Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Liberec v důležitém boji o únik baráži přejel Karlovy Vary

Liberec/Chomutov - Hokejisté Liberce ve 4. kole skupiny o 11. až 14. místo rozdrtili Karlovy Vary 5:0 a posunuli se v boji o únik baráži o bod před svého soupeře. Bílí Tygři mají navíc lepší bilanci ve vzájemných zápasech, takže Západočeši k záchraně potřebují získat v posledních dvou kolech o dva body více než Liberec. Brno prohrálo s Chomutovem po nájezdech, ale právě díky výhře Liberce má účast v extralize jistou i pro příští sezonu. 

Domácí před vyprodanou Tipsport Arénou rozhodli o osudu utkání již v první třetině, kterou vyhráli 3:0. Dvěma góly se na výhře podílel Radek Duda, brankář Marek Schwarz si připsal druhé čisté konto za sebou. Začátek byl z obou stran opatrný, jako by na obě mužstva dolehla důležitost zápasu. Jako první se osmělili domácí, Duška v nadějné pozici však vychytal Mensator. V polovině první třetiny byli současně vyloučeni hostující Parýzek a Doležal a Tygři dostali možnost dvojnásobné přesilovky, kterou dokázali zásluhou Dudy využít.

O minutu později ujel po křídle Bárta, Mensator jeho blafák vyrazil, na dorážku Urbana byl ale už krátký. I nadále měli více ze hry Severočeši a hostující brankář musel být v pohotovosti. Na konci první třetiny domácí opět využili přesilovou hru. Kotouč putoval po ose Nedvěd, Filippi až na úplně volného Bulíka, který zvýšil již na 3:0.

Na začátku druhého dějství hrála Energie přesilovku, Schwarze však prakticky neohrozila. Podobně dopadla i následující karlovarská půlminutová přesilová hra pět na tři. Poté si početní výhodu zahrál také Liberec, Pospíšilovu tvrdou střelu od modré čáry pokryl Mensator. Bílí Tygři hýřili aktivitou a hostům nezbylo nic jiného, než faulovat. Ve 37. minutě se domácím podařilo využít již třetí početní výhodu v zápase. Zasloužil se o to Duda, jehož přihrávku na Kudrnu srazil za záda vlastního brankáře obránce Nosek. Již na 5:0 mohl zvýšit Kudrna, Mensator však předvedl povedený zákrok. Pátý gól přidal ve 42. minutě po pěkné kombinaci celého útoku Víšek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílí Tygři v play-out deklasovali Karlovy Vary

Bílí Tygři byli i nadále při chuti, nebezpečnou Nedvědovu ránu pokryl karlovarský brankář. Na druhé straně mohl skórovat Kumstát, Schwarz se však proti jeho střele stačil přesunout. Liberečtí se již nikam nehnali a v poklidu bránili náskok. Také hosté pomalu rezignovali.

Brno prohrálo, ale v extralize zůstane

Kometa prohrála na ledě posledního Chomutova 4:5 po samostatných nájezdech, přesto má definitivní jistotu záchrany. Pomohla jim k tomu výhra Liberce 5:0 nad Karlovými Vary, které už se před Kometu nemohou dostat.

Hosté se ujali vedení v osmé minutě, kdy exchomutovský Lušňák našel volného Holce, jenž se štěstím dostal puk za brankovou čáru. Druhý gól Brno vstřelilo taky s notnou dávkou štěstí, když se puk dostal do branky po odrazu od brusle Jakuba Svobody. Chomutov snížil dvě sekundy před koncem první třetiny v přesilové hře po kombinaci Šagáta s Hřebejkem, který vypálil mezi kruhy a prostřelil Trvaje.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání play-out: Chomutov - Brno

Hosté hned na začátku druhé třetiny opět odskočili na dvoubrankový rozdíl. Ve vlastní třetině chyboval obránce Macháček a Čermák překonal ležícího Hanuljaka. Za 14 sekund z protiútoku domácí opět snížili na jednobrankový rozdíl, když Sikora s hokejkou za zády přihrál Ruttovi a ten překonal Trvaje tvrdou přízemní střelou.

Vrátit dvoubrankový náskok mohl Kometě Petrovický, který se prokličkoval až před Hanuljaka, jeho střela šla ale vedle branky. Chomutov vyrovnal ve 27. minutě, kdy po 16 sekundách využil přesilovku pěti proti třem dělovkou od modré čáry Mrázek. Obrat mohl dokonat Procházka, který nastřelil tyč. Vedení se dočkali Piráti v 42. minutě, kdy Sikora z pravé strany vystřelil na Trvaje, ten puk pouze vyrazil před sebe a k dorážce se dostal Hromas.

