Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baráž - souboj důležitější boje o extraligový titul

Praha - Většina hokejové pozornosti se upírá k začínajícímu extraligovému semifinále, nicméně blíží se bitva, která každoročně bývá svou urputností a důležitostí snad i nadřazena boji o titul – baráž o extraligu. Holý boj o bytí a nebytí mezi hokejovou elitou letos navíc slibuje obzvlášť zajímavou podívanou. Startuje totiž v novém a atraktivnějším formátu. Chomutov, Liberec, Olomouc a Mladou Boleslav čeká souboj o vše.

Změnu systému baráže se snažily prvoligové celky prosadit delší dobu. Proti ale byly mnohé extraligové týmy, které změny prostřednictvím APK blokovaly. Situace se změnila až v době, kdy řízení extraligy převzal Český svaz ledního hokeje, a od letošní sezony hrají baráž prvoligoví finalisté a poslední dva extraligové týmy, které vzejdou z play-out.

První liga – dlouhá cesta do vysněné baráže

Mezi největší favority první ligy patřily na začátku sezony týmy Mladé Boleslavi a Olomouce. Ambice Středočechů byly jasné. Po pádu z nejvyšší soutěže vyhlásili snahu o brzký návrat, čemuž přizpůsobili i kádr, na první ligu velice nadstandardní. Boleslavští hned ve třetím kole odstartovali málo vídanou sérii patnácti výher v řadě, a přestože v závěru lehce klopýtali, nakonec dle očekávání skončili před play-off první.

To Olomouc zažila poněkud rozpačitější začátek, sílu začala dokazovat spíše až na podzim a na konci základní části Mladou Boleslav mohutně dotahovala. Černým koněm se pak stalo Ústí nad Labem. Hokejisté Slovanu sice měli nařízenou odtučňovací kúru, dobrým poskládáním kádru však drželi se špicí krok a neměli daleko k nejvyšším pozicím. Během sezony navíc lehce poupravili cíle, vzhledem k síle týmu se i pod střekovským hradem začalo zprvu opatrně, později poměrně otevřeně mluvit o baráži. Do té ale mohly pouze dva týmy.

Ústí nad Labem - Jihlava
zdroj: www.hcusti.cz autor: Miroslav Rosendorf

Zatěžkávací zkouškou pro prvoligisty mělo být čtvrtfinále. V něm Mladá Boleslav ve čtyřech zápasech a po přesvědčivém výkonu porazila Havlíčkův Brod. Podobně suverénně si počínali i Ústečtí Lvi, kteří rovněž ve čtyřech utkáních ukončili sezonu Jihlavě. Zato Olomouc se značně potýkala s Hradcem Králové, který sérii prodloužil až na šest zápasů, navíc v jak v pátém, tak v šestém zápase vyhráli Hanáci o pouhou jednu branku.

Největším překvapením semifinále byl bezesporu výkon Ústí. Slovan jako by snad zapomněl hrát hokej, zatímco Olomouc šla dravě za vítězstvím. Ústečtí čtyřikrát prohráli při skóre 4:16, doma dokonce nevstřelili ani gól. Po sérii navíc vyšlo najevo, že více jak polovina hráčů se potýkala s nemocí. Překvapivě byla daleko dramatičtější série Boleslavi s Třebíčí, která Středočechy notně potrápila. Tři zápasy došly do nájezdů, Boleslavští nakonec vyhráli 4:2 na zápasy a mohli se s Olomoucí připravovat na baráž.

Hra o všechno

Chomutov, Liberec, Olomouc a Mladou Boleslav čeká těžko předvídatelná porce dvanácti zápasů. V horší pozici jsou zřejmě současní extraligisté. V sérii jsou sice favority, přece jen se celou sezonu setkávali s kvalitnějšími soupeři a měli by na tom být hokejově lépe. Podobné předpoklady ale často příliš nefungovaly. Zdviženým prstem by měly být zejména příklady Kladna a Českých Budějovic.

Zejména v případě Jihočechů se nabízí jistá paralela s letošním Libercem. Ambiciózní tým nezvyklý okupování nižších pater tabulky se postupem sezony propadal do čím dál hlubší deprese, najednou i velcí tahouni nebyli schopni vybičovat tým k lepším výkonům. Těžce frustrovaní budějovičtí hokejisté v sezoně 2003/2004 překvapivě podlehli Jihlavě, která se prezentovala spíš než umem velice nadšeným a obětavým výkonem. Napodobí ji letos Olomouc?

A jak si povede Mladá Boleslav s Chomutovem? Oba týmy se v baráži již potkaly. V sezoně 2009/2010 uhájila extraligovou příslušnost Mladá Boleslav, nicméně o dva roky později je Severočeši již dokázali poslat směrem do první ligy. Tentokrát by měla být ve větší psychické pohodě na výhry uvyklá Boleslav, ovšem Piráti nebyli v extraligové sezoně žádnými velkými otloukánky a dlouho se drželi na slušných pozicích.

Nezaujaté hokejové fanoušky tak čeká nadmíru zajímavá podívaná, ty zainteresované pak nervy drásající peklo. Přece jen – pokud tým vypadne v play-off, může se rozloučit s fanoušky, chvilku si posedět v přítmí haly a pomalu se začít připravovat na další sezonu. Baráž je však něco jiného a rozdíl mezi úspěšnými a neúspěšnými je nesmírně propastná. Zatímco ti úspěšní si mohou hluboce oddechnout, neúspěšným nezbyde než přemýšlet nad svými chybami na kluzištích v Kadani nebo Benátkách nad Jizerou…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články