Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Tým výborně bránil, chválil Francouz, který vychytal nulu

Jindřichův Hradec - Hokejistům Litvínova se debuty v národním týmu daří. Ve středu okořenil svůj premiérový start v národním týmu rozhodující brankou obránce Karel Kubát, brankář Pavel Francouz dnes proti Lotyšsku při svém prvním startu v seniorské reprezentaci udržel čisté konto. I díky nim tak Češi v Jindřichově Hradci Lotyše dvakrát porazili a začali přípravu na mistrovství světa vítězně.

Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: David Veis

"Pocity jsou nejlepší, jaké mohou být. Chtěl bych ale zůstat nohama na zemi, jsem realista. Za moji nulu může hlavně týmový výkon. Nevím, jestli se kluci tolik báli, že jsem v brance, ale bránili jsme výborně," řekl Francouz novinářům. Dvaadvacetiletý gólman si při výhře 1:0 připsal 26 úspěšných zákroků. "Moc práce jsem ale neměl. Šly na mě hlavně lehčí střely. Vyložené šance tam nebyly, protože jsme dobře bránili střední pásmo. Oni díky tomu hlavně nahazovali puky," uvedl Francouz, kterému ale v první třetině po střele Vitalijse Pavlovse pomohla tyč.

"I ve druhé to jednou lízlo tyč, takže i pověstné hokejové štěstí stálo u mě," přiznal. Potěšilo ho, že Češi potvrdili pozici papírových favoritů. "Lotyši se snažili spíš bránit a uhrát to na hubený výsledek," poznamenal. Francouz se nakonec vyrovnal i s tím, že většinu spoluhráčů neznal. "V extralize jste s týmem celou dobu, máte zažitý režim. Tady najednou hrajete s hráči, které jste nikdy neviděl," řekl. Litvínovský brankář je momentálně v reprezentaci společně s Jakubem Kovářem.

V přípravě na MS bude i nadále a může tak doufat, že se jako trojka podívá na šampionát. "Kdyby se to povedlo, byl bych šťastný," uvedl Francouz, kterého přímo na stadionu sledovali rodiče a sestra. "I proto jsem rád, že to vyšlo," řekl. Zápas rozhodla branka Jakuba Nakládala, teprve jeho druhý gól v 54 utkáních v národním týmu. "Moc gólů jsem letos nedal. O to více to potěší. I když jsem už čekal, že střela poletí do plexiskla, přijdeme o pásmo a oni na nás pojedou," uvedl Nakládal.

V souboji s Lotyšskem se podle něj projevilo, že při druhých utkáních už soupeři vědí, co druhý tým hraje. "V prvním zápase se vždy tak nějak oťukáváme a ve druhém už každý ví, co od sebe očekávat. Dnes to bylo spíš o bojovnosti. Hodně se bruslilo, ale moc střel tam nebylo. My jsme neměli ani dvacet střel," poukázal na slabou střeleckou potenci českého týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Lotyšsko
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články