Kometa vyrovnala tři minuty a osm sekund před koncem, když Hanuljaka překonal tvrdou ránou z levého kruhu najetý Jan Hruška. V prodloužení měl největší příležitost domácí Tomáš Káňa, který se objevil sám před brankou, ale v zakončení selhal. V rozstřelu se prosadil jako jediný Sikora.

Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Duda (Kudrna), 12. T. Urban (Bárta, Kolmann), 19. Bulík (Filippi, Nedvěd), 37. Duda (Nedvěd, T. Pospíšil), 42. Víšek (Kudrna, Filippi). Rozhodčí: Polák, Husička - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:6. Využití: 3:0. Diváci: 7 500 (vyprodáno).

Liberec: Schwarz - Čakajík, Derner, Čutta, Šimek, Kolmann, Výtisk, Štich - Duda, Nedvěd, Dušek - T. Pospíšil, Bulík, Kica - Kudrna, Filippi, Víšek - Bárta, T. Urban, D. Špaček - Vantuch. Trenéři: Hynek, M. Černý a Kapoun.

Karlovy Vary: Mensator - D. Nosek, J. Drtina, J. Látal, Gulaši, Prošek, Gründling, Parýzek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Zucker, Skuhravý, J. Doležal - Koblasa, Vachovec, Skladaný - Pohl, Košťál, T. Rohan - Roman Vlach. Trenéři: Žemlička, Kverka a Kněžický.

Pavel Hynek (Liberec): "O osudu utkání rozhodla první třetina, ve které se nám podařilo vstřelit tři branky. Po zbytek zápasu jsme už kontrolovali výsledek. Udělali jsme první krok k záchraně, ještě nás ale dva čekají. Chtěl bych poděkovat hráčům za předvedený výkon a za vítězství."

Jaromír Kverka (Karlovy Vary): "Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Prvních deset minut jsme odehráli solidně, pak přišlo dvojnásobné vyloučení a inkasovali jsme. Liberec se dostal na koně a do konce třetiny přidal další dvě branky, což rozhodlo utkání. My jsme si nevypracovali žádnou pořádnou šanci, Liberec byl lepší ve všech aspektech hry."

Piráti Chomutov - HC Kometa Brno 5:4 po sam. nájezdech (1:2, 2:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Hřebejk (Šagát, Bartejs), 22. Rutta (Sikora, Důras), 27. Mrázek (Rutta, Jíra), 42. Hromas (Sikora, Rutta), rozhodující sam. nájezd Sikora - 8. Holec (Lušňák, M. Hruška), 19. Jakub Svoboda, 21. Čermák, 57. J. Hruška (Němec, Kováčik). Rozhodčí: Homola, Hradil - Bryška, Tošenovjan. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. Diváci: 2 874.

Chomutov: Hanuljak - Macháček, Pavlas, Bartejs, Rýgl, Mrázek, Rutta, J. Stehlík - Šagát, Zálešák, Hřebejk - Jíra, T. Káňa, Kubinčák - Důras, Sikora, Hromas - Kůs, Kraft, M. Procházka - Divíšek. Trenéři: Čelanský, Skořepa a Beck.

Brno: Trvaj - Kováčik, Malec, Žižka, Dujsík, M. Hruška, Švrček, Valach, Krejčiřík - H. Zohorna, Čermák, Burian - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Holec, Petrovický, Lušňák - Erat, Němec, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Oslizlo a Beran.

Zdeněk Skořepa (Chomutov): "Na začátku utkání se obě mužstva dostávala těžko do tempa, zápas byl hodně rozkouskovaný a hře chyběl spád. Na začátku třetí třetiny jsme se dostali do vedení, ale posledních dvanáct minut jsme měli zbytečně vyloučené hráče, a to nám vzalo hodně sil. I když jsme to ubránili, tam jsme pak inkasovali vyrovnávající gól. Doufám, že nám toto vítězství pomůže psychicky, abychom se dobře připravili na baráž."

Vladimír Kýhos (Kometa Brno): "Povedl se nám vstup do zápasu, první třetinu jsme odehráli dobře. Je škoda, že jsme v závěru inkasovali na 2:1. Přesto jsme dali na 3:1, ale byla chyba, že jsme inkasovali hned vzápětí. To ovlivnilo druhou třetinu a hlavně to ovlivnilo naše vyloučení do třech. V třetí třetině jsme udělali chybu na začátku a pak jsme měli co dělat, abychom zápas dotáhli do remízového stavu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články