Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi si opět vyšlápli na Rusko a skončili na turnaji druzí

Malmö – Čeští hokejisté znovu potvrdili, že se jim v této sezoně proti Rusku daří. Ve svém závěrečném zápase na Švédských hokejových hrách dokázali ruskou sbornou porazit 2:1, když se trefili Irgl a Nedorost, a jako jediný celek dokázali ruské hokejisty porazit v základní hrací době podruhé v sezoně. Díky třem bodům svěřenci Aloise Hadamczika poskočili na konečné druhé místo třetího podniku Euro Hockey Tour, který vyhrála reprezentace Finska po vítězství 5:2 nad domácím výběrem.

Čeští hokejisté
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V brance českého týmu se poprvé na turnaji objevil Jakub Kovář; mimo sestavu zůstali obránce Barinka a útočník Hertl, které čeká už v pondělí extraligový zápas. "Jsem spokojený. Trochu jsem nevěděl, co od sebe čekat. Jsem ale rád, že se mi to povedlo a dařilo se i nám všem. Odjíždět z turnaje s výhrou je dobrý pocit," uvedl gólman Českých Budějovic, který měl na začátku sezony problémy s rukou a několik měsíců nechytal.

Kovář, jenž naposledy v národním týmu chytal na loňském mistrovství světa, měl v úvodu duelu více práce než jeho protějšek Barulin, jenž si první zákrok připsal až v 10. minutě. Čisté konto uhájil i v úvodní přesilové hře sborné, v níž Pěrežogin chytře tečoval Bělovovu střelu od modré.

Skóre neotevřel ani Radulov, jenž využil zaváhání Krajíčka a jel sám na Kováře. Poté Češi vyrovnali hru a postupně i počet střel. V 15. minutě Barulinovi vypadl puk po Krajíčkově střele, ale skončil těsně vedle pravé tyčky. Zlepšený výkon národní tým potvrdil i při Šipačovovu vyloučení, gól ale vstřelit nedokázal.

Alois Hadamczik:

Při Petružálkovu trestu mohl otevřít skóre Širokov, ale Kovář byl připraven. Ve 30. minutě se dostali Češi do vedení, když závar v ruském brankovišti v početní výhodě zakončil gólovou dorážkou Irgl. V závěru druhé třetiny mohli vyrovnat Širokov a Tichonov, pozorný český gólman ale zlikvidoval první střelu i následnou dorážku.

Stejně jako sobotní duel proti Finsku i souboj s Ruskem se hrál v komorní atmosféře, v aréně s kapacitou 12 500 diváků bylo jen 1 364 fanoušků. Čechům to ale příliš nevadilo, dobrou hrou drželi těsné vedení a nepouštěli sbornou do větších šancí nebo trvalejšího tlaku. V 50. minutě je navíc přiblížil cenné výhře Nedorost, který gólově oslavil návrat do reprezentace po necelých čtyřech letech. 

"Všichni šli střídat, jen Lukáš Krajíček tam zůstal a měl volno na pravé straně. Tak to zavezl a my jsme ze střídačky jen valili do branky. Já jsem čekal na odražený puk. První střelu jsem ještě nedal a dorážku jsem tam zametl," popsal útočník ukrajinského Doněcku svoji trefu, kterou oslavil návrat do národního týmu po téměř čtyřech letech.

Rusku se ale o dvě minuty později podařilo snížit, když Kováře překonal z dorážky Kuzněcov. Závěr duelu tím získal náboj, reprezentace ale výhru udržela i při power play soupeře.

Rusko - Česko 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 53. Kuzněcov (Popov) - 30. Irgl (Tenkrát), 50. Nedorost (Vondrka, Krajíček). Rozhodčí: Vinnerborg, Johansson - Ulriksson, Pihlblad (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 1364.

Rusko: Barulin - Nikulin, Birjukov, Bělov, Medveděv, Denisov, Čudinov, Rylov - A. Radulov, Šipačov, Mozjakin - Pěrežogin, Popov, Širokov - Kuzněcov, Tichonov, Varnakov - Kokarev, Kazionov, Plotnikov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Česko: Jakub Kovář - Krajíček, Krejčík, Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal, Zámorský - Irgl, Novotný, Tenkrát - Průcha, Nedorost, Vondrka - Petružálek, Vrána, Kašpar - T. Rachůnek, I. Rachůnek, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články