Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ty góly jsem klukům dlužil, oddechl si Balaštík

Třinec - Dva góly znovuzrozeného kanonýra Jaroslava Balaštíka zpečetily postup zlínských hokejistů do finále extraligy. O výhru 4:3 v šestém utkání semifinále v Třinci se nejvíce zasadil právě Balaštík, který protrhl svou střeleckou smůlu v play-off.

Jaroslav Balaštík
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

V základní části 26 gólů, za jedenáct utkání play-off ani branka. Střelecké soužení odsunulo v některých fázích vyřazovacích bojů renomovaného zlínského snajpra až na lavičku náhradníků, ale Balaštík své trápení prolomil v příhodný okamžik. Jeho zásluhou Zlín proti Třinci využil druhý mečbol a vyhnul se loterii sedmého zápasu. "Velká úleva, to si nemusíme vykládat. Myslím, že jsem klukům ty góly dlužil a snad to přišlo v pravý čas," řekl po utkání novinářům třiatřicetiletý zlínský útočník, který v základní části suverénně opanoval klubovou tabulku kanonýrů.

Smůlou v koncovce se nedal deprimovat. A nedal ani na pověry. "Že bych strkal hokejky do záchodové mísy, to opravdu ne. Vím, že se to říká, ale já jsem to nikdy nedělal. Je to taková sranda. Snažil jsem se celou dobu připravovat normálně a nemyslet na to, protože to pak člověka spíše svazuje," řekl Balaštík. Štěstí mu možná přinesli noví spoluhráči v útoku. Trenér Rostislav Vlach se v den šestého zápasu rozhodl pro rekonstrukci útočných trojic a Balaštíka postavil do třetí formace s Melenovským a Köhlerem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Třinec - Zlín

"Dozvěděli jsme se to ráno na rozbruslení, trénovali jsme takhle dvacet minut. Navíc Marek Melenovský se zranil a od půlky zápasu se hrálo zase jinak. Ale možná to pomohlo. Někdy se tím naruší ty zaběhlé věci. Dneska to mělo ten správný efekt," pochvaloval si Balaštík. Dlouho se zdálo, že jeho dva zásahy jen přikrášlí zlínskou výhru, ale nakonec měly cenu zlata. Třinec v závěrečném náporu stihl snížit z 1:4 na 3:4 a mohl mluvit o smůle, když v závěru Růžička nevyužil velkou možnost na vyrovnání.

"Vypadalo to, že to je hotové, ale Třinec je doma obrovsky silný a dokáže vyvinout obrovský tlak. Dokázal to v závěru, kdy to tam lítalo ze všech stran. Nakonec jsme to se štěstím uhráli, ale ještě v poslední minutě tam z jejich strany byla tutovka na vyrovnání," přiznal Balaštík. Zlín se do finále probojoval přes tři překvapivé výhry v Třinci. Stoprocentní bilanci na ledě nejúspěšnějšího domácího týmu základní části asi nečekal ani ten největší zlínský optimista.

"S tím jsme fakt nepočítali. Možná se venku můžeme více zatáhnout, jak nám to je neustále předhazováno, možná nám to venku více vyhovuje, že můžeme hrát ve větším klidu," uvažoval Balaštík, který vyzdvihl výkon gólmana Jakuba Sedláčka. "Byl velkou oporou a přejeme si, aby mu to vydrželo ještě pár zápasů," řekl.

I když na regeneraci sil a přípravu na finále mají nyní Zlínští pouze pět dnů, postup si prý zaslouží malou oslavu. "Nevím, co mají kluci v plánu, ale myslím, že si zajdeme někam sednout. Ale nic velkého," řekl Balaštík. Finálového soupeře od začátku sezony považoval za jednoho z aspirantů na titul. "Plzeň byla můj favorit číslo jedna a dokazovala to celou sezonu až na závěr základní části, kdy jim to úplně nevyšlo. Myslím, že to bude pravé vyvrcholení celé sezony," dodal Balaštík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články