Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hokejové legendy slaví 90 let pardubického hokeje

Pardubice - Fanoušci pardubického hokeje si připomínají dvě velká výročí. V roce 1923 se hokej v Pardubicích začal hrát organizovaně a před 40 lety tehdejší Tesla Pardubice získala svůj první mistrovský titul. Hokejové legendy Dominik Hašek, Jiří Šejba, Vladimír Martinec nebo Otakar Janecký při té příležitosti na pardubickém zámku zahájily výstavu 90 let pardubického hokeje. Večer se všichni fanoušci a pozvaní hosté přesunuli do ČEZ Areny, kde se koná program nazvaný Pocta legendám, na kterém klub ocenil významné hráče i funkcionáře.

Dominik Hašek a Vladimír Martinec
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Pro mě jsou Pardubice kus života, získali jsme tu dvakrát titul. Pardubice a hokej patří k sobě. Samozřejmě jsou tu další sporty, další velké akce, Velká pardubická a Zlatá přilba, ale myslím si, že k městu nepatří nic jako hokej," řekl brankář Hašek.

Expozice připomíná všechny etapy pardubického hokeje. Návštěvníci uvidí primitivní rolbu, sud tažený na sáňkách, původní dres, kdy hokejisté hráli v pleteném svetru a pletených kamaších, ale i novodobější dresy a vybavení gólmana Haška a dalších slavných hráčů. Připomenou si všechny propady i úspěchy klubu.

"Asi nejvíc vzpomínám na rok 89, kdy jsme vyhráli titul, vytvořili jsme tým, který si sednul. Výkony, které jsme podávali, byly nadstandardní, byli jsme tým, který těžko hledal soupeře," řekl bývalý reprezentační útočník Šejba.

Výstava není jen statická, na nádvoří zámku je kluziště s keramickou plochou, kde si lidé mohou zabruslit a mít přitom na sobě hokejové náčiní. Uvnitř výstavního sálu je čeká projekce o historii a současnosti pardubického hokeje. Asi hodinovým promítáním provedou diváky Hašek a Martinec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články