil z NHL, plánuje však, že kostru týmu budou tvořit reprezentanti, kteří pravidelně startují na turnajích seriálu Euro Hockey Tour a většina z nich už je nyní v přípravě na mistrovství.

"Myslím si, že tento tým celkem úspěšně objíždí turnaje. Jsou navíc v dlouhodobé přípravě. Nechtěli bychom říct, že vezmeme všechny hráče z NHL," podotkl reprezentační kouč. Vzhledem k tomu, že zámořská sezona je zkrácená kvůli výluce, hráči za Atlantikem musejí absolvovat zhuštěný program. Navíc základní část končí až 28. dubna a MS začne 3. května. Všichni nominovaní tak pojedou přímo na mistrovství. "Nemáme tak možnost, kterou jsme měli v minulých letech, že jsme mohli kluky vyzkoušet na turnaji v Brně," řekl Hadamczik.

Jmenovitě se ke startu jednotlivých hráčů Hadamczik vyjadřovat příliš nechtěl, neboť většina týmů stále ještě bojuje o postup do play-off. Problematická situace může nastat u hráčů, kterým končí smlouvy, což jsou například Patrik Eliáš a Marek Židlický z New Jersey. "V tomto případě bude muset jednat svaz," uvedl. Kontrakt končí také brankáři Michalu Neuvirthovi z Washingtonu, s nímž ale Hadamczik nepočítá.

Velmi reálně naopak vypadá, že se na severu Evropy představí obránce Filip Kuba a útočník Tomáš Fleischmann z Floridy, která už nemá reálnou šanci do bojů o Stanleyův pohár postoupit. "S oběma jsem domluvený, že když v play-off nebudou, tak jsou ochotni reprezentovat," řekl Hadamczik. Příliš nepočítá s tím, že by v případě možnosti nominoval přímo mladší hráče, kteří premiérově nakoukli do NHL, jako jsou například Radko Gudas a Ondřej Palát z Tampy.

V zápasech s Německem důraz na skladbu obrany

Nominace v současnosti čítá tři desítky hráčů - trio brankářů, 11 obránců a 16 útočníků. "Chtěl bych těm hráčům dát v Německu šanci tak, abychom hráli první i druhé utkání na šest obránců, přičemž do sestavy se dostane ve druhém utkání pět beků, kteří nehráli, plus jeden z té první šestice," nastínil Hadamczik své záměry pro zápasy v Řeznu a Selbu proti domácí reprezentaci.

Místo Palečka Lener?

Pokud se nestihne před mistrovstvím světa včas zotavit Josef Paleček, současný asistent kouče Aloise Hadamczika, jeho pozici u reprezentace zaujme svazový šéftrenér Slavomír Lener. "Jsme domluvení, že počkáme, jak se zdravotní stav Pepy Palečka bude vyvíjet. Do té doby bude u týmu Sláva Lener. A pokud by Pepa Paleček vůbec nemohl, bude to se mnou dělat právě Sláva," přiblížil Hadamczik. Paleček si poranil koncem března na tréninku národního týmu v Kravařích kyčelní kloub.

"Chceme, aby ti obránci byli plně vytížení a mohli jsme po utkáních na Slovensku říci 'do Brna jedou ti a ti' a měli v rezervě hráče z NHL," uvedl Hadamczik. Zápasy se Slovenskem čekají jeho svěřence ve čtvrtek 18. a v sobotu 20. dubna, od 25. dubna už se v Brně uskuteční České hokejové hry.

Trenér Alois Hadamczik a útočníci Jiří Novotný a Zbyněk Irgl
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Premiéry se velmi pravděpodobně zatím nedočká Furch, který je jediným nováčkem v současném týmu. "Dominik Furch tady bude jen tento týden, než se do přípravy zapojí Salák, s nímž jsme už také mluvili. Poté bude trojici gólmanů tvořit Salák, Kovář a Francouz," řekl Hadamczik.

Průcha ne, Hubáček snad ano

Ze zamýšlených posil vypadl útočník Petr Průcha z Petrohradu. "Jeho agent mi sdělil, že nemůže, protože tuto sezonu má za sebou už snad tři otřesy mozku. Snažil se ještě zapojit do přípravy, ale je to problém. Jakmile je chvíli na ledě, bolí ho hlava," přiblížil Hadamczik. Odlišná je situace v případě Petra Hubáčka z Jyväskylä, jež je na pokraji vyřazení ze semifinále finské ligy. "Mluvil jsem s ním, a pokud skončí, přijede co nejdříve domů a zapojí se do přípravy, pak by měl naskočit do utkání," uvedl Hadamczik. Zároveň odmítl možnost, že by povolal zkušeného forvarda Jaroslava Bednáře.

Nominace českých hokejistů na zápasy s Německem:

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Pavel Francouz (Litvínov), Dominik Furch (Slavia).

Obránci: Jakub Krejčík, Jakub Nakládal (oba Lev Praha/KHL), Michal Barinka, Tomáš Voráček (oba Vítkovice), Karel Kubát (Litvínov), Vladimír Roth (Slavia Praha), Jan Kolář (Doněck/KHL), Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL), Marek Trončinský (Chanty-Mansijsk/KHL), Petr Čáslava (Čerepovec/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.).

Útočníci: Jiří Novotný, Tomáš Rachůnek, Jiří Sekáč, Petr Vrána (všichni Lev Praha/KHL), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba Vítkovice), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Tomáš Hertl (Slavia Praha), Jakub Orsava (Třinec), Lukáš Pech (Karlovy Vary), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL), Milan Gulaš (Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl (Minsk/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL).

Je nám líto, video expirovalo.
Slavomír Lener popsal cíle své cesty za českými hráči v NHL
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články