Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francouz udržel při debutu čisté konto, Češi udolali Lotyše 1:0

Jindřichův Hradec - Čeští hokejisté porazili i ve druhém přípravném zápase před mistrovstvím světa Lotyšsko, tentokrát 1:0. Zápas v Jindřichově Hradci, který byl součástí Euro Hockey Challenge, rozhodla branka Jakuba Nakládala z první třetiny. Gólman Pavel Francouz udržel při svém debutu v národním týmu čisté konto.

Česko - Lotyšsko
zdroj: ČTK autor: David Veis

Oproti předešlému duelu začali Lotyši aktivněji, debutant v české brance Francouz si tak připsal úvodní zákrok již v první minutě. Jučerse poprvé výrazněji prověřili Svačina s Romanem, skóre se jim ale otevřít nepodařilo.

Do vedení dostal český tým v 8. minutě Nakládal, který využil přihrávku Tomáše Rachůnka. Vyrovnat mohl v 17. minutě Pavlovs, jenže trefil tyč. Francouze nepřekonal ani v následném závaru Bajaruns.

České vedení se nepodařilo zlikvidovat ani Jekimovsovi na začátku druhé třetiny. Stejně jako o den dříve si Lotyši v druhé třetině vytvořili převahu a Francouz musel zlikvidovat dvanáct střel, zatímco Jučers jen čtyři. Novotného pokus stejně jako Irglova šance v přesilové hře gólem neskončily. Velkou příležitost vyrovnat měl dokonce při Bičevskisově vyloučení Keninš, Francouz byl ale připraven.

Obraz hry se příliš nezměnil ani v třetí části. Zejména díky třem přesilovkám si Lotyši udržovali převahu, Cibulskis, Upitis ani Maris Jass však vyrovnat nedokázali. Bajaruns poté ve slibné příležitosti přestřelil. Z českých hráčů zahrozil jen Gulaš. Vyrovnat se nakonec hostům nepodařilo ani v závěrečné power play, kterou předčasně ukončila jejich hra v sedmi. Národní tým tak ani v třináctém vzájemném souboji s Lotyšskem neprohrál.

Slavomír Lener, který stejně jako ve středu vedl tým místo hlavního kouče Aloise Hadamczika, po zápase přiznal, že reprezentace podala horší výkon než v prvním vzájemném duelu s Lotyšskem. "Nedostali jsme se do takového rytmu jako v prvním zápase. Ve středu nám vyšla první třetina, kdy jsme hráli velmi dobře. Tentokráte byli Lotyši pozornější a nepouštěli nás k tomu, abychom se dostali hluboko k nim do pásma," řekl Lener novinářům.

Slavomír Lener o brankářích:

"Kovář taky chytal dobře. Francouz byl ale dnes fantastický. Chytil spoustu těžkých ran, stejně jako Kuba o den dříve. S oběma brankáři jsem maximálně spokojený."

Zápas podle něj ovlivnilo i devět vyloučení. "Hrály se přesilovky, oslabení. Lajny se rozpadaly a nebylo jednoduché dát mužstvo dohromady. Od půlky zápasu bylo jasné, že moc branek nepadne, a my jsme hráli hlavně na dobrou obranu," uvedl Lener.

Další utkání čeká českou reprezentaci příští pátek, kdy se v Řezně utká s Německem. To už tým povede hlavní kouč Alois Hadamczik, který je momentálně na inspekční cestě v zámoří.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Lotyšsko

Česká republika - Lotyšsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 8. Nakládal (T. Rachůnek, Vrána). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Blümel, Pouzar. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 3 067.

Sestavy:

ČR: Francouz - Krejčík, Nakládal, Kutlák, Kolář II, T. Voráček, Kubát, Trončinský - Irgl, Novotný, Kašpar - Gulaš, Koukal, I. Rachůnek - Pech, Roman, Svačina - T. Rachůnek, Vrána, Sekáč. Trenér: Slavomír Lener.

Lotyšsko: Jučers - K. Redlihs, Sotnieks, Cibulskis, M. Jass, Jakovlevs, Jerofejevs, Porejs - Meija, Štals, Cipulis - Jekimovs, Indrašis, Keninš - Upitis, Bičevskis, Bierais - Bajaruns, Pavlovs, K. Jass. Trenér: Ted Nolan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články