Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Sparta bez problémů smetla Liberec

Praha - Hokejisté pražské Sparty rozdrtili ve 41. kole extraligy předposlední Liberec 8:1 a po šesté výhře za sebou se posunuli na šesté místo. Čtyřmi body za dva góly a stejný počet asistencí k tomu přispěl útočník Petr Ton. Bílí Tygři si ve vzájemných duelech se Spartou připsali už šestou porážku za sebou.

Sparta - Liberec
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Čtvrtý ročník akce Sparta vzdává hold členům integrovaného záchranného systému přilákal díky volným vstupenkám pro záchranáře, policisty, hasiče a vojáky do hlediště 10.078 diváků. V brance Bílých Tygrů nastoupil proti svým nedávným spoluhráčům Marek Schwarz, který odešel do Liberce výměnou za Marka Pince. Ten ale jen kryl záda Melicherčíkovi. Oba týmy hrály od začátku aktivně, ale na šanci se dlouho čekalo. V osmé minutě šel ovšem pykat na trestnou lavici Moravec a po 16 vteřinách domácí faul potrestali. Hlinka našel zpoza branky kanonýra Tona, který nedal zblízka Schwarzovi šanci.

Sparta pak v dalších minutách zápas ovládala a při hře čtyř proti čtyřem měl velkou šanci Pilař, ale Schwarz jej i s velkou dávkou štěstí vychytal. Další možnost měl Tenkrát, jemuž ale znemožnil zakončení nedovoleným zákrokem Kica. Pražané z početní výhody vytěžili i druhý gól, protože Bílí Tygři se tři vteřiny po skončení trestu nestačili zformovat a Gřegořkova tečovaná střela si našla cestu do branky. Liberec snížil pět vteřin před koncem úvodního dějství, když po Čakajíkově střele dorážel Jonák. Ve druhé třetině však Sparta rozhodla. Ve 25. minutě ještě pomohla Schwarzovi po Milamově ráně pravá tyč, ale za čtyři minuty při Dernerově trestu zakončoval vydařenou kombinaci po Tonově přihrávce úspěšně Sičák.

V 33. minutě se prosadil opět první útok Pražanů a z dorážky ukončil svůj střelecký půst Tenkrát. Na 14. branku v sezoně čekal od 7. prosince, kdy se trefil v Chomutově. Liberecká snaha o zkorigování výsledku byla marná, Sparta naopak byla při chuti a vytvářela si další šance. Ve třetí části nejdříve neuspěl proti Schwarzovi Přibyl, Ton pak jel sám na Schwarze, ale minul branku. Vzápětí už ale po Pilařově přihrávce skóroval do odkryté branky Hovorka. V dalších dvou přesilovkách Sparta ještě zvýšila náskok.

Nejdříve se prosadil od modré čáry přesnou ránou pod horní tyč podruhé v utkání Ton a pak překonal z úhlu Schwarze Tenkrát. Do liberecké branky se následně místo Schwarze postavil Vošvrda. V 54. minutě oživila dění potyčka Bahenského s Vlachem a Liberec pak dohrával téměř do konce zápasu v oslabení, když kapitán Nedvěd nasbíral při svém signalizovaném trestu ještě další dva fauly a inkasoval šest trestných minut. Formanův faul sice sparťanskou přesilovku odmazal, ale při hře čtyř proti čtyřem si vychutnal libereckou obranu i Vošvrdu Hlinka a bekhendem zakončil kanonádu Pražanů.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 8:1 (2:1, 2:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 8. P. Ton (J. Hlinka, Sičák), 15. Gřegořek (Hovorka, Milam), 29. Sičák (P. Ton, Tenkrát), 33. Tenkrát (P. Ton), 45. Hovorka (Pilař, Forman), 50. P. Ton (Sičák, Pilař), 51. Tenkrát (J. Hlinka, Pilař), 59. J. Hlinka (Krstev) - 20. Jonák (Čakajík, Bortňák). Rozhodčí: Šindler, Leppäalho (Fin.) - Pešek, Svoboda. Vyloučení: 7:12, navíc Bahenský - J. Vlach oba 10 min. Využití: 4:0. Diváci: 10.078.

Sparta: Melicherčík - Pilař, Sičák, Milam, Gřegořek, Philipp, Jan Hanzlík, Krstev - P. Ton, J. Hlinka, Tenkrát - Hovorka, Broš, Simon - S. Treille, Přibyl, I. Rachůnek - Jánský, Bahenský, Forman. Trenéři: Jandač a Votruba.

Liberec: Schwarz (51. Vošvrda) - Čakajík, Derner, Čutta, Jánošík, Moravec, Ulrych, Štich - Bulíř, Nedvěd, Dušek - Duda, Filippi, Víšek - Bárta, Vantuch, Kica - Galamboš, Bortňák, Jonák - od 52. navíc J. Vlach. Trenéři: Pešán, M. Černý a Kapoun.

Jan Votruba (Sparta): "Měli jsme z utkání trošku obavy, protože jsme od neděle nehráli a Liberec měl zápas v úterý. Ale zápas se nám vydařil, vstoupili jsme do něj dobře a malinko jsme si to zkomplikovali pět vteřin před koncem první třetiny. Pak měl ještě Liberec šanci dva na jednoho, to nedal a pak jsme to odehráli opravdu dobře. Liberec jsme do ničeho nepouštěli a hráli kombinační hokej. Velice se nám vydařily přesilovky. Podali jsme opravdu dobrý výkon podpořený dobrou defenzivou a výborným výkonem brankáře."

Filip Pešán (Liberec): "Sparta dneska naplno projevila sílu svého kádru, dala nám pět branek v přesilovkách a s přísným metrem, jakým bylo utkání řízeno, jsme nebyli schopní se vůbec do zápasu dostat. Myslím, že při hře pět na pět jsme nebyli horším týmem. Musím našim klukům poděkovat pouze za bojovnost, jinak Sparta byla dneska o třídu lepší než my. Marek Schwarz chtěl dneska sám nastoupit, v sezoně toho moc neodchytal a chceme, aby do závěru sezony měl zápasovou praxi. Je mi ho dneska líto, nemyslím si, že by podal špatný výkon. Bojoval a po pátém šestém gólu jsem na něj signalizoval, jestli nechce jít, ale chtěl odchytat co nejvíc. Velký klobouk dolů před ním."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy