Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Prospal a Krejčí vstřelili vítězné góly, bodovali i Hemský s Vrbatou

New York - Další výraznou stopu zanechali čeští hráči v pondělním programu hokejové NHL. Útočník Václav Prospal rozhodl svým druhým gólem v sezoně o výhře Columbusu 2:1 nad Dallasem, do jehož sestavy se po jednozápasové pauze vrátil Jaromír Jágr. Vítěznou branku vstřelil také David Krejčí, Boston nakonec vyhrál v Carolině 5:3. Aleš Hemský otevřel skóre utkání, ve kterém jeho Edmonton přehrál Colorado 4:1, asistencí se na vítězství Phoenixu nad Nashvillem podílel Radim Vrbata.

David Krejčí střílí gól Carolině
zdroj: AP autor: Gerry Broome

Sedmatřicetiletý Prospal, jenž byl vyhlášen první hvězdou večera, se prosadil ve 42. minutě, když střelou z nulového úhlu nachytal do té doby skvěle chytajícího brankáře Kariho Lehtonena. Dokonal tak obrat v utkání, v němž hostující Stars vedli od 25. minuty 1:0. Dallas po slibném začátku sezony prohrál třetí zápas za sebou.

Naopak Blue Jackets ukončili sérii čtyř porážek a připsali si první letošní vítězství v základní hrací době. "Můžeme vyhrávat, jedině když budeme v každém zápase podávat týmový výkon jako dnes," prohlásil Prospal, který měl ze své trefy obrovskou radost. "Jednou za čas to tam takhle spadne. Je skvělé, když svému týmu zajistíte dva body," radoval se.

V sestavě Dallasu se poprvé objevil Jamie Benn, s nímž klub před pár dny podepsal novou pětiletou smlouvu, a připsal si asistenci u jediného gólu, který v přesilové hře vstřelil Philip Larsen. Benn hrál ve formaci s Jágrem, jenž po problémech se zády strávil na ledě 17 minut a 46 sekund.

Stars v zápase dokázali šestkrát přečkat oslabení, přesto nakonec odešli s porážkou. "Místo abychom využili psychické výhody, odklonili jsme se od našeho plánu a začali jsme soupeři zbytečně odevzdávat puky," konstatoval trenér Glen Gulutzan.

Krejčí rozhodl přestřelku mezi Bostonem a Carolinou, když v 59. minutě zakončil ranou do prázdné branky velký nápor Bruins a zlomil nerozhodný stav 3:3. Krejčí, který předtím přihrál na druhý gól, dal první gól v sezoně.

Boston si tak připsal čtvrté vítězství z pěti zápasů, přičemž ještě neprohrál v základní hrací době. "Poučili jsme se z minulé sezony, kdy jsme měli špatný začátek," poznamenal Krejčí. "Letos jsme začali lépe připraveni. Ve zkrácené sezoně je začátek velice důležitý, získali jsme devět z deseti bodů, což je skvělé."

Gólem se podílel na výhře svého týmu také Aleš Hemský, jehož Edmonton porazil 4:1 Colorado. Hemský v 16. minutě otevřel skóre zápasu v přesilové hře, v níž Oilers vstřelili všechny čtyři branky. "Myslím, že soupeř měl velký problém s naší rychlostí," prohlásil trenér Edmontonu Ralph Krüger. "Pokud budeme předvádět svižný hokej jako v první a v druhé třetině, budeme každému týmu silným soupeřem. Doufám, že si to hráči zapamatují," dodal.

Druhou výhru v sezoně vybojovali hokejisté Phoenixu, kteří před pouhými osmi a půl tisíci diváky porazili doma 4:0 Nashville. Premiérové čisté konto vychytal brankář Chad Johnson, který zneškodnil všech 21 střel Predators. Obhájci Stanley Cupu z Los Angeles prohrávali v domácím utkání s Vancouverem ještě v poslední minutě 1:2, ale při závěrečné power play vyrovnal Vojnov a v nájezdech rozhodl o vítězství Kings Jeff Carter.

Výsledky pondělních zápasů NHL:

Carolina - Boston 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)
Branky: 15. McBain, 38. Skinner, 39. E. Staal - 4. Marchand, 7. Chára (KREJČÍ), 36. Horton, 59. KREJČÍ, 60. Seguin. Střely na branku: 32:38. Diváci: 17 190.

Columbus - Dallas 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky: 38. Dorsett, 42. PROSPAL - 25. Larsen. Střely na branku: 27:25. Diváci: 10 475.

Edmonton - Colorado 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky: 16. HEMSKÝ, 19. Eberle, 30. Horcoff, 60. Jakupov - 48. Parenteau. Střely na branku: 27:38. Diváci: 16 839.

Phoenix - Nashville 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky: 4. Vermette, 37. Korpikoski, 52. Johnson, 56. Yandle (VRBATA). Střely na branku: 25:21. Diváci: 8 581.

Los Angeles - Vancouver 3:2 po nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 36. a rozh. nájezd Jeff Carter, 60. Vojnov - 14. Kassian, 25. Burrows. Střely na branku: 28:23. Diváci: 18 344.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